Joy: ‘Een ondernemer durft buiten de geplaveide paden te treden’

Een PIDZ’er van het eerste uur, met recht mogen we Joy Hogg (55) zo noemen. Al langer is zij ondernemer in de zorg, sinds 2003. Vijf vragen over ondernemerschap.

Wat heeft een ondernemer dat iemand in vaste dienst niet heeft?
,,Een ondernemer is assertief en durft buiten de kaders te denken, een grijs gebied noem ik dit altijd. In Nederland werken we veelal volgens de protocollen en kijken we te weinig naar wat de cliënt wil. Het systeem faalt hierin, vind ik. We moeten niet naar de ‘sticker’ kijken, maar het hele pakket. Er zit zoveel meer achter.”

Het draait dus om de cliënt?
,,Als het goed is, wel. Ondernemers gaan terug naar de basis, het draait puur om de zorg voor de cliënten. Ze houden ook van verandering, hebben een enorme drive en durven buiten de geplaveide paden te treden.”

Wat typeert een goede ondernemer volgens jou?
,,De vindingrijkheid om naar oplossingen te zoeken. Mensen in vaste dienst denken veelal in het gedachtegoed van de zorginstelling. Dat is niet verkeerd, maar niet altijd goed voor de cliënt. Ik probeer dat grijze gebied te betreden om te kijken hoe de cliënten reageren. Sommige zorgprofessionals reageren hier bewonderenswaardig op, anderen jaloers. Een goede ondernemer durft zichzelf te zijn en weet wat er speelt op de werkvloer, ook als diegene voor het eerst op de afdeling komt.”

Hoe kijk jij naar ondernemerschap in de zorg?
,,De negatieve geluiden in de media vind ik veel te overdreven. Het falende systeem geeft af op de zzp’ers in de zorg. Zij krijgen overal de schuld van, dat ziekenhuizen failliet gaan of mensen overwerkt thuis zitten, maar deze groep zorgprofessionals is juist een verrijking voor de sector. We zijn geen boeven, zoals wordt beweerd.”

Zeven jaar PIDZ’er. Wat is er veranderd?

,,Eigenlijk heel veel. Ik wil niemand naar beneden halen, maar als ik heel eerlijk mag zijn: ik vind de ondernemers een stuk kouder, harder geworden. Het gaat sommigen niet meer om het verlenen van de zorg, die basisprincipes, maar om het geld. Ik kan niet begrijpen dat je hoge tarieven hanteert. Je werkt met mensen, niet met producten.”

Wat is jouw geheim al die jaren?
,,Ze noemen mij The Dominator. Dit vind ik eigenlijk een heel grappige bijnaam. Ik kan als een cliënt escaleert heel strikt en duidelijk zijn en dan luistert hij ook. Maar ik kan ook gekke dansjes doen. Met humor bereik je heel veel, dat zorgt voor een relaxte sfeer. Een beetje gek, ben ik wel eigenlijk, en gewoon lekker mezelf.”

6 juni 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.