Als ondernemer voldoen aan IB-criteria van de Belastingdienst?

Unsplash - PIDZ - wet DBA

Je bent zzp’er in de zorg, ondernemer dus. Maar kijkt de Belastingdienst daar met dezelfde blik naar? Wanneer beoordeelt de fiscus dat jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent?

Als zzp’er in de zorg kun jij je ondernemer voelen, maar volgens de maatstaven van de Belastingdienst kan de uitkomst anders zijn. Iemand die activiteiten uitvoert die zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer mag zich geen ondernemer voor de inkomstenbelasting noemen. Een ondernemer die omzet genereert, winst kan verwachten en (normaal) deelneemt aan het economisch verkeer is dat wel.

Deze knoop wordt doorgehakt bij de aangifte inkomstenbelasting. Beoordeelt de fiscus dat het gegenereerde inkomen bestaat uit ‘winst uit onderneming’ dan ben je ondernemer. Saillant detail: het is niet automatisch zo dat een zzp’er in de zorg die in 2019 aan de criteria voldeed zich in 2020 ook automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting mag noemen. Helaas werkt dat niet zo bij de Belastingdienst.

Hoe meer opdrachtgevers je als zzp’er in de zorg hebt, hoe zelfstandiger je bent en hoe meer je kunt zorgen voor continuïteit.

Voor de inkomstenbelasting bestaan er drie vormen van inkomen: winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking en resultaat uit overige werkzaamheden. Onder welke noemer jij als zzp’er in de zorg valt, hangt van een aantal factoren af. We zetten hieronder een aantal criteria op een rij waar de Belastingdienst naar kijkt.

Winst

Maak jij als ondernemer in de zorg winst? En zo ja: hoeveel dan? Iemand die structureel verlies lijdt of een hele kleine winst boekt, mag zich waarschijnlijk géén ondernemer noemen.

Zelfstandigheid

Zelfstandigheid is een groot goed en een van de belangrijkste criteria van de Belastingdienst. Mag jij als zzp’er in de zorg zelf bepalen hoe jij je werk uitvoert? Bepaal jij je eigen uurtarief? Ben jij degene die beslist hoe zijn of haar ondernemer eruitziet? Als dit niet het geval is, dan merkt de fiscus jou waarschijnlijk niet aan als ondernemer.

Kapitaal

Geld op de bank is noodzakelijk, ook voor een ondernemer. Beschik jij over kapitaal? Kun jij investeren in persoonlijke beschermingsmiddelen, medische hulpmiddelen, een bedrijfsauto, een website, reclame, verzekeringen, noem maar op? Wie voldoende buffer heeft om de onderneming te starten en een tijd draaiende te houden zit aan de goede kant van de streep.

Unsplash - Josh Appel - PIDZ

Opdrachtgevers

Geen harde vereiste, maar wel een veilige marge: drie opdrachtgevers of meer per kalenderjaar. Let wel op dat je niet meer dan 70 procent van jouw werkzaamheden bij één opdrachtgever uitvoert. Dit zou de belastinginspecteur kunnen zien als verkapt dienstverband. Hij/Zij mag de regels op zijn eigen manier interpreteren. Het kan voorkomen dat een belastinginspecteur twee opdrachtgevers ook voldoende vindt. Dat is aan hem of haar. Hoe meer opdrachtgevers je als zzp’er in de zorg hebt, hoe zelfstandiger je bent en hoe meer je kunt zorgen voor continuïteit.

Tijd

Hoeveel tijd stop jij als zzp’er in de zorg in je onderneming? Een minimumaantal uur bestaat niet. Iemand die veel tijd stopt in activiteiten, maar weinig rendement behaalt, zal vermoedelijk geen onderneming hebben, stelt de Belastingdienst. Maar als zzp’er dien je wel tijd te stoppen in de werkzaamheden om rendement te behalen. Wie meer dan 1.225 uur in zijn onderneming stopt, zoals declarabele uren, reistijd, scholing, etc. heeft recht op fiscale voordelen waaronder startersaftrek of zelfstandigenaftrek.

Unsplash - Lukas Blazek - PIDZ

Naar buiten treden

Reclame? Visitekaartjes? Een website? Briefpapier? Hoe maak jij als zzp’er in de zorg kenbaar dat jouw onderneming bestaat?

Ondernemersrisico

Loop jij ondernemersrisico? Ben jij afhankelijk van vraag en aanbod? Bestaat de kans dat opdrachtgevers niet betalen? Dan loop jij ‘ondernemersrisico’ en ben jij vermoedelijk ondernemer.

Aan een of meer van deze criteria voldoen, betekent niet automatisch dat de Belastingdienst jou als ondernemer opmerkt. Via de OndernemerCheck krijg je een goede indicatie of jij als zzp’er in de zorg ook daadwerkelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Wet DBA

En dan is er ook nog een verschil tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer zijn volgens de wet DBA, dat de arbeidsrelatie beoordeelt tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Daarin staat één vraag centraal: moet de opdrachtgever eigenlijk loonheffingen inhouden en betalen voor die ene opdracht?

Onderstaand schema, dat ook op de website van de Belastingdienst te vinden is, biedt duidelijkheid.

Bron: de Belastingdienst

10 november 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.