De impact van het coronavirus op Nederland is groot. Veel eenpitters en ondernemers klopten bij de overheid aan voor financiële steun. Hoe kijkt zzp’er in de zorg Peter Bogaards terug op anderhalf jaar crisis? Wat is de invloed van de coronacrisis op zijn werk en wat kunnen we hieruit leren voor de toekomst?
Om te beginnen: Peter heeft persoonlijk weinig last gehad van de coronapandemie, erkent hij aan zijn keukentafel in het Brabantse Alphen. Natuurlijk, de crisis zorgde voor minder opdrachten, maar vanwege een parttimebaan ernaast komt hij toch aan zijn uren.
Minder opdrachten als zzp’er
Dat er als ondernemer soms een opdracht minder binnen sijpelt, is nieuw voor hem. In de zes jaar die hij nu zelfstandige is, liggen de opdrachten vaak voor het oprapen. ,,Ik heb verhalen gehoord van zzp’ers die amper aan opdrachten konden komen, omdat zij juist op heel veel diverse locaties wilden werken”, vertelt de 36-jarige zzp’er.
“Ik heb alle respect voor de zorgorganisaties hoe zij met deze tijd omgaan. Is er op dinsdag een persconferentie, dan moet het beleid op woensdag weer worden omgegooid.”
Peter Bogaards, zzp’er
Zorginstellingen willen verspreiding van het virus natuurlijk voorkomen. ,,Ik moet zeggen dat iedere organisatie het wel anders aanpakt.” De gemene deler: de bestrijding van het virus. ,,Zorginstellingen wilden vooral in het begin niet te veel zorgverleners van buitenaf inzetten, omdat dit de kans op besmettingen vergroot. Sommige gingen uit van maximaal zes”, schetst Peter de situatie. ,,Ik heb alle respect voor de zorgorganisaties hoe zij met deze tijd omgaan. Is er op dinsdag een persconferentie, dan moet het beleid op woensdag weer worden omgegooid.”
Hijzelf blijkt in het begin erg selectief in het aannemen van opdrachten – ook vanwege zijn privésituatie – waardoor de aanwas van opdrachten vermindert. Zo werkt hij vooral bij één zorginstelling die alle locaties heeft onderverdeeld in clusters van vier of vijf afdelingen; de zorgprofessionals rouleren op die manier binnen de locaties. ,,Voor mij een ideale oplossing. Zo kon ik blijven werken, maar ook nog eens op diverse plekken”, stelt Peter.
Meer inzet van zzp’ers
In de loop van de tijd ziet hij zorgprofessionals in loondienst steeds meer uitvallen vanwege verkoudheidsklachten en dus een (mogelijke) besmetting – ook in de vakantieperiode neemt het beroep op zzp’ers in de zorg toe.
,,Dan worden de principes wat meer overboord gegooid. En dat begrijp ik. De cliënten hebben toch zorg nodig. Ik heb weleens ervaren dat we met enkel zzp’ers op de werkvloer stonden, omdat het hele team thuiszat”, herinnert de begeleider zich nog. ,,Dat zorgde voor veel onrust bij de cliënten. Dat grijpt wel aan, omdat je juist voor de kwetsbaren het beste wil.”
Na een half jaar kiest Peter ervoor om bij maximaal drie verschillende zorgorganisaties opdrachten aan te nemen. ,,Als zzp’er heb je toch ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Je wil het virus niet mee naar binnen nemen.”
Zorg verlenen zoals Peter dat wil?
Of Peter het gevoel heeft gehad wel de beste versie van zichzelf te kunnen zijn ondanks alle maatregelen, zoals mondkapjes, beschermende pakken en het afstand houden? Na een korte tijd nadenken: ,,Dat denk ik wel. Ik heb in deze periode vooral met doof-blinde cliënten gewerkt. Daar is aanraking en gebarentaal heel erg belangrijk. Dan kun je moeilijk begeleiden op anderhalve meter afstand”, antwoordt de zorgprofessional. ,,Ik heb dat ook altijd eerlijk aangegeven bij de zorgorganisaties en daar was dan ook alle begrip voor.”
Inmiddels is Peter al ruim zes jaar zzp’er in de zorg. Zijn voornaamste reden om eenpitter te worden: de vrijheid, het bepalen van eigen uren en het opdoen van een bak aan ervaring, omdat je als zzp’er op diverse plekken komt.
Invloed coronacrisis op zzp’ers
Heeft de coronacrisis invloed op zijn beweegredenen waardoor hij ooit voor zichzelf is begonnen als zzp’er in de zorg? Ja, zegt Peter zonder lang nadenken. ,,Maar wel tijdelijk hoor. Het is van mij natuurlijk ook een bewuste keuze geweest om eerst bij een enkele opdrachtgever te werken en daarna bij maximaal drie”, zegt hij. ,,In mijn werk heb ik mij eigenlijk niet beperkt gevoeld.”
“Als ik geen opdrachten binnen zou krijgen als zzp’er, dan was ik wel acquisitie gaan doen via LinkedIn, vrijwillig muziek gaan maken bij het ouderencentrum of iets heel anders gaan doen.”
Peter Bogaards, zzp’er
Tijdens de coronacrisis denkt Peter veel aan de beginnende zzp’ers, aan de lastige periode die zij doormaken. Veel ondernemers kloppen bij de overheid aan voor financiële steun (dit kan tot 1 oktober 2021). ,,Dit zijn zware tijden om te beginnen als ondernemer. Je start vol goede moed en wil graag in veel keukens kijken, maar alle maatregelen van de zorginstellingen bemoeilijken dat. Als je deze crisis doorstaat, heb je wel een aantal jaar ervaring erbij, denk ik.”
Creatief omspringen met coronacrisis
Ook Peter zit een tijdje meer thuis tijdens de coronacrisis, hoewel hij dat zelf niet zo’n groot probleem vindt. Hij benut zijn creativiteit, maakt muziek, leert muziek programmeren en legt een moestuin aan bij zijn schoonouders. ,,Ik heb natuurlijk die parttime baan ernaast, maar als ik geen opdrachten binnen zou krijgen als zzp’er, dan was ik misschien wel acquisitie gaan doen via LinkedIn, PGB-cliënten gaan begeleiden, vrijwillig muziek gaan maken bij het ouderencentrum hier in de buurt of iets heel anders gaan doen.”
Wat geleerd van de coronacrisis?
Stel dat over vijf jaar een nieuwe crisis uitbreekt. Wat heeft Nederland dan geleerd van deze coronacrisis? ,,Dat je met een starre houding niet ver gaat komen”, antwoordt Peter. Flexibiliteit is hierin het toverwoord. ,,Ik heb ook een tijdje weerstand gehad, maar daar schiet je niet zo veel mee op. Hier krijg je alleen maar stress van. We moeten vooral ons gezond verstand gebruiken. Go with the flow.”
Dit was een gastblog van YOE, de online community voor ondernemerschap in de zorg.