Minister Brink: ‘Door mijn vinger op te steken, kan ik dingen oplossen’

Rick Brink - Minister van Gehandicaptenzaken - KRO-NCRV - PIDZ

Ruim anderhalf jaar steekt Rick Brink (34) als officieuze minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van omroep KRO-NCRV om een inclusieve samenleving te bevorderen, zijn vinger op voor mensen met een beperking. Vlak na zijn aanstelling sprak PIDZ hem vorig jaar over zijn doelen en ideeën. Zijn die inmiddels gerealiseerd en hoe is het hem vergaan? Brink over zijn speerpunten, de coronacrisis en zijn laatste maanden als boegbeeld voor de zo’n twee miljoen mensen met een handicap.

In uw troonrede van vorig jaar sprak u over drie speerpunten: een inclusievere samenleving, meer stageplekken voor mensen met een beperking en meer mensen met een handicap in de media. Wat is de huidige stand van zaken?

,,Het gaat goed. Natuurlijk heeft de coronacrisis invloed gehad op het realiseren van mijn doelstellingen. Ik wil graag duizend jongeren met een beperking aan een stage helpen. Hiervoor heb ik de Stagedesk opgezet samen met de Stichting Studeren & Werken op Maat. Die maakt de link tussen de stagiair(e) en de werkgever. Dit initiatief heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken omarmd. We hebben hier ook subsidie voor gekregen. Momenteel zitten we rond de honderd stageplaatsen, bijvoorbeeld bij Unilever, Heineken, de gemeente Amsterdam. Dat waren er echt veel meer geweest als we niet in een pandemie hadden gezeten.”

U pleit ook voor meer inclusieve speeltuinen, zodat kinderen met een beperking kunnen samenspelen met kinderen zonder handicap. Zo, zei u, vindt er sneller acceptatie plaats.

,,Met veertien partijen is een SamenSpeelAkkoord gesloten en inmiddels hebben tien gemeenten een inclusieve speeltuin geopend. Dit is zonder veel bombarie gebeurd. Daar is het helaas de tijd niet voor. Dit is de tijd van soberheid, niet van tierlantijntjes en ballonnen. Deze kinderen hebben vaak een kwetsbare gezondheid. We willen hiermee een signaal afgeven.”

“Voor de pandemie reisde ik zo’n tweeduizend kilometer per week en vroeg ik mij wel eens af: doen we wel het goede voor mensen met een beperking?”

Minister Rick Brink van Gehandicaptenzaken 

De koffer van Rick is inmiddels ook gelanceerd. Dit is een initiatief voor meer mensen met een beperking in de media vanwege hun expertise en niet vanwege hun handicap. Hoe is dat ontvangen?

,,Heel erg goed. En dat heeft mij positief verrast. Veel nieuws is nu vooral coronagerelateerd. Daarom waren we bang dat media het niet zouden oppakken. Maar dit land is heel bereidwillig. Zo zijn mijn collega’s bij KRO-NCRV zoals presentator Sven Kockelmann en hoofdredacteur Journalistiek Henk van der Aa erg positief. Uit mijn koffer is toch al een aantal van de in totaal zeventig mensen in de media geweest. Niet om te praten over hun beperking, maar echt om hun kennis en expertise te delen die zij op een bepaald gebied hebben. Zo kan het dus ook. Daar word ik blij van en daarom is ‘De koffer van Rick’ er ook. Op 4 november mag ik dit initiatief aanbieden bij Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO.”

Is nu het doel: iedere week één iemand uit uw koffer op televisie?

,,Nee. Het is makkelijk mensen toe te laten, maar het gaat er wel om dat ze hun verhaal goed kunnen overbrengen op tv of op de radio. Tijdens de coronacrisis hebben wij ons ook afgevraagd: zitten we nog wel op het goede spoor? Nu hebben wij zeventig goeie mensen en is het zaak om dit in stand te houden.”

Heeft de coronacris veel impact gehad op uw speerpunten?

,,Ja, maar ook weer in positieve zin. Voor de pandemie reisde ik zo’n tweeduizend kilometer per week en vroeg ik mij wel eens af: doen we wel het goede voor mensen met een beperking? Nu kan ik mij meer richten op de inhoud, omdat ik meer thuis werk.”

“Daarom zijn we dit project ook gestart; als mensen met een beperking in de knel komen te zitten, geven wij extra gas.”

Op 1 april 2021, vlak na de Tweede Kamerverkiezingen, stopt Brink als officieuze minister van Gehandicaptenzaken. De komende periode blijft hij zich onverminderd inzetten voor de mensen met een beperking. Hij wil zijn standpunten netjes afronden en indien mogelijk overdragen aan zijn opvolger. Als minister Brink de straat op gaat of in de supermarkt is, wordt hij weleens onrustig. ,,Ik denk dat het onze taak is om vooral aandacht te blijven vragen voor de mensen met een beperking in de anderhalvemetersamenleving.”

De minister wordt niet snel boos. Maar onlangs gebeurde het toch, toen Famke Louise haar standpunt bij Jinek verkondigde als voorvrouw van #ikdoenietmee, geeft hij toe. Wanneer hij daarover praat, is de frustratie in zijn ogen zichtbaar.

Rick Brink - Hugo de Jonge - PIDZ - KRO-NCRV

(Foto: Frank van der Burg)

Waarom raakt u dat zo?

,,Dat meisje, want ze is nog een meisje, heeft totaal geen idee waar ze over praat. Ik ben blij dat IC-arts Diederik Gommers, na gebarentolk Irma Sluis onze grootse cultheld in deze crisis, daar zat. Hij toonde leiderschap pur sang door haar onder zijn hoede te nemen. Nu is ze van standpunt veranderd. Door haar woord zo te verkondigen, maakte Famke voor alle mensen met een beperking een beslissing. Zij blijven hierdoor binnen. Net als dat Wybren van Haga in de Tweede Kamer riep om ouderen en mensen met een beperking te isoleren. Dan moet een derde van Nederland binnen blijven. Dat kan helemaal niet.”

Raakt u dat niet beu: telkens met dat vingertje de lucht in: ‘Hé, wij zijn er ook nog!’?

,,Ik haal daar ook veel energie uit. Ik heb met voormalig president-directeur Roger van Boxtel van de NS en een aantal mensen met een beperking een Zoom-meeting gehad over het coronabeleid in de treinen. Datzelfde geldt voor een gesprek met de directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel over het deurbeleid in supermarkten. En ik ben met mensen met een handicap bij premier Rutte geweest om meer aandacht te vragen voor mensen met een beperking. Door je vinger op te steken, kun je ook dingen oplossen. Daarom zijn we dit project ook gestart; als mensen met een beperking in de knel komen te zitten, geven wij extra gas.”

“Het welzijn van cliënten en ouderen wordt er niet beter van door deuren te sluiten.”

U heeft toch ook gebarentolk Irma Sluis tot cultheld van Nederland gemaakt?

,,Niet helemaal. Er werd al gelobbyd voor een gebarentolk tijdens crisiscommunicatie. De NOS deed dit vorig jaar bij de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Ik heb het laatste zetje daarin mogen geven toen bij de allereerste persconferentie van premier Rutte een gebarentolk ontbrak. Ik heb toen gezegd: ‘Dit is het moment’.”

Hoe kijkt u naar de zorg?

,,Ik denk dat we gezien hebben dat het van essentieel belang is dat een bezoekersregeling in welke zorginstelling dan ook blijft bestaan. Mijn vermoeden is dat meer mensen door eenzaamheid zijn gestorven dan aan het virus. Daardoor dient ook de dagbesteding weer opgestart te worden. Ik praat daar veel over met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en mocht meedenken in de coronaroutekaart. Het welzijn wordt er niet beter van door deuren te sluiten. Als ik zelf een aantal dagen niets doe, voel ik mij nutteloos. Dat is voor hen hetzelfde. Maar uiteraard is de gezondheid van de mensen het belangrijkste.”

Wat na 1 april, als uw termijn stopt?

,,Ik hoop, en samen met mij ook de KRO-NCRV, dat er een officiële minister van Gehandicaptenzaken komt in het nieuwe kabinet. Wie dat moet worden, mogen de mensen kiezen. Het gaat om de post, niet om mij. Zelf ligt mijn roeping in Den Haag. Maar in welke hoedanigheid, weet ik nog niet.”

Rick Brink - KRO-NCRV - PIDZ

Foto: Stijn Ghijsen

 

29 oktober 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.