PIDZ’er Kadogo helpt Keniaanse bevolking: ‘Kreeg 36 jaar geleden kansen, wil nu wat terugdoen’

Vier maanden per jaar verblijft PIDZ’er Kadogo Naus-Nyawade in Kenia, waar ze vandaan komt. Ze kent de luxe van Europa en weet hoe schrijnend de situaties in Afrika kunnen zijn. Met haar Stichting Kadowinja zorgt ze voor een beter leven van de lokale bevolking.

In een eerdere editie van de Wij-krant sprak Kadogo honderduit over haar plannen en ideeën om de Keniaanse bevolking te helpen. Destijds was ze nauw betrokken bij Stichting AgeWatch, die strijdt voor betere ouderenzorg in Kenia. In de beginjaren gaat het vooral om de oudere bevolking in Kisumu, de regio waar haar ouders vandaan komen.

Samen met Richard, die Kadogo in 2016 leert kennen, zet ze de stichting op. Het idee is ontstaan uit het feit dat Richard voor zijn zieke moeder zorgt. Zijn grote wens: thuiszorg voor haar, omdat hij telkens vierhonderd kilometer moet reizen om haar te bezoeken. Een rit die soms twaalf uur kan duren over de hobbelige wegen vol kuilen en gaten.

“Geen idee of het door ons komt, maar de ouderenzorg in heel Kenia is steeds meer in opkomst. Echt fantastisch. Dat maakt mij heel trots.”

Kadogo Naus-Nyawade, PIDZ’er

De samenwerking blijkt een succesformule. Kadogo en Richard krijgen veel voor elkaar in Kisumu. ,,Zo hebben we ontdekt dat er ouderen zijn die zorg nodig hebben in Kisumu, zijn hun ziektebeelden en kwaaltjes ook daadwerkelijk bekend, wordt een medisch dossier bijgehouden en komt er eens per week een arts langs.”

De 61-jarige PIDZ’er glundert. ,,En geen idee of het door ons komt, maar de ouderenzorg in heel Kenia is steeds meer in opkomst. Echt fantastisch. Dat maakt mij heel trots.”

En alsof dat nog niet genoeg is: er komt een ziektekostenverzekering van 60 euro per jaar, waarmee zorg aan huis kan worden bekostigd. Het blijkt zelfs zo’n succes dat je met die zorgpas in alle ziekenhuizen de zorgkosten vergoed krijgt tot een bedrag van 20.000 euro.

Bekijk hieronder wat de doelen zijn van Kadogo met stichting Kadowinja: 

Kadogo stopt met ‘pijn in het hart’

Toch besluit Kadogo in mei dit jaar haar functie als directeur-medeoprichter vanwege verschil van inzicht en een gebrek aan communicatie neer te leggen van de AgeWatch Africa Foundation – de nieuwe naam van stichting AgeWatch – die strijdt voor alle ouderen op het hele continent. ,,Ik vind dat je het eerlijke beeld moet laten zien en dat gebeurt niet helemaal”, vertelt ze aan haar keukentafel in Helmond. ,,Met pijn in mijn hart heb ik dit moeten besluiten.”

Ondertussen gaat Kadogo met haar eigen stichting Kadowinja (opgericht in 2009) door om haar doelen te verwezenlijken en de Keniaanse bevolking te helpen. Daarbij krijgt zij sinds een aantal jaar hulp van Cathy Erbrink, die ze leert kennen tijdens een kerkdienst in Helmond. Cathy vertelt over KASH Jongerenprojecten waarmee ze bezig is.

Dit maakt Kadogo enorm enthousiast. ,,Ik houd ervan als mensen hun armen uit de mouwen steken en niet alleen maar praten of met de vinger wijzen. Ik dacht: die vrouw moet ik aan mijn stichting verbinden.”

“Mijn ultieme doel is om een betere wereld achter te laten. Ik ben iedere keer tevreden als ik het beoogde resultaat behaal, hoe klein dat ook is.”

Kadogo Naus-Nyawade, PIDZ’er

Uiteindelijk ontstaat er een wisselwerking en besluit Kadogo om haar eigen stichting Kadowinja te verbinden aan KASH Jongerenprojecten, dat geld ophaalt (45.000 euro is het doel) om zo een revalidatiekliniek voor gehandicapte jongeren in Mombasa, Kenia, en een en therapeutisch zwembad op te knappen.

Dat doet de stichting door middel van het organiseren van acties en evenementen, zoals een sponsorloop, loterij of muziekmiddag, waaraan alle leden – en ook niet-leden – kunnen deelnemen. Hierdoor creëren zij ook een hechtere band met elkaar. In het kader van teambuilding heeft de groep afgelopen zomer een zeilweekend georganiseerd. Augustus 2022 staat de reis naar Kenia gepland – ook Kadogo gaat mee.

Kadogo tijdens oprichting van haar stichting Kadowinja
Kadogo tijdens oprichting van haar stichting Kadowinja (website stichting Kadowinja)

Resort in Kenia 

In de tussentijd begint ze met haar man Hans ook een resort met uitzicht op het Victoriameer. Dat klinkt allemaal heel luxe, maar alles met de gedachte om de inwoners van Kisumu te helpen.

Dit drukt Kadogo haar gasten dan ook op het hart en vaak schieten zij de lokale bevolking te hulp. ,,Zo zijn er gasten geweest die hebben meegeholpen om de muren van een lokaal van een schooltje te schilderen of is er een voetbal gekocht voor kinderen omdat zij daar zelf het geld niet voor hadden”, herinnert zij zich nog.

Maar ondanks alles wat Kadogo in Kenia voor elkaar heeft gekregen, is ze nog niet klaar. Haar doelen zijn nog lang niet verwezenlijkt. ,,Ik heb in Nederland 36 jaar geleden de kans gekregen op een beter leven en wil nu heel graag iets terugdoen voor de mensen in Kenia, zodat ook zij een beter leven krijgen”, schetst ze. ,,Mijn ultieme doel is om een betere wereld achter te laten. Ik ben iedere keer tevreden als ik het beoogde resultaat behaal, hoe klein dat ook is.” Er is dus nog voldoende werk aan de winkel.

Bekijk hieronder beelden van de stichting Kadowinja van Kadogo in Kenia: 

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.