Hoe word je een gewaardeerde flexkracht?

Een van de eerste flexwerkers van PIDZ Uitzend is Liesbet Rulof. Na ruim twee jaar op diverse afdelingen trekt ze de PIDZ-deuren achter haar dicht. Dit heeft niets met de werkzaamheden te maken, maar de reisafstand wordt haar te veel. Daarom kiest ze voor een parttime baan in de buurt. In haar periode als flexwerker is deze 47-jarige helpende (plus) uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde kracht. Vijf vragen aan Liesbet over: respect krijgen als flexwerker.

Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen?

“Door heel veel te investeren. Door bijvoorbeeld in je eigen tijd mee te lopen op de afdeling. Daarnaast zorg ik altijd dat ik een kwartier voor aanvang er ben. Dan heb ik nog tijd om de patiëntendossiers in te zien. Daar staat zoveel nuttige informatie in. Over de hulpmiddelen die een van de bewoners dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld. Gaat het mis bij een tillift, dan kan ik mijzelf niet in de spiegel aankijken omdat ik achteraf dat dossier niet heb ingezien. Dat moest ik mezelf wel aanleren. Door alle hectiek vergeet je dat weleens. Maar ik ben erachter gekomen dat dit ontzettend belangrijk is. Een notitieblokje helpt daarbij.”

Voel jij je altijd gewaardeerd?

“In het begin niet. Je krijgt niet altijd het gevoel dat je erbij hoort, dat je minder welkom bent. Sommige zorgverleners die daar vast werken, laten je dan extra dingen doen. Hun gedachtegang: ‘Die persoon kost extra geld, dan laten we hem of haar wat harder lopen.’ Uiteindelijk gaat het om het creëren van een vertrouwensband.”

Hoe krijg jij die?

“Door heel vaak in beeld te zijn. Zodat het voor de cliënten ook vertrouwd gaat voelen. Durf te vragen. Zoveel dat ze je bijna beu zijn, haha! Maar echt. Dat is zo ontzettend belangrijk en raak je betrokken.”

Je hebt dus ook mindere momenten gekend?

“Natuurlijk. Dat opeens een collega komt binnengestormd en mij gaat vertellen hoe ik bij een bewoner de zorg had moeten verlenen. Ik heb daarna aangegeven dat het een ongepast moment was, want ik stond een mevrouw te douchen. Soms voel je dat ze jou de les willen lezen. Tegen een stootje moet je wel kunnen als flexwerker. Dan is het belangrijk om aan te geven wat toelaatbaar is en wat niet. ”

Heb jij nog tips voor collega-flexwerkers?

“Verleen zorg op jouw eigen manier. In de basis zal dat voor alle flexwerkers hetzelfde zijn. Hoe een steunkous aan te trekken, verandert niet. Gooi daar, in mijn geval, een vleugje Liesbet overheen. Humor kan heel goed werken. Oh, wat ik nog wil meegeven: het is ontzettend leerzaam om op diverse afdelingen rond te kijken. Je krijgt veel bagage mee.”

29 januari 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.