Een goede flexibele schil in de zorg: de 4 voordelen

Een-goede-flexibele-schil-in-de-zorg-de-4-voordelen
Een-goede-flexibele-schil-in-de-zorg-de-4-voordelen
Zorg gaat altijd door. Dag en nacht, in vakanties en bij ziekte van zorgverleners. Zorginstellingen moeten voorbereid zijn op verwachte en onverwachte uitval van hun personeel. Daarom maken zij gebruik van een flexibele schil. In dit artikel leggen we uit wat een flexibele schil is. Welke rol zzp’ers in de flexibele schil spelen. En waarom het een goed idee is om (een deel van) de flexibele schil extern door zzp’ers in te vullen.

Inhoudsopgave:

Wat is een flexibele schil?

Alle professionals binnen een organisatie zonder vast contract worden door het CBS beschouwd als de flexibele schil. De flexibele schil kun je opsplitsen in twee delen:

  • Flexibel personeel

Dit zijn medewerkers die op de loonlijst staan van de organisatie. Denk hierbij aan medewerkers met een tijdelijk contact of oproepkrachten met een nul-urencontract.

  • Externe professionals
    Dit zijn professionals die niet op de loonlijst staan van de organisatie en er tijdelijk werkzaam zijn. Voorbeelden hiervan zijn .

Waarom een flexibele schil in de zorg?

Zorginstellingen willen de best mogelijke zorg bieden. Zij willen natuurlijk niet dat hun cliënten en patiënten genoegen moeten nemen met minder of geen zorg. Maar de ene maand is de andere maand niet. En zorginstellingen willen en moeten op alles voorbereid zijn. Daarom is de flexibele schil in de zorg van grote toegevoegde waarde. De flexibele schil maakt een zorginstelling flexibel en voorbereid op verwachte en onverwachte veranderingen. Qua bezetting, maar ook op het gebied van economische veranderingen.

1.De flexibele schil biedt uitkomst in tijden van ‘ziek en piek’

Allereerst helpt een flexibele schil in de zorg om ziekte bij vast personeel en piekmomenten bij veel zorgvragers op te vangen. Met flexibele krachten kunnen zorginstellingen hun personeelsplanning in balans houden. Op rustige momenten met minder cliënten of patiënten kunnen zij vooruit met hun vaste zorgteam. En wanneer het drukker wordt, kan dit team aangevuld worden met krachten uit de flexibele schil. Hetzelfde geldt voor ziekte of andere afwezigheid zoals vakanties. Met een flexibele schil zijn deze veranderingen in de personeelsplanning zonder problemen op te vangen.

2. Minder risico dankzij de flexibele schil

Met deze werkwijze loopt een zorginstelling minder risico. Krachten uit de flexibele schil hoeven in tegenstelling tot mensen met een vast aantal uren op het contract niet betaald te worden als zij niet ingezet worden. En moet er onverhoopt bezuinigd worden door economische veranderingen? Dan maakt het hebben van een flexibele schil in de zorg het makkelijker om hierop in te spelen.

3. Schakel middels de flexibele schil experts in

Soms hebben zorginstellingen te maken met een specifieke zorgvraag bij een patiënt of cliënt. Een zorgvraag waar een bepaalde specifieke expertise voor vereist is. Dan bestaat de kans dat deze expertise niet beschikbaar is binnen het zorgteam in vaste loondienst. Hiervoor kan de zorginstelling de flexibele schil inschakelen, zodat de expertise extern ingehuurd kan worden voor de periode dat dit nodig is. Is de expertise niet meer nodig? Dan kan de opdracht stoppen. Onder de streep is dit een goedkopere oplossing dan de expertise in huis hebben en onderhouden via opleidingen en bijscholing.

4. Een flexibele schil is snel inzetbaar

Uitval van personeel kan op ieder moment van de dag gebeuren. Ook kort voordat een zorgverleners begint aan een dienst. Dan is het handig om een flexibele schil te hebben. Want vanuit deze flexibele schil is vaak snel een zorgverlener te vinden die kan invallen. Dit zijn zorgprofessionals die gewend zijn om op verschillende plekken in verschillende teams te werken. Dus als zij komen werken, dan kunnen zij ook direct aan de slag.

Waarom zzp’ers toevoegen aan de flexibele schil?

Zoals eerder al gezegd, vallen zzp’ers in de zorg onder de externe flexibele schil van een zorginstelling. Halverwege 2021 waren er zo’n 165.000 zzp’ers actief in de zorg. Zorginstellingen maken graag gebruik van hun diensten. Waarom? Zzp’ers brengen een aantal (soms unieke) voordelen met zich mee voor de zorginstelling. De laatste twee redenen die we hierboven beschreven waarom een flexibele schil in de zorg een must is, gelden vooral voor zzp’ers in de zorg.

Zoekt een zorginstelling een zorgprofessional met een bepaalde expertise? Dan is de kans groot dat een zzp’er deze vraag kan beantwoorden. Zzp’ers in de zorg moeten zich namelijk onderscheiden van anderen om aan opdrachten te komen. Dat hoort bij hun ondernemerschap. Zichzelf verder ontwikkelen op specifieke expertises is hiervan een voorbeeld.

Daarnaast zijn zzp’ers in de zorg snel inzetbaar. Tussen die 165.000 zzp’ers is er altijd wel een die je uit de brand kan helpen bij hoge nood. En kies je voor een meer ervaren zzp’er in de zorg? Dan kun je er vanuit gaan dat deze zzp’er aan een spreekwoordelijk half woord genoeg heeft om direct aan de slag gaan.

Kwaliteit in de flexibele schil

Als laatste voordeel voor het inzetten van zzp’ers in de zorg, voegen we hier graag nog kwaliteit aan toe. Zzp’ers moeten voldoen aan diverse wetten en regels. Een deel hiervan focust op hun kwaliteit en professionaliteit als zorgprofessional én als ondernemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wet DBA en de WTZA. Zzp’ers worden dus gedwongen werk te maken van hun kwaliteit.

Bij PIDZ zijn we hier ook extra kritisch op wanneer zzp’ers zich bij ons aanmelden. Alleen wanneer zij voldoen aan onze hoge (kwaliteits)eisen, getoetst tijdens een persoonlijk intakeproces, krijgen zij toegang tot ons MijnPIDZ-systeem. Zo kunnen zorginstellingen er dus op vertrouwen dat zzp’ers vanuit de flexibele schil ook echt iets toevoegen aan de vaste zorgteams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.