Interview: Inge geniet van het zzp-schap

Met veel passie oefent zzp-er Inge van Boxtel haar vak uit. Twee jaar geleden begon zij voor zichzelf en dat bevalt haar tot nog toe goed. Maar welke voor- en nadelen kleven aan het zzp-schap? Inge legt het haarfijn uit.

Inge is al vijftien jaar werkzaam in de zorg. Eerst voor diverse zorginstellingen en sinds 2014 voor haarzelf. Hoe zij erop gekomen is om haar eigen bedrijfje op te richten? “Door alle wet- en regelgeving die werden ingevoerd, wilde ik niet meer in teamverband werken. Daarnaast haalde ik geen voldoening meer uit het werken in teamverband.” Inge wilde graag meer uren en meer doen waarvan zij denkt dat het goed is voor de cliënt. “Dat kan als je voor jezelf begint.”

Maar dat was niet de enige reden om haar eigen bedrijfje op te starten: Inges vader trok haar over de streep om als zzp-er te beginnen. Ze heeft in al die jaren kennis gemaakt met nagenoeg alle sectoren die ‘zorgland’ kent: ziekenhuizen, intramurale zorg en thuiszorg. Naar de laatste sector gaat haar hart uit.

Veelzijdigheid
Inge is een echte ondernemer; ze wil op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws, vindt het heerlijk om naar bijeenkomsten te gaan over de laatste ontwikkelingen op medisch gebied en geniet van de veelzijdigheid. “Zeventig cliënten in een weekend? Dat vind ik heerlijk”, zegt ze met een twinkeling in haar ogen. “Wanneer ik op zondag klaar ben, heb ik echt een voldaan gevoel.”

Behalve de veelzijdigheid biedt het zzp-schap haar nog meer voordelen. Ze kan haar eigen werktijden bepalen en heeft afwisselende contacten; de ene keer met cliënten en de andere keer met collega’s, en Inge vindt het fijn dat naar haar geluisterd wordt. Ook als ‘buitenstaander’. “Wanneer ik op een afdeling kom, waar het team al jaren samenwerkt en ik geef advies omdat ik denk dat het beter is voor die cliënt, dan luisteren ze naar mij. Ze leggen het niet direct naast zich neer. Dat vind ik ook prettig.”

Inge houdt van de contacten met cliënten. Bij de laatste cliënt van een thuiszorgroute blijft ze altijd wat langer hangen als ze aanvoelt dat deze persoon daar behoefte aan heeft. “Vaak luchten ze hun hart, omdat ze die kans normaal niet krijgen. Ik vind het belangrijk dat de mensen hun verhaal kwijt kunnen”, zegt Inge, die een luisterend oor wil bieden. “Lukt dat, dan stap ik met een tevreden gevoel in mijn auto. ”

Nadelen
Maar er kleven volgens Inge ook nadelen aan het zelfstandig ondernemer zijn, zoals de boekhouding. Alhoewel ze dat zelf leuk vindt om te doen, snapt ze dat andere zzp-ers dat liever uitbesteden. De boekhouding handmatig doen, geniet haar voorkeur. Wanneer het via de computer moet en het gaat fout, dan raakt ze snel in paniek. Inge erkent dat ook zij mee moet met het digitale tijdperk. “Ga je hier niet in mee, dan kan je beter stoppen met je bedrijfje. Het is gewoon een must.”

Daarnaast weet ze uit eigen ervaring en ook van collega-zzp’ers dat de eigen grenzen worden opgezocht. “Je moet niet te veel uren maken. Het is niet alleen het verzorgen zelf, maar ook de administratie en het huishouden wat erbij komt kijken. Op een gegeven moment breekt je dat op.” Toch zou ze niet meer terug willen naar een vast dienstverband. “Dit wil ik de komende jaren nog blijven doen. Hier geniet ik echt van.”

3 november 2016

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.