Wij-krant | Steviger in je schoenen door weerbaarheidstraining

Agressie op de werkvloer, ook zorgprofessionals komen dit helaas regelmatig tegen. Vaak durven ze niet op te treden uit angst voor consequenties of rapporteren ze het voorval niet vanwege de hoeveelheid administratie die hierbij komt kijken. Zorgprofessional Imad Talha van PIDZ Utrecht stelt dat je als zorgverlener wel degelijk kunt handelen in dergelijke situaties zonder de cliënt daarmee pijn te doen.

In sporthal De Voltreffer in Nieuwegein zit Imad al klaar, precies wetend waar de nooduitgangen en eventuele vluchtroutes zijn bij gevaar. Noem het beroepsdeformatie. ,,Overal waar ik kom, scan ik de omgeving.” In deze sporthal komt hij wekelijks. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om weerbaarheidstraining te geven aan zorgprofessionals, studenten of anderen die op zoek zijn naar meer zelfverzekerdheid.

In zijn mentale en fysieke weerbaarheidstrainingen combineert de 23-jarige Imad alles wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd. Hij heeft een studie Ecologische Pedagogiek afgerond, bezit bijna zijn diploma docent Omgangskunde en is gekwalificeerd docent Gevaarbeheersing – en op zaterdagen werkt hij ook als preventie-assistent bij een mondhygiënist.

Imad zegt met recht dat dit soort trainingen en bijscholingen enorm belangrijk zijn voor zowel zorgprofessionals als niet-zorgverleners. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (zie tabel) blijkt dat in 2016 ruim 5.000 slachtoffers van zedendelicten (aanranding, verkrachting, incest, etc.) vielen.

Daarnaast heeft slechts 7 procent van de zorgverleners in de gehandicaptenzorg nog nooit met agressie te maken gehad, blijkt eerder dit jaar uit onderzoek van vakvereniging CNV Zorg & Welzijn. Imad:  ,,In mijn lessen voor het ROC zit bijna elke keer wel een meisje dat hiermee te maken heeft gehad. Triest hoor.”

Laten slaan

Ook voor de zorg komen mentale en fysieke weerbaarheidstrainingen goed van pas, weet de docent gevaarbeheersing. Hij krijgt regelmatig vragen van zorgprofessionals over de manier van handelen bij bijten, krabben, slaan. ,,Het lijkt er nu op dat zorgverleners zich gewoon laten slaan zonder iets terug te doen, omdat zij bang zijn voor de gevolgen als ze optreden. Dit kan en mag natuurlijk niet. Met heel simpele oefeningen volgens de KISS-methode (Keep it simple, stupid, red.) is dit te voorkomen.”

Imad gaat staan voor een korte workshop fysieke weerbaarheidstraining. De handelingen die hij uitvoert, zijn heel basaal en gericht op de grove motoriek van cliënten. Bij elke greep – naar hals, polsen of schouders – weet Imad los te komen, zonder écht pijn te doen en zonder dat er blauwe plekken overblijven. ,,Ik reageer gewoon puur op jouw reflexen, omdat ik zie hoe jij beweegt en handelt. Eigenlijk is het heel simpel”, licht hij toe. Maar, zegt Imad: ,,Bij mij zelf duurde het jaren voor ik het echt onder de knie kreeg.” Dat is de kracht van herhaling, wil de begeleider hiermee zeggen.

Eindstreep

Het doel van de cursusleider: mensen de eindstreep laten halen van het vak dat ze met groot plezier uitoefenen. ,,Na agressiviteit bij cliënten zijn sommige zorgprofessionals angstig en  durven niet meer terug naar hun werk en stromen misschien wel uit. Door je regelmatig te laten bijscholen sta je veel steviger in de schoenen. Bezit je een bhv- of EHBO-diploma dan moet je dat elk jaar opnieuw toetsen. Waarom zou dit voor weerbaarheidstraining niet relevant zijn? ”

23 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.