Onze Karin naar Oeganda!

Karin Sanders (38) bezoekt met haar man Jasper de mooiste plekjes op aarde. Haar vrije tijd besteedt ze dan ook graag aan reizen. Maar vandaag maakt ze geen gewone reis. Voor het eerst trekt Karin er alleen op uit, naar Jinja in Oeganda. Daar gaat ze drie weken vrijwilligerswerk doen voor stichting A Woman’s Worth. “Ik kan anderen helpen door mijn opgedane kennis over te brengen.”

Kleinschalige projecten
Het zijn spannende dagen voor Karin, die voor het eerst als vrijwilliger aan de slag gaat. Ze collecteerde weleens voor een dierenasiel en hielp mee tijdens PIDZ Doet!. Maar als ze Susan Geurts, oprichtster van A Woman’s Worth en woonachtig in Oeganda, ontmoet tijdens een zumbales wordt Karins enthousiasme voor het project aangewakkerd.

Sinds juli 2016 mag Karin haarzelf trots bestuurslid en penningmeester noemen. Daarmee neemt A Woman’s Worth een belangrijke plek in Karins leven in. Ze glundert. Karin heeft er enorm veel zin in. “Door het reizen, waardoor ik al diverse projecten heb gezien, ben ik erachter gekomen dat kleinschalige projecten mij veel meer trekken dan grotere. Van iedere cent die binnenkomt, weet ik dat het goed wordt besteed.”

Kennis geeft macht
Ook A Woman’s Worth is een kleinschalig project, dat vrouwen in Oeganda helpt zelfstandig ondernemer te zijn. Door een gebrek aan kennis lukt het maar weinig vrouwen daadwerkelijk winst te maken. De stichting van Susan geeft geen geld, maar draagt zijn steentje bij door kennis over te dragen. A Woman’s Worth streeft ernaar ieder jaar dertig vrouwen wegwijs te maken in de ondernemerswereld. Dat is een doel waar Karin graag haar steentje aan bijdraagt en waar PIDZ ook met liefde aan doneert.

Uitgangspunt
Karins werkervaring reikt van werken bij een bank tot tijdelijk eigenaar van PIDZ Tilburg, en alles wat daar tussenin zit. Door de uiteenlopende functies kan Karin verschillende vrouwen helpen. Het zit hem in de details, stelt Karin die een duidelijk uitgangspunt heeft: kennis geeft macht. “Ik ga mee naar de bedrijfjes van de vrouwen om het kasboekje te bekijken of geef workshops hoe de onderneemsters nóg beter hun spullen kunnen verkopen.”

Nederlanders zijn verwend
Gedurende de tripjes die ze maakt, valt haar vaak één ding op. “Wij zijn eigenlijk maar verwend, klagen om het minste of geringste. In de landen die ik heb bezocht, hebben de mensen het doorgaans veel slechter. Zij kiezen er niet voor om daar geboren te worden. We hebben mazzel, beseffen niet hoe goed wij het hebben.”

Echt leren kennen
Karin komt niet met lege handen aan in Jinja. Ze neemt bruikbare spullen mee voor de onderneemsters. Maar dat stopt ze niet alleen in haar koffer. “De stroopwafels gaan mee, want die doen het blijkbaar heel goed daar.”

Karin verwacht veel indrukken te krijgen tijdens haar verblijf in Oeganda, waar ze het verhaal achter de vrouwen leert kennen. “Doorgaans blijf je op afstand wanneer je door een sloppenwijk loopt, maar nu sta je er echt middenin. Dat zal best heftig zijn.”

De mensen daar verheugen zich op haar komst. “Ze staan te popelen. Sommigen hebben zelfs hun planning omgegooid”, zegt de kersverse vrijwilligster zichtbaar genietend. “De mensen houden blijkbaar van stevig knuffelen, dus ik bereid mij erop voor!”

Susan Geurts met de onderneemsters en teamleden

 

5 januari 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.