Het kalenderjaar 2022 zit erop. Dat betekent tijd voor de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) voor het vierde kwartaal en de jaarafsluiting. Voor zzp’ers in de zorg is dit net een beetje anders. Hoe zit het precies? In dit artikel leggen wij jou uit hoe PIDZ deze btw-aangifte ervaart.
Eigenlijk is de btw-aangifte voor zzp’ers in de zorg niet heel ingewikkeld. Dat komt omdat je in principe bent vrijgesteld van btw – vergeet niet te controleren op de website van de belastingdienst of dit ook voor jouw werkzaamheden geldt. Iemand die is vrijgesteld van btw hoeft dus op dat punt geen belasting af te dragen, maar hij of zij mag de btw ook niet fiscaal aftrekken. Als jij dus als zzp’er in de zorg een product zakelijk koopt, dan mag jij de btw niet verrekenen.
Ook al ben je vrijgesteld van btw als zzp’er een de zorg – dit geldt ook voor ondernemers die werken via een servicebureau zoals PIDZ, als zij rechtstreeks factureren aan de zorginstelling – moet jij nog wel ieder kwartaal de aangifte doen. Als je gebruik maakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) is dit niet nodig.
De KOR geldt voor ondernemers die minder omzet draaien dan 20.000 euro per kalenderjaar. Je hoeft dan geen btw af te dragen en ook geen btw-aangifte te doen, maar je kunt de btw ook niet terugvragen over kosten en investeringen. Op de website van de Belastingdienst kan jij het aanmeldformulier invullen. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, geldt de KOR voor een periode van drie jaar of tot de omzet boven de omzetgrens komt van 20.000 euro per kalenderjaar.
Voor 2023 zijn dit de data dat de belastingdienst jouw btw-aangifte uiterlijk wil ontvangen:
- 31 januari 2023: vierde kwartaal 2022
- 30 april 2023: eerste kwartaal 2023
- 31 juli 2023: tweede kwartaal 2023
- 31 oktober: derde kwartaal 2023
- 31 januari 2024: vierde kwartaal 2023
Dit zijn de gevolgen als je te laat bent met btw-aangifte
Afspraak is afspraak. Al helemaal bij de Belastingdienst. Wie zijn btw-aangifte te laat doorgeeft, krijgt misschien een boete. Dit hoeft niet altijd zo te zijn en dat zit zo: de belastingdienst hanteert altijd een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum.
Dus als jij uiterlijk op 31 januari jouw btw-aangifte moet inleveren, dan heb jij in principe tot 7 februari de tijd. Vaak volgt geen boete als jij de aangifte vóór die datum aanlevert. Ons advies: zoek de grenzen niet op, want soms is de Belastingdienst onverbiddelijk. Als jij te laat bent of helemaal geen aangifte instuurt, dan kun je een boete van 68 euro ontvangen wegens aangifteverzuim.
Maar er is ook nog betaalverzuim en dat houdt in dat je helemaal niet, te weinig of te laat betaalt. De boete die hierop staat, kan nog hoger uitvallen. Ook hier geldt nog altijd een coulancetermijn van zeven kalenderdagen. Betaal je te laat maar binnen dit termijn dan zijn er twee opties, schetst de Belastingdienst op haar website:
- Heb je de vorige btw-aangifte volledig en op tijd betaald, dan krijg je geen betaalverzuimboete maar wel een verzuimmededeling;
- Was je bij de vorige aangifte ook te laat of niet volledig, dan krijg je een boete van 3 procent van het te laat betaalde bedrag. De geldstraf is dan minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro.
En wat gebeurt er als je helemaal niet of te laat betaalt? In dat geval volgt een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3 procent van het niet-betaalde bedrag. Ook hier is dat minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro. Als de btw-aangifte gedeeltelijk te laat is betaald, dan berekent de Belastingdienst de boete over het totaal van het niet-betaalde bedrag en het te laat betaalde bedrag.
Kortom: wees altijd op tijd. Ook als je niets hebt aan te geven omdat je btw-vrijgesteld bent. Om nooit in de problemen te komen, kun je de app Btw-alert downloaden. Dat is geheel gratis en daarmee krijg je een herinnering voor de btw-aangifte. Zo ben je altijd op tijd en voorkom je problemen met de Belastingdienst.
Btw-aangifte vierde kwartaal
Bij het aangeven van de laatste omzetbelasting van het kalenderjaar gelden andere spelregels. Denk bijvoorbeeld aan de bijtelling over de auto van de zaak die je ook privé gebruikt of verrekening van te veel of te weinig betaalde btw. Op de website van de Belastingdienst staat uitgebreid uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij de btw-aangifte van het vierde kwartaal.
Inkomstenbelasting
Om duidelijk te maken: de aangifte inkomstenbelasting is iets anders dan de aangifte omzetbelasting. De uiterlijke datum voor de IB-aangifte ligt op 14 juli 2023, maar kan al vanaf 1 maart. Als je te laat bent, kun je ook hiervoor een boete krijgen.
Startende ondernemer
Net begonnen als zzp’er in de zorg? Dan stuurt de Belastingdienst jou de eerste aangifte omzetbelasting vaak op papier. Soms krijg je hem digitaal. Na het invullen rolt er onder de streep een bedrag uit. Heb je nog belasting af te dragen, dan komt er een naheffing met een acceptgiro. Krijg je btw terug dan volgt teruggaafbeschikking, waarop staat hoeveel je terugkrijgt.
Een boekhouder in de arm nemen
Het is belangrijk om te weten dat jij als zzp’er in de zorg wel een goede administratie moet bijhouden, ondanks dat je btw-vrijgesteld bent. Dit houdt in dat je alle bonnen en facturen van de zakelijke kosten die je maakt, verwerkt in een boekhoudprogramma, waarin ook alle verstuurde facturen naar opdrachtgevers moeten verschijnen.
Als ondernemer heb je een bewaarplicht van zeven jaar. Álle bonnen en facturen die jij de afgelopen zeven jaar hebt verstuurd of ontvangen moet jij dus kunnen laten zien wanneer de Belastingdienst jouw boekhouding komt controleren.
Wij kunnen ons voorstellen dat jouw passie als zzp’er in de zorg niet ligt bij de administratie. Een boekhouder zou een goede oplossing kunnen zijn. Dit klinkt misschien gek, maar onder aan de streep is de kans groot dat je juist meer geld overhoudt door een boekhouder in de arm te nemen.
De uren die jij normaal aan je administratie besteedt, kun je in dat geval spenderen aan je werk. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over een kloppende administratie en kan jij doen waar jouw hart ligt: zorgen voor mensen.
Vragen over de btw-aangifte? Jouw belastingkantoor of – eventueel – je boekhouder kan jouw vragen het allerbeste beantwoorden.