,,Jezelf kunnen zijn, is de essentie van ons vak”

‘Als anders gewoon is.’ Ver in de Limburgse velden is dat zeer zeker het geval. Daar is een bijzondere zorginstelling gevestigd: Stichting The Horse Valley. Niet alleen door de aanwezigheid van de vele dieren, maar ook in de werkwijze verschilt deze zorgorganisatie ten opzichte van andere. En dat is precies waarom PIDZ’er Mirjam van der Steen (42) er zich zo op haar plek voelt.

Bij binnenkomst staan twee nieuwsgierige honden al te wachten om het bezoek te ontvangen. Samen met enkele cliënten – én begeleider Mirjam van der Steen natuurlijk. Deze zzp’er, inmiddels ruim twee jaar aangesloten bij PIDZ, heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de zorg. Toch voelt ze zich nu voor het eerst écht thuis bij een zorginstelling: ,,Hier mag je jezelf zijn. Dat is eigenlijk de essentie van ons vak, toch?”

Vrijheid
Bij Stichting The Horse Valley worden achttien cliënten met licht verstandelijke beperking en psychische problemen begeleid bij het zelfstandig wonen. Het doel is om hen zoveel mogelijk vrijheid te geven, zodat zij een ‘zo gewoon mogelijk leven’ kunnen leiden. Dit begrip heeft voor iedere cliënt een eigen invulling: ,,Sommige cliënten zullen altijd begeleiding nodig hebben, maar voor anderen betekent dit dat zij uiteindelijk volledig kunnen terugkeren in de maatschappij,” aldus Mirjam.

Op doordeweekse ochtenden komen de cliënten naar de boerderij in Roggel toe om te zorgen voor de dieren. Van lama’s tot geiten, ezels tot wallaby’s, een struisvogel en nog veel meer: ze krijgen te eten, hun verblijven worden schoongemaakt en de dieren krijgen een aai of knuffel. Mirjam vertelt waarom de wijze van begeleiding bij Stichting The Horse Valley haar zo bevalt: ,,Dieren reageren sterk op het gedrag van mensen. Daar leren de cliënten van. Als een cliënt druk is of bijvoorbeeld muziek aan heeft staan, dan reageren de dieren daarop. En wanneer ze hun gedrag veranderen, merk je dat meteen terug aan de dieren.”

Flexibel
Wanneer het werk op de boerderij gedaan is, gaan de cliënten naar huis en krijgen zij daar verder – waar nodig – begeleiding, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Maar een schema is bij The Horse Valley geen heilige graal. ,,We werken niet op afspraak, maar op behoeften. Als een cliënt ergens mee zit en erover wil praten, dan gaan we daar meteen voor zitten. We wachten niet tot bepaalde vastgestelde momenten binnen een bepaalde structuur.” Ook daar merkt Mirjam verschil met eerdere werkgevers, bijvoorbeeld doordat ze carte blanche krijgt om zélf invulling te geven aan haar middagwerkzaamheden: ,,In het verleden liep ik nog wel eens vast in die vastgestelde structuren. Hier reageert ons team juist erg flexibel, vanuit het gevoel op de behoeften van cliënten. Hierdoor kan ik mijn eigenheid en creativiteit heel goed kwijt als zorgondernemer.”

Het team van The Horse Valley bestaat uit eigenaren Sandra Aarts en Roel Stinges, die de zorginstelling in 2006 oprichtten, Shannen – de dochter van Sandra – en twee zorgprofessionals die periodiek worden ingezet, onder wie Mirjam. ,,Wat ik hier zo fijn vind, is dat we met een klein en vast team werken. We kennen elkaar door en door, werken veel en intensief met elkaar samen en overleggen veel.” Dat heeft ook voordelen voor de cliënten, legt Mirjam uit: ,,Onze nauwe samenwerking resulteert in een eenduidige werkwijze. We hanteren één lijn. En dat zorgt wel eens voor een mopperende cliënt die teleurgesteld is dat hij bij ons niets voor elkaar krijgt wat niet mag!”

Jezelf zijn
Bij The Horse Valley vinden ze openheid heel belangrijk. Openheid naar collega’s toe door feedback te geven of moeilijke situaties te bespreken. Maar ook naar de cliënten toe. ,,We leren iedere dag bij door het bespreken van situaties waar je het lastig mee hebt, die je raken. Ik ben mezelf meerdere keren tegengekomen door de spiegel die de cliënten me voorhielden. Dat heeft me geholpen om echt mezelf te kunnen zijn.” En dat heeft weer een positief effect op het contact met de cliënten. ,,Door jezelf te zijn, sta je dichterbij de cliënten en krijg je beter contact. Dat helpt om dingen gedaan te krijgen.”

Als voorbeeld hiervan vertelt Mirjam aan het einde van het gesprek over een cliënt die in een psychotische toestand bij The Horse Valley binnenkwam. Door de persoonlijke manier van begeleiden, ging zij met stappen vooruit. Totdat ze uiteindelijk zelfs volledig zelfstandig kon wonen. Een succesverhaal.

13 juni 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.