Hoe garandeer je als zorginstelling dat je kwaliteit van zorg biedt?

Goede en betrouwbare zorg. Dat is waar we allemaal naar streven. Voor veel zorgprofessionals is dat de reden waarom ze ooit de zorg zijn ingegaan. Toch geldt dat helaas niet voor iedereen en komen zaken zoals diplomafraude nog steeds voor. En juist daarom, is een goede kwaliteitscheck onmisbaar. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de beste kwaliteit van zorg biedt als zorginstelling? In deze blog leggen we je dit uit. 

Goede zorg begint bij de zorgprofessional

Zorg draait om mensen. Dus of je nu een zorginstelling of zorgprofessional bent: je wilt goede zorg leveren. Echt van meerwaarde zijn en bijdragen aan iemands geluk. Of het nu gaat om begeleiding, herstel of het bijdragen aan kwaliteit van leven. Om als zorgverlener aan te tonen dat je kwaliteit van zorg biedt, kun je bijvoorbeeld een aantal keurmerken binnen de zorg behalen.

Zo is er het HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) keurmerk waarmee organisaties, praktijken en ondernemers aantonen dat ze serieus werk maken van kwalitatieve zorg. Een ander kwaliteitskeurmerk voor ondernemers in de zorg is het Kiwa MijnKeurmerk dat onder andere dossiers van zzp’ers keurt op kwaliteit. 

Meerdere keurmerken dus om de kwaliteit van zorg te garanderen. Maar goede zorg vraagt naast bewezen competenties ook om betrouwbaarheid en oprechtheid. En daar gaat het helaas nog weleens mis.

Fraude in de zorg komt nog steeds voor

Fraude met zorgdiploma’s en VOG’s is helaas niets nieuws. Dat maakt het echter niet minder zorgwekkend. Want juist omdat die zorg om mensen draait, wil je zeker weten dat de zorgverlener weet wat hij of zij doet. Ofwel, je wilt er zeker van zijn dat: iemand bevoegd en bekwaam is en de juiste intentie heeft.

In Nederland zijn er verschillende standaarden die laten zien dat je goed opgeleid bent. Denk hierbij aan het opleidingsdiploma en de VOG standaarden. Toch wordt in de praktijk gefraudeerd en kun je een diploma zelfs kopen. En ook al kun je sommige zorg verlenen zonder opleiding, de meeste zorgtaken vragen om een gedegen opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een infuus of voorschrijven van medicijnen. Om nog maar te zwijgen over specialistische zorg. Kortom, dit vormt een serieus gezondheidsrisico voor de patiënt of cliënt.

Wat is de plicht van de zorginstelling in dit verhaal?

Als zorginstelling wil je natuurlijk weten wie je binnenhaalt. En dat de persoon ook daadwerkelijk geschikt is voor de functie. Maar wist je dat je zelfs verplicht bent om deze check te doen? Als zorginstelling heb je namelijk te maken met de zogenaamde vergewisplicht. Dit houdt in dat je moet controleren wie je aanneemt of met wie je samenwerkt. Dit gebeurt door bijvoorbeeld:

  • Navraag te doen bij eerdere werkgevers
  • Het BIG-register te bekijken
  • Navraag te doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Ook zijn sommige zorginstellingen verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen. 

Hoe waarborgt PIDZ de kwaliteit van zorg?

Bij PIDZ vinden we hoge kwaliteit van zorg ook erg belangrijk en doen we er alles aan om bovengenoemde praktijken te voorkomen. Daarom werken we met een zeer uitgebreide screening waarbij we verder kijken dan enkel een diploma. 

Dit start met een persoonlijke ontmoeting met de aanstaande zzp’er in de zorg om elkaar meteen beter te leren kennen voordat we bepalen of we met diegene een samenwerking aan willen gaan. Wanneer een zzp’er in de zorg zich bij ons aanmeldt, moet hij of zij in ieder geval een zorgdiploma en twee jaar relevante werkervaring hebben. Daarnaast vinden we het ook heel belangrijk dat een zzp’er in de zorg ook echt een zorghart heeft en om de juiste redenen heeft gekozen voor het ondernemerschap. Op deze manier zijn we er zeker van dat de zzp’ers met wie we in zee gaan kundig zijn én de juiste motivatie hebben. 

Samen creëren we de beste zorg

Zo zorgen we ervoor voor dat zorginstellingen die met ons samenwerken er zeker van zijn dat ze kwalitatieve zorgprofessionals over de vloer krijgen. En kunnen hopelijk alle patiënten en cliënten in Nederland erop vertrouwen dat er kundige en gemotiveerde zorgprofessionals aan hun bed verschijnen. 

Ben je benieuwd wat we nog meer doen om ervoor te zorgen dat we kwalitatieve zorgprofessionals bieden? Neem gerust contact op, we vertellen je er graag meer over. 

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.