Als zzp’er in de zorg bouw je geen pensioen op. Voor je oude dag zal jij als ondernemer echt zelf moeten zorgen. Wie geen extra potje opbouwt, heeft later alleen een AOW-uitkering en dat is geen vetpot. In dit artikel leggen we jou de pensioenregeling zzp uit en hoe je spaart voor later.
Wat is pensioen ook alweer?
Simpel gezegd is pensioen het inkomen dat je ontvangt wanneer je stopt met werken. Voor nu ligt die grens op 66 jaar en tien maanden. De pensioenleeftijd ligt in 2024 weer een beetje hoger, op 67 jaar en in 2028 op 67 jaar en 3 maanden.
Voor sommige zzp’ers in de zorg klinkt dit misschien erg ver weg. Toch kun je niet vroeg genoeg beginnen met een aanvullende spaarpot voor later. Alleen al om de reden dat je daardoor dingen kunt blijven doen die je nu ook onderneemt.
Net als iedere andere Nederlander heb je straks recht op een AOW-uitkering, een basisinkomen. Dit is voor alleenstaanden in 2023 iets meer dan 1300 euro bruto en voor samenwonenden/getrouwden 920 euro bruto, als je loonheffingskorting hebt. Dit is een korting op je belasting.
De AOW-uitkering is geen vetpot dus. Wie meer wil sparen, moet daarin zelf het initiatief nemen. Een zorgprofessional in loondienst spaart pensioen via de werkgever, een zzp’er in de zorg niet. Hieronder vind je diverse manieren om je pensioen te regelen als zzp’er.
Lijfrente
Met een lijfrente spaar je belastingvriendelijk voor op het moment dat je met pensioen gaat of een AOW-uitkering ontvangt. Een lijfrente hoeft niet per se voor jezelf te zijn, maar mag je ook regelen voor je partner op het moment dat je overlijdt. Hiervoor kun je een lijfrenteverzekering afsluiten of sparen met een lijfrenterekening of lijfrentebelegginsrecht.
Dit kan je regelen via een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. De premie die je over de lijfrente betaalt, kan je aftrekken van je belastbaar inkomen waardoor je dus minder belasting betaalt. Met het geld van de afgeschafte oudedagsreserve (FOR), waarover hieronder meer te lezen is, kun je een lijfrente kopen. Meer spelregels en uitleg vind je op de website van de Belastingdienst.
De oude pensioenregeling voortzetten
Wie voor het ondernemerschap in loondienst heeft gewerkt als zorgprofessional, heeft pensioen opgebouwd. Als jij hier tevreden over bent, zou jij de pensioenregeling van je oude werkgever kunnen doorzetten. Dan moet deze pensioenregeling die mogelijkheid wel bieden, anders gaat het feestje niet door. Wie hiervoor kiest, kan tot maximaal tien jaar na het ontslag de pensioenpremie aftrekken van de belasting.
Sparen
Dan kun je ook nog kiezen voor de meest simpele optie: sparen. Iedere maand zet jij een x-bedrag op een spaarrekening om te sparen voor later. Het voordeel is dat je altijd bij je geld kunt en inzicht hebt in wat er op je rekening staat.
Een nadeel is dat het verleidelijk is om dit geld te gebruiken voor andere doelen dan je pensioen. Bovendien is de rente laag en als er meer dan 57.000 euro op je spaarrekening staat dan betaal je vermogensheffing, dat is 32 procent in 2023 en gaat in stappen omhoog naar 34 procent in 2025.
Beleggen
Een andere optie is om te beleggen. Dit kun je zelf doen of laten doen. Als je gaat beleggen, wil je van het bedrag dat je hebt nog meer geld maken. Dit klinkt heel verleidelijk, maar hier kleeft een risico aan. Je kunt je inleg verliezen.
Daarom kiezen de meesten ervoor om dit te laten doen door mensen die hier verstand van hebben. Natuurlijk, ook in dit geval kan het misgaan en moet je een bedrag betalen voor de geleverde dienst, maar het risico is altijd kleiner dan als je het zelf doet en eigenlijk niet zo goed weet waar je mee bezig bent.
Fiscale oudedagsreserve (FOR)
Om meteen met de deur in huis te vallen: wie al bekend is met de Fiscale oudedagsreserve, ofwel FOR, weet misschien al dat deze pensioenvoorziening niet meer bestaat sinds 1 januari 2023. Dit betekent dat je als zzp’er in de zorg niet meer jaarlijks een deel van de winst mag reserveren voor je pensioen. Dat deel heet de oudedagsreserve, waarvan het al gereserveerde deel uiteraard wel blijft bestaan.
Dit betekent niet dat je daadwerkelijk geld opzijzet, maar een deel van de winst reserveert. Dit levert belastingvoordeel op, omdat je de winst die wordt belast verlaagd. Een kanttekening: je bouwt wel een belastingschuld op, omdat je dus uitstelt met het betalen van je belasting.
Als je de FOR jarenlang hebt gebruikt, kan dat inmiddels een fors bedrag zijn. Houdt hier dus rekening mee, zodat je niet in de problemen komt als je met pensioen gaat. Dan pas komt het geld vrij.
Je kunt sinds 1 januari 2023 dus geen bedraag meer opbouwen. Wel kan de FOR nog afnemen óf worden opgeheven. Dat geldt in de volgende situaties:
- Je koopt een lijfrente voor het moment dat je stopt met werken. Dat bedrag waar je de lijfrente van koopt, haal je af van de oudedagsreserve en vermeld je op de belastingaangifte;
- Het bedrag van de oudedagsreserve is hoger dan het bedrijfsvermogen dat je hebt en daarbij doet zich ook nog een van onderstaande situaties voor:
- Je hebt de AOW-leeftijd bereikt op 1 januari;
- Je stopt (helemaal of gedeeltelijk) met je onderneming;
- Je hebt het urencriterium (1225 uur) niet gehaald;
Kortom: de FOR bestaat niet meer, maar het geld dat je voorheen op deze manier hebt gereserveerd, valt nog wel onder de oudedagsreserve.
Meer dan genoeg pensioenregelingen voor zzp’ers
Er zijn dus meer dan genoeg opties om te sparen voor later. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Heb je nog vragen? Er is meer informatie over pensioenregelingen te vinden op de website van de Rijksoverheid of de Kamer van Koophandel.