Bekwaamheid in de zorg, wat betekent dat eigenlijk?

Bekwaamheid in de zorg wat betekent dat eigenlijk?
Bekwaamheid in de zorg wat betekent dat eigenlijk?
Wanneer je werkzaam bent in de zorg, of het nu in loondienst is of als zzp’er, zal de term bekwaamheid je ongetwijfeld bekend voorkomen.  In dit artikel leggen we uit wat bekwaamheid is voor zorgprofessionals, welke soorten bekwaamheden er zijn, en hoe je deze kunt verbeteren.

Inhoudsopgave:

Wat is bekwaamheid in de zorg? 

Bekwaamheid is misschien een duur woord, maar het betekent niets meer en niets minder dan dat jij als zorgprofessional in het bezit bent van de juiste: 

  • Kennis 
  • Vaardigheden 
  • Professionele houding 

Bekwaamheid gaat over het niveau van competentie waarop je een handeling uitvoert. Met andere woorden, je bent goed in de dingen die je mag doen. Dat laatste is belangrijk om erbij te vermelden, want als zorgprofessional mag je alleen bepaalde handelingen uitvoeren waar je ook daadwerkelijk bevoegd voor bent. Ofwel, waarvoor je de juiste papieren hebt. Bevoegd- en bekwaamheid zijn twee begrippen die je vaak samen hoort. 

Bekwaamheid is belangrijk omdat het de kwaliteit van zorg bepaalt die patiënten krijgen. 

Soorten bekwaamheden voor zorgprofessionals 

Als we het hebben over bekwaamheid binnen de zorg, kunnen we verschillende soorten bekwaamheden onderscheiden. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje: 

1. Medische bekwaamheid

 Dit zijn de vaardigheden die je nodig hebt om medische taken uit te voeren, zoals het toedienen van medicijnen of het maken van diagnoses. 

2. Communicatieve bekwaamheid  

Deze bekwaamheid betekent dat je goed kunt praten en luisteren. Dit is belangrijk om patiënten en cliënten gerust te stellen en informatie duidelijk over te brengen. 

3. Ethische bekwaamheid  

Dit houdt in dat je weet wat wel en niet mag volgens de regels en wetten in de zorg. Het betekent ook dat je eerlijk en rechtvaardig bent. 

4. Organisatorische bekwaamheid  

Deze bekwaamheid gaat over het goed kunnen plannen en organiseren van je werk. Dit helpt om efficiënt en effectief te werken. 

5. Leiderschapsbekwaamheid  

Voor zorgprofessionals in leidinggevende functies is het belangrijk om anderen te kunnen aansturen en motiveren. 

Hoe verbeter je jouw bekwaamheid als zorgprofessional? 

Als zorgprofessionals is het belangrijk dat je bewust bezig bent met je bekwaamheid. Daar waar er regelmatig veranderingen plaatsvinden binnen de zorg, is het dus ook noodzakelijk om je bekwaamheden op peil te houden en te verbeteren. Dat kan op de volgende manieren: 

1. Opleidingen en trainingen 

Volg regelmatig cursussen en trainingen om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van bijscholingen. Op zoek naar relevante trainingen die bij jouw functie passen zodat je kunt werken aan je bekwaamheid? Groeispurt helpt je op weg.  

2. Ervaring opdoen  

Door veel te oefenen en ervaring op te doen, kun je beter worden in je werk. Probeer verschillende situaties mee te maken om je vaardigheden te verbeteren. 

3. Feedback vragen  

Vraag om feedback van collega’s en patiënten. Dit kan je helpen om te leren wat je goed doet en wat je kunt verbeteren. 

4. Mentoren en netwerken  

Zoek een mentor die je kan begeleiden en advies kan geven. Ook kun je leren van andere zorgprofessionals door deel te nemen aan netwerken en bijeenkomsten. 

Het belang van bekwaamheid in de zorg 

Bekwaamheid is heel belangrijk in de zorg. Het zorgt ervoor dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen en dat zorgprofessionals hun werk goed kunnen doen. Als je bekwaam bent, kun je beter inspelen op de behoeften van patiënten en cliënten en bijdragen aan een goede werksfeer. 

Conclusie 

Bekwaamheid voor zorgprofessionals betekent dat je de juiste vaardigheden en kennis hebt om goede zorg te verlenen. Dit gaat niet alleen om medische handelingen, maar ook om communicatie, ethiek en organisatie. Door te blijven leren en ervaring op te doen, kun je je bekwaamheid steeds verder verbeteren. Bekwaamheid is de sleutel tot succes in de zorg en helpt je om de beste zorg te bieden. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je met ons sparren over de mogelijkheden? Stuur gerust een mailtje naar groeispurt@pidz.nl  

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.