‘Een goede administratie duurt niet meer dan vijf minuten’

Allizo - PIDZ - zorg - zzp - administratie - webinar - omdenken - werkgeluk - wet DBA - webmodule

Een goede administratie is belangrijk als zzp’er in de zorg. Veel ondernemers vinden het saai, suf en stoffig merkt eigenaar Jack van Ansem van Allizo door zijn 25 jaar aan ervaring. ,,Maar een goede boekhouding duurt vaak niet meer dan vijf minuten per dag”, zegt hij tijdens een webinar van PIDZ waar allerlei belangrijke aspecten over ‘jouw administratie als zzp’er’ worden behandeld.

Wat is het verschil tussen een zzp’er en iemand in loondienst?

,,Iemand in loondienst krijgt elke maand een loonstrook en onderaan de streep blijft een bedrag over, je nettosalaris. Als zzp’er in de zorg betaal jij je eigen belasting, want jij bent jouw eigen werkgever. Een werknemer betaalt inkomstenbelasting, een zzp’er betaalt winstbelasting.”

Wanneer ben ik ondernemer?

,,Als je aan bepaalde criteria van de Belastingdienst voldoet. Je moet risico durven nemen, je administratie op orde hebben en deze ook zeven jaar bewaren en minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden. Dat is ongeveer 24 uur per week gemiddeld.”

De fiscale voordelen kunnen oplopen tot 12.000 euro die vrijgesteld zijn van belasting
Jack van Ansem, Allizo

Wat is het urencriterium?

,,Het aantal uren dat je minimaal per kalenderjaar aan je onderneming moet besteden. Hierdoor krijg je fiscale voordelen, zoals de startersaftrek, MKB-vrijstelling en zelfstandigenaftrek. Dit samen kan oplopen tot zo’n 12.000 euro die vrijgesteld zijn van belasting. Door deze fiscale voordelen zou je als ondernemer bij wijze van spreken in vier dagen kunnen verdienen wat iemand in loondienst in vijf dagen overhoudt.”

Waar moet ik aan denken als ik belasting betaal?

,,Bij jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel bepaalt dit instituut samen met de Belastingdienst of jouw activiteiten btw-vrijgesteld zijn of niet. Dat heeft weer invloed op jouw administratie. Iemand die btw-vrijgesteld is, krijgt helemaal niet met btw te maken maar kan ook bepaalde kosten, de voorbelasting, niet aftrekken. In de basis geldt dit voor de meeste zzp’ers in de zorg.”

Ook als zzp’er in de zorg begeef je je binnen een fiscaal speelveld. Van Ansem vergelijkt het met een snelweg. ,,Iemand die altijd rechts rijdt en zich netjes aan de snelheid houdt, zal zich niet hoeven te verantwoorden omdat hij niet alle bonnetjes zijn inlevert zoals de verteerkosten. Als je iets harder gaat rijden, betaal je ook minder belasting maar moet je wel kunnen verantwoorden waarom je dat bonnetje hebt ingeleverd.”

Iedereen die een foto kan maken, kan ook meteen boekhouden.
Jack van Ansem, Allizo

Aan de hand van diverse dia’s verduidelijkt hij nog enkele voorbeelden uit de praktijk en behandelt hij nog veel meer onderwerpen, zoals de fiscale voordelen van zakelijke auto de uitstelregeling en kijkersvragen. ,,Een goede administratie hoeft niet langer dan vijf minuten per dag te duren, want iedereen die een foto kan maken, kan ook meteen boekhouden.”

Bekijk de webinar over Hoe om te gaan met jouw administratie als zzp’er? hier terug:

 

23 juli 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.