Vier tips om je vakantieplanning met zzp’ers goed aan te pakken

vakantieplanning
Bijna alle zorgprofessionals willen (op) vakantie in de zomer. Lekker even er tussenuit, mooi weer, familie en vrienden, de batterij opladen… Begrijpelijk natuurlijk. Zo kunnen ze daarna ook weer vol energie zorgen voor al hun cliënten en patiënten. Maar dit zorgt natuurlijk wel voor druk op de planners van zorginstellingen. Want hoe krijgt iedereen zijn of haar verdiende verlof, maar zorg je ook voor een goed gevulde vakantieplanning? Wij geven je vier tips.

Inhoudsopgave:

Je vakantieplanning de baas, zet op tijd je opdrachten uit in mijnPIDZ

Het klinkt als een open deur, maar in de praktijk zien we anders gebeuren. Daarom drukken wij het je graag nog eens op het hart: begin op tijd met het maken van de zomerplanning. Hoe eerder je inzichtelijk hebt wat je nodig hebt aan flexibele inzet van zzp’ers, hoe groter de kans is dat je ook zorgverleners vindt om de planning mee te vullen. Wij als bemiddelingsbureau in de zorg, helpen je graag met dit proces via ons mijnPIDZ systeem.

Maak gebruik van periodeopdrachten

Merk je dat je dat er door vakantieverlof wekelijks een vast aantal uren niet ingevuld is? Dan kun je deze uren ook met behulp van een periodeopdracht invullen. Dit biedt diverse voordelen. De eerste is natuurlijk zekerheid. Als je weet dat er een zzp’er bijvoorbeeld twee maanden lang twee dagen in de week komt, dan hoef je je daar vast geen zorgen meer om te maken. Een bijkomend voordeel van periodeopdrachten is dat je hiermee ook een vast gezicht hebt op de groep of afdeling. Wel zo fijn voor de cliënten en patiënten.

Bij een periodeopdracht kun je ook in gesprek gaan met de zzp’er over zijn of haar vakantie. Want ook zzp’ers willen er vaak tijdens de vakantieperiode even tussenuit. Zet je een periodeopdracht van bijvoorbeeld twee maanden uit en geef je de zzp’er de ruimte om twee weken op vakantie te gaan in die periode? Dan is de kans groter dat deze opdracht aangenomen wordt door een zzp’er. En dan heb jij in ieder geval in de overige weken versterking voor het team.

Bouw een netwerk op voor tijdens vakantieperiodes

Het kost wat meer tijd en misschien ook wat meer moeite, maar tijdens vakantieperiodes – en ook op andere momenten – pluk je er de vruchten van: een netwerk van zzp’ers die je goed kent.

Als een zzp’er goed werk levert en er is een klik met het personeel in loondienst en de cliënten, dan raden we aan om het contact met deze zzp’er warm te houden. Waarom? Als je een goede band opbouwt met zzp’ers die goed passen bij jouw zorginstelling, dan worden zij ook loyaler naar jou toe. De kans dat ze “ja” zeggen op een opdracht is dan natuurlijk véél groter. En dan komt het ook nog eens mooi van pas dat je hen via mijnPIDZ direct en persoonlijk kunt uitnodigen voor een opdracht.

Let hierbij wel op de wet DBA. Zorg er samen met de zzp’er voor dat er in deze situatie geen reden voor de Belastingdienst is om jullie samenwerking te zien als verkapt dienstverband. Meer hierover lees je in ons kennisbankartikel over de wet DBA.

Zet boventallige opdrachten uit en maak je vakantieplanning rond

Je denkt je planning rond te hebben en dan wordt er iemand ziek. Niet te voorkomen. Maar wel vooraf op te anticiperen. Je kunt namelijk op momenten dat de druk al hoog is, een extra buffer inbouwen door een boventallige zzp’er (in goed overleg met deze zzp’er) op te nemen in je planning. En dan niet voor een specifieke afdeling, maar als reservekracht voor je hele locatie. Vervolgens spreek je met deze zzp’er af dat je de avond voor de opdracht laat weten op welke afdeling zij of hij verwacht wordt. In de praktijk blijkt namelijk heel vaak dat je een zorgverlener wel kunt inzetten op een van je afdelingen. En komt het een keer voor dat er niemand afwezig is? Dan kan de zzp’er natuurlijk ook komen voor extra aandacht voor je cliënten. Zie het als een soort externe flexpool.

Let op: het systeem moet hiervoor ingericht worden. Wil je hiervan gebruikmaken? Bespreek dit dan met jouw PIDZ-vestiging en zij helpen je hiermee verder.

Wij helpen je graag

Het is altijd weer een uitdaging. Maar met deze tips maak jij het beste werk van jouw vakantieplanning. En natuurlijk helpen onze medewerkers op de PIDZ-vestigingen je graag bij het aanpakken van deze uitdaging. Heb je vragen? Of een specifieke opdracht? Neem dan gerust contact met ons op.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.