Hoe vind ik vervanging voor mijn opdracht bij PIDZ én voldoe ik aan de wet- en regelgeving?

opdracht ruilen
opdracht ruilen
Stel… je hebt een opdracht in je agenda staan, maar je kunt deze om een bepaalde reden toch niet uitvoeren. Hoe pak je dit dan als zzp’er aan? In dit artikel leggen we je uit wat je opties zijn én hoe je voldoet aan de wet- en regelgeving.

Inhoudsopgave:

Opdracht opzeggen

In je Overeenkomst van Opdracht met de zorginstelling staat in Artikel 6.1 een opzegtermijn. In veel gevallen is dit 14 kalenderdagen. Dit houdt in dat je je opdracht tot twee weken voor de start van de opdracht kunt opzeggen. Hier zijn vervolgens geen consequenties aan verbonden. Dit doe je door een e-mail te sturen naar de PIDZ-vestiging waar jij aangesloten bent.

Wettelijk verplicht

Wanneer je er binnen 14 dagen voor de start van je opdracht achter komt dat je deze niet kunt uitvoeren, ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een vervanger. Deze eis komt voort uit de wet DBA. Je hebt als ondernemer een opdracht aangenomen en door het aangaan van de Overeenkomst van Opdracht, heb je je verbonden aan een aantal verplichtingen. Het vinden van een geschikte vervanger wanneer je zelf de opdracht niet kunt uitvoeren, is er één van.

Vervanging vinden

Hoe vind je dan een vervanger als zzp’er in de zorg? Het hebben van een groot netwerk is als zelfstandig ondernemer van groot belang. Zorg ervoor dat je voldoende zelfstandig zorgprofessionals met dezelfde functie, kwaliteiten en ervaring leert kennen. Bijvoorbeeld tijdens een van de borrels of inloopmiddagen die onze PIDZ-vestigingen organiseren. Zo kun je uit dat netwerk mensen persoonlijk benaderen en weet je dat jouw vervanging goed geregeld is. Jij bent als opdrachtnemer tenslotte verantwoordelijk voor de zorgprofessional die jou komt vervangen. Je moet er dus zeker van zijn dat jouw vervanger de juiste papieren, kwalificaties en ervaring heeft om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Is dat niet het geval, dan ben jij aansprakelijk. Meer hierover vind je in Artikel 12 van je Overeenkomst van Opdracht.

Groepen op Facebook en WhatsApp

Er zijn diverse groepen op bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook waar zzp-opdrachten worden aangeboden door zzp’ers die deze zelf niet kunnen uitvoeren. Klinkt makkelijk, maar hiermee voldoe je niet aan de wet- en regelgeving! Zoals hiervoor gezegd, ben je verantwoordelijk voor het persoonlijk vinden van vervanging en dat deze persoon de juiste kwaliteit van zorg biedt. Wanneer je jouw opdracht deelt in een online groep met honderden zzp’ers waarvan je het overgrote deel niet kent, kun je hieraan niet voldoen. Daarnaast deel je informatie uit ons besloten systeem over onze opdrachtgevers én deel je persoonsgegevens van medewerkers van zorginstellingen. Dit is niet toegestaan.

Heb je vervanging gevonden?

Dat is goed nieuws! Neem hierover zelf contact op met de zorginstelling en laat weten wie er voor jou in de plaats komt. Laat dit daarna ook even aan jouw PIDZ-vestiging weten. Wanneer je vervanger dezelfde kwalificaties en kwaliteit heeft als jij, mag de zorginstelling deze vervanger niet weigeren. Ook dat komt voort uit de wet DBA. Let op: jij blijft als opdrachtnemer in mijnPIDZ staan. Zorg dus onderling samen met jouw vervanger voor de juiste afhandeling van de facturatie.

Heb je geen vervanging?

Heb je in jouw netwerk niemand gevonden die jouw opdracht kan overnemen? Dat is natuurlijk erg vervelend. Neem in dat geval persoonlijk contact op met de zorginstelling om dit probleem aan ze voor te leggen en te komen tot een oplossing. Laat dit vervolgens ook weten aan jouw PIDZ-vestiging.

Voordat je een opdracht accepteert

Ziekte, privéomstandigheden… Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren die je vooraf niet had kunnen weten. Maar ben je ervan bewust dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt wanneer je een opdracht aanneemt. Ons advies is dan ook om altijd even goed na te denken voordat je een opdracht accepteert. Kun je de opdracht echt uitvoeren? Of zie je iets dat roet in het eten kan gooien? Bij twijfel raden we altijd aan om de opdracht niet aan te nemen.

Het klinkt misschien streng, maar uiteindelijk werken we samen aan het leveren van kwalitatieve zorg. Zodat we de zorg beschikbaar houden voor iedereen, op een positieve en gezonde manier.

Wil je meer weten over wat PIDZ kan betekenen voor zzp’ers in de zorg? Lees het op onze website.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.