Hoe ziet een goed mijnPIDZ-profiel van een zzp’er eruit?

Je werkt als zzp’er in de zorg via PIDZ. Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk uitnodigingen ontvangen voor opdrachten die goed bij jou kwaliteiten en ervaring aansluiten. Hier heb je zelf, met jouw mijnPIDZ-profiel, ook invloed op. Hoe? Dat leggen we je uit in dit artikel. 

Kennis en ervaring opdoen 

We zeggen het wel vaker; je bent nooit uitgeleerd. Als zzp’er in de zorg moet je jezelf blijven ontwikkelen op professioneel vlak. Niet alleen omdat de zorg en de zorgvraag van cliënten en patiënten verandert, maar ook omdat je jezelf wil onderscheiden van andere zzp’ers in de zorg. Zeker met het oog op de Wet DBA, waardoor steeds meer zorginstellingen zzp’ers juist uitnodigen op basis van specifieke kennis of ervaring. 

De vraag aan jou als zzp’er in de zorg is dan ook: hoe kun of wil jij je onderscheiden van alle andere zzp’ers? Welke certificaten heb je al in je bezit? Waar ben je goed in en/of wil je jezelf nog verder ontwikkelen? En welke wensen hoor je van zorginstellingen als je daar werkt? Dit zijn de specifieke onderwerpen waar je bijscholing en training op kunt volgen, zodat jij als zzp’er boven de rest uitsteekt en opvalt bij opdrachtgevers. Zoek hier vervolgens een goede opleidingsaanbieder bij uit, bijvoorbeeld Groeispurt. 

Zorginstellingen eisen BHV- en medicatiecertificaat 

Twee certificaten die we extra onder de aandacht willen brengen, zijn het BHV-certificaat en het medicatiecertificaat. Zorginstellingen stellen beide certificaten namelijk steeds vaker als vereiste bij de opdrachten die zij uitzetten. Zonder deze certificaten loop je veel opdrachten mis en ze zijn dus eigenlijk een must om in je bezit te hebben als zzp’er in de zorg.  

Zorg voor een compleet profiel 

Sommige onderdelen in je mijnPIDZ-profiel zijn verplicht. Denk bijvoorbeeld aan je diploma’s, je BIG-registratie (indien van toepassing) en bewijs van verzekering. Zonder deze verplichte documenten wordt je profiel ook niet actief. Maar deze verplichte onderdelen vormen slechts de basis van je profiel. Hierna is het aan jou om je profiel zo compleet mogelijk te maken. Houd hierbij in gedachten dat hoe completer je mijnPIDZ-profiel is, hoe beter een zorginstelling jou kan vinden, hoe beter de opdrachten bij jouw profiel passen en hoe aantrekkelijker het is om jou uit te nodigen voor een opdracht. 

Bevoegd- en bekwaamheden 

Begin allereerst eens met het lijstje bevoegd- en bekwaamheden in je mijnPIDZ-profiel. Welke risicovolle en voorbehouden handelingen mag je uitvoeren? Dit onderdeel uit je mijnPIDZ-profiel is al deels ingevuld op basis van je diploma(’s). Is het overzicht compleet en up-to-date? Houd deze vaardigheden ook bij door bijvoorbeeld extra training te volgen, zodat je de handelingen ook mag uitvoeren als je wordt uitgenodigd voor een opdracht. Ben je begeleider of helpende? Dan is dit voor jou niet van toepassing. 

Zorgaanbiedersportaal 

Als zzp’er in de zorg ben je vanuit de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) verplicht om vermeld te staan in het zorgaanbiedersportaal. Sta je hier niet in opgenomen, dan ben je in overtreding en mag je geen werkzaamheden verrichten als zzp’er in de zorg. Ook bij PIDZ is de bewijsbrief van registratie in het zorgaanbiedersregister een verplicht document. Heb je dit document niet opgenomen in je mijnPIDZ-profiel? Doe dit dan zo snel mogelijk. Vanaf oktober 2024 wordt je profiel automatisch inactief bij het ontbreken van dit document. In ons kennisbankartikel over de Wtza lees je hoe je controleert of je in het register staat en hoe je je hiervoor kunt aanmelden als dit nog moet gebeuren.  

Documenten op de juiste plek 

Je profiel in mijnPIDZ bestaat uit meerdere onderdelen. Het is belangrijk dat je je documenten op de juiste plek in je profiel uploadt, zodat ze ook goed zichtbaar zijn voor zorginstellingen. Voor aanvullende scholing (bijscholing) zoals een BHV- of medicatiecertificaat geldt dat je dit onder het kopje “aanvullende scholing” moet plaatsen in je profiel. Dit gaat in de praktijk helaas wel eens mis. We zien namelijk dat sommige zzp’ers dit onder “overige bestanden” plaatsen. Hierdoor worden deze niet meegenomen in de filter van mijnPIDZ wanneer zorginstellingen opdrachten uitzetten. Door het verkeerd uploaden van een aanvullende scholing kan je dus opdrachten mislopen. Let hier goed op bij het invullen van je mijnPIDZ-profiel. 

Aanvullende informatie in je profiel 

Met het volledig invullen van je zorginhoudelijke kwaliteiten is je mijnPIDZ-profiel nog niet compleet. Er zijn ook nog andere zaken die zorginstellingen graag van je willen weten. Denk bijvoorbeeld aan je taalvaardigheid en je BSN. Hiermee krijgen zij een nog vollediger beeld van jou als zorgprofessional, waarmee je de kans op een uitnodiging verder vergroot. En je helpt zorginstellingen met het voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen, zoals de renseigneringsverplichting van de Belastingdienst 

Vragen over je profiel? 

Kortom, blijf aan jezelf als zorgprofessional werken. En zorg ervoor dat je dit ook goed verwerkt in je mijnPIDZ-profiel. Zo krijg jij zoveel mogelijk opdrachten die aansluiten bij jouw kwaliteiten als zzp’er in de zorg. Heb je vragen over jouw profiel? Neem dan contact op met jouw PIDZ-vestiging. Zij helpen je graag verder om jouw profiel zo volledig en aantrekkelijk mogelijk te maken voor zorginstellingen.  

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.