Grip op je financiën als zzp’er in de zorg

Als zzp’er in de zorg ben je het liefst met je vak bezig. Het zorgen voor mensen, dat is waarom je de zorg ingegaan bent. Maar als zelfstandig ondernemer mag je de zakelijke kant van het ondernemerschap niet vergeten. Daarom stippen we in dit kennisbankartikel enkele belangrijke financiële zaken aan die niet aan jouw aandacht mogen ontsnappen.

Inhoudsopgave:

Facturatie

Wanneer je een opdracht uitvoert via PIDZ, ben je als zzp’er zelf verantwoordelijk voor je urenregistratie en facturatie. Voer na afloop van de opdrachten dus zelf je uren in het mijnPIDZ-systeem in en verstuur na goedkeuring van je urenregistratie zelf (via mijnPIDZ) de factuur aan de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt vervolgens rechtstreeks aan jou uit. Hierdoor lopen de betalingsstromen zuiver en loop jij minder risico, omdat er geen bemiddelende partij tussen zit die eventueel de gelden kan vasthouden.

Boekhouding

Schakel een boekhouder in voor je financiële zaken. Deze zorgt ervoor dat je op tijd aan je belastingverplichtingen voldoet en dat je als ondernemer profiteert van alle mogelijke aftrekposten. Je boekhouder kan je ook adviseren over hoe je een financiële buffer op kunt bouwen voor momenten waarop er minder geld binnenkomt, en hoe je genoeg geld opzij zet voor de inkomstenbelasting en sociale verzekeringen.

Verzekeringen

We raden je aan om je voor te bereiden op situaties waarin je om welke reden dan ook (tijdelijk) niet kunt werken, bijvoorbeeld door ziekte of andere omstandigheden. In 2025 komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Tot die tijd is het niet verplicht, maar wel verstandig om deze af te sluiten. Het kost geld, maar zo ben je in noodgevallen verzekerd van inkomsten.

Opdrachten spreiden

Het is verstandig om opdrachten bij verschillende zorginstellingen uit te voeren en deze opdrachten te spreiden. Voorkom dus een situatie waarbij je voor een langere periode bij één zorginstelling opdrachten uitvoert. Beter is om de lengte van een opdracht en de zorginstellingen af te wisselen, zodat er geen sprake is van een vast patroon. Het heeft de voorkeur om incidentele opdrachten uit te voeren, dan langdurige periodeopdrachten. Wanneer je langdurig bij een opdrachtgever aan de slag bent, kan er sneller een indicatie van schijnzelfstandigheid worden vastgesteld.

Meer weten?

Op onze kennisbank delen wij regelmatig artikelen over het zzp-schap. Meer weten? Kijk dan op https://pidz.nl/kennisbank/.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.