Internationale Dag voor Mensen met een Beperking | Door de ogen van Frank en Dave

Om stil te staan bij de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking spreekt PIDZ met de 64-jarige Frank Zwijsen (hersenbloeding) en de 26-jarige Dave Schreurs (PDD-NOS). Ze staan vol in het leven en genieten van iedere minuut. Hoe gaan zij hiermee om? 

Wat brengt jouw beperking met zich mee?

Frank:,,Mijn kortetermijngeheugen is na mijn hersenbloeding niet zo goed meer. En in het begin had ik last van apraxie; soms wist ik niet eens hoe een stofzuiger werkt. Dat gaat steeds beter. Denken in oplossingen vind ik nog wel vaak lastig. Daarbij is ook nog eens mijn rechterkant helemaal verlamd. Maar ik heb geluk gehad, want de overlevingskans was maar 20 procent. Ik kon niet eens zitten en praten, laat staan lopen. Dit heb ik allemaal opnieuw moeten leren.”
Dave: ,,Verschillende dingen eigenlijk. Ik kan niet zo goed tegen drukte. Wanneer ik een dag naar de Efteling ga, dan ben ik ’s avonds doodop. Door mijn autisme kan ik ook heel moeilijk emoties inschatten. Ik weet vaak niet goed hoe ik moet handelen of ik zie het niet als iemand verdrietig is. Daarnaast is mijn focus wel heel erg goed. Als ik mij ergens op stort, dan kan ik dat makkelijk tien uur volhouden op een dag. Dat houdt wel in dat ik andere dingen naast mij neerleg, zoals school, of dat ik spontane acties moeilijk vindt.”

Hoe ga jij hiermee om?

Frank:,,In het begin heb ik veel moeite gehad. Ik was wijkagent, maar heb mijn uniform helaas moeten inleveren. Omdat ik niet achter de geraniums ga zitten, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij de politie en daarna bij de gemeente. Ik geniet veel intenser van het leven, want ik heb met één been in het graf gestaan. Alles heeft een plekje gekregen. Ik ben misschien emotioneler geworden dan ik ooit was, kan huilen om de kleinste dingen. Maar als persoon ben ik niet veranderd.”
Dave: ,, Als ik een dag wil gamen en mijn schoonouders willen graag langskomen, dan verzet ik dit liever omdat ik de dag al heb ingevuld. Dat is een beetje egoïstisch, dat weet ik, maar hier kan ik niks aan doen. Door autisme heb je bepaalde dingen niet in de hand, maar sommige dingen kun je echt wel oefenen. Zo ben ik jaren op stap gegaan met vrienden. Ondanks alle drukte kon ik dit goed aan, omdat je vooral met elkaar en jezelf bezig bent. Eigenlijk ben ik best vaak uit mijn comfortzone gestapt en daar pluk ik nu de vruchten van.”

Krijg jij weleens met vooroordelen te maken?

Frank:,,Eigenlijk nooit. Kinderen kijken mij weleens na op straat, omdat ik een voetspalk heb en niet zo goed kan lopen. Maar ze roepen niet na of zeggen lelijke dingen. Als ik een blokje om ga in het winkelcentrum herkennen mensen mij tegenwoordig. Het zorgt niet voor negatieve ervaringen.”
Dave: ,,Zelf merk ik hier niet veel van. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik dit onderwerp niet zomaar over tafel gooi. Wanneer mensen het horen, kijken ze mij heel verbaasd aan omdat ze dit nooit merkten.”

Brengt het misschien ook iets moois met zich mee?

Frank:,,Zeker weten. Ik voel mij intens gelukkig, heb alles wat mijn hartje begeert. Ik kan gaan en staan waar ik wil vanwege een aangepaste auto. Volgend voorjaar gaan we met elf man naar Disneyland Parijs. Als ik die hersenbloeding niet had gekregen, dan had ik veel minder tijd om met mijn vier kleinkinderen (een vijfde is op komst, red.) door te brengen. Door mijn ervaring kan ik mensen met een hoop verdriet helpen. Ze vragen advies bij mij hoe ik hiermee omga. Daarbij vind ik het ook heerlijk om een babbeltje te maken. Dat blijft toch die wijkagent in mij, hè.”
Dave: ,,Ja zeker. Dat ik mij ergens volledig op kan focussen, is heel prettig want ik raak niet heel snel afgeleid. En door de Wajong-uitkering kan ik gewoon naar school gaan. Ik ben erg ambitieus en zou graag als zzp’er verder willen gaan. Maar de weg ernaartoe is nog een beetje onzeker; doorstuderen, werkervaring opdoen of meteen voor mijzelf beginnen. Dat weet ik nog niet zo goed.”

3 december 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.