1. Schrijf je in bij de KvK
De eerste en meest belangrijke stap, is dat je jezelf bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet aanmelden als ondernemer. In het bijzonder moet je je inschrijven in het handelsregister van de KvK. Hoe je dit precies doet, lees je hier.
2. Vul de vragenlijst in van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Nadat je je hebt ingeschreven in het handelsregister, krijg je van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd digitaal een vragenlijst toegestuurd die je moet invullen. Dit, omdat we in Nederland willen dat iedereen erop kan vertrouwen dat hij of zij goede gezondheidszorg en jeugdhulp ontvangt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt dus toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp in Nederland.
3. Schrijf je in bij het BIG-register
Naast een inschrijving bij de KvK, is het als zzp’er in de zorg ook belangrijk dat je jezelf inschrijft bij het BIG-register. In het BIG-register wordt namelijk vastgelegd wat jij als zorgverlener allemaal kan en mag. Hierin staat of jij als zorgverlener bijvoorbeeld bepaalde chirurgische handeling mag doen of injecties mag geven. Pas nadat je ingeschreven staat bij het BIG-register mag je jouw beroep als zorgverlener uitoefen.
4. Vraag een VOG aan
Als zzp’er in de zorg heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, een zogeheten VOG. Met een VOG geef je aan dat je in het verleden geen noemenswaardige overtredingen hebt gemaakt en dat je gedrag dus geen belemmering kan vormen voor je werk. Iedereen kan overigens een VOG aanvragen, dit kost €41,35 en doe je digitaal bij de gemeente. Hoe je dit precies moet doen, lees je hier.
5. Meld je aan voor het Zorgaanbiedersportaal
De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht iedere zzp’er die in de zorg werkt om vermeld te staan in het Zorgaanbiedersportaal. Dit wordt ook wel het Landelijk register zorgaanbieders (LRZa) genoemd. Bij veel zzp’ers gaat dit automatisch naar aanleiding van hun KvK-inschrijving. Maar het is toch goed om de vermelding even te controleren. Sta je namelijk niet in het register en ga je toch werken als zzp’er in de zorg, dan loop je kans op een fikse boete. Het aanmelden voor dit register gaat in vier stappen. Deze lees je hier.
6. Zorg ervoor dat je voldoet aan de wet DBA
Schijnzelfstandigheid, wellicht heb je dit begrip al wel eens voorbij horen komen, maar in de wereld van zzp’ers is dit een veelgehoorde term. Schijnzelfstandigheid houdt simpelweg in dat een zelfstandig ondernemer een opdracht aanneemt, maar dan op zo’n manier zodat hij eigenlijk in loondienst is bij de opdrachtgever. De opdrachtgever is dan in principe een werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt naar de Belastingdienst en naar de zzp’er.
Om niet in deze situatie terecht te komen, is de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) in het leven geroepen. Deze wet zorgt ervoor dat opdrachtgever en zzp’er samen verantwoordelijk zijn voor afspraken over de arbeidsrelatie en daarmee schijnveiligheid voorkomen. Meer weten over deze wet en waarom het voor jou als zzp’er in de zorg van belang is, doe je hier.
7. Maak een Business Model Canvas en stel algemene voorwaarden op
Als zzp’er in de zorg ben je naast zorgverlener bovenal ondernemer en is het van groot belang dat je alles rondom je onderneming goed vastlegt. De eerste stap is dat je zelf goed voor ogen moet hebben wat voor ondernemer je wil zijn, waarin je jezelf onderscheid van de concurrentie en welke missie je uit wil dragen. Een handige tool die je kunt gebruiken om dit voor jezelf in kaart te brengen is het zogenaamde Business Model Canvas. Een voorbeeld van dit canvas vind je hier.
Daarnaast is het ook altijd goed om als ondernemer algemene voorwaarden op te stellen. Hierin leg je vast hoe jij omgaat met:
- Betalingsvoorwaarden
- Garantie
- Regels bij geschillen
Door dit op voorhand ergens duidelijk op te slaan weten opdrachtgevers altijd waar ze aan toe zijn en voorkom je eventuele onduidelijkheden of problemen in de toekomst.
8. Bepaal je uurtarief
Als zzp’er in de zorg ben je in principe vrij om zelf te bepalen wat je uurtarief is. Wel is het zo dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor bepaalde zorgberoepen maximumtarieven heeft vastgesteld. Hoe dat precies zit lees je hier.
Het bepalen van je uurtarief is niet altijd even makkelijk. Je wilt niet te laag inzetten, maar een te hoog uurtarief kan ervoor zorgen dat je jezelf letterlijk uit de markt prijst. In dit artikel ontdek je met behulp van een rekenvoorbeeld hoe je tot een goed uurtarief komt.
9. Sluit de juiste verzekeringen af
Iedereen in Nederland is verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten, maar daarnaast verzekeren veel mensen zich natuurlijk ook voor andere dingen. Werk je in loondienst, dan zorgt je werkgever ervoor dat je verzekerd bent tegen ziekte bijvoorbeeld. Als zzp’er in de zorg is dit je eigen verantwoordelijkheid.
Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld ook erg belangrijk en nodig.
Meer over welke verzekeringen je als zzp’er af kunt sluiten lees je in dit artikel.
10. Begin met netwerken en sluit jezelf aan bij een servicebureau
Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat je jouw zakelijke netwerk uitbreidt. Je zult als zzp’er in de zorg zelf opdrachten binnen moeten halen. Zorg er dan ook voor dat je (online) connecties maakt met de juiste mensen. Dit kun je doen door mensen via LinkedIn uit te nodigen, maar je kunt natuurlijk ook vak gerelateerde events en trainingen bijwonen. Op die manier kom je ook in contact met gelijkgestemden.
Zeker wanneer je net start als zzp’er in de zorg, is het aan te raden om jezelf aan te melden bij een servicebureau. Op die manier kom je snel aan opdrachten die bij je passen.
Kortom, zzp’er in de zorg word je niet zomaar. Er komt een hoop bij kijken en je moet van tevoren goed weten waar je aan begint. Hopelijk heeft dit artikel een antwoord gegeven op de vraag ‘hoe word je zzp’er in de zorg bij PIDZ’. Heb je toch nog een vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Ben je al zzp’er in de zorg, sluit je dan vooral aan bij PIDZ.