Wat is een regionale zzp-pool?
Er zijn verschillende vormen van regionale samenwerking bij zorginstellingen. We zien regionale flexpools waarbij de flexibele zorgprofessionals in loondienst zijn. Er zijn regionale werkgeverskoepels die personeel in loondienst uitlenen aan elkaar waar nodig. En daarnaast zijn er regionale zzp-pools, opgericht door een samenwerkingsverband van zorginstellingen die gezamenlijk de flexibele inzet van zzp’ers op hun afdelingen regelen.
Hoe werkt zo’n regionale zzp-pool? Eigenlijk hetzelfde als PIDZ. Je meldt je als zzp’er aan, je profiel wordt gescreend, je documenten worden gecontroleerd en je krijgt – als alles voldoet aan de eisen – toegang tot een digitaal platform waar opdrachten van verschillende opdrachtgevers te vinden zijn. Zit er iets bij dat bij je past, dan wordt de match voor je gemaakt.
Wat zijn de verschillen met PIDZ?
Hoewel het veel op elkaar lijkt, zijn er wel degelijk verschillen tussen PIDZ en regionale zzp-pools. Allereerst, je ziet het al aan de benaming, zijn deze zzp-pools regionaal. Dat heeft als logisch gevolg dat je dus ook maar met een beperkt aantal regionale opdrachtgevers gematcht kunt worden. Dit in tegenstelling tot bij PIDZ, waar wij beschikken over een landelijk netwerk van opdrachtgevers.
Waar PIDZ een onafhankelijke organisatie is, zijn de regionale zzp-pools coöperaties die opgericht zijn door zorginstellingen. Je opdrachtgevers hebben dus ook een belang in coöperatie achter de zzp-pool. In principe is dat geen probleem. Toch kan dit in sommige gevallen een gecompliceerde situatie opleveren. Zo sprak de ACM zich eerder al uit over samenwerkingen tussen werkgevers op de arbeidsmarkt. Belangrijk is dat de zzp-pool zich enkel richt op het matchen van zzp’ers en zorginstellingen. Er mag door de zorginstellingen in de coöperatie echter niet samengewerkt worden bij de gezamenlijke inkoop of het afstemmen van voorwaarden voor het inhuren van zzp’ers. Net als het delen van tarieven waarvoor zzp’ers worden ingehuurd. Ook is het niet toegestaan gezamenlijk afspraken te maken om de inzet van zzp’ers te verminderen. Overtreden van deze regels is nadelig voor zzp’ers en kan leiden tot boetes voor de deelnemende zorginstellingen.
Hoe zit het met de kosten?
Een van de redenen die zorginstellingen noemen om een regionale zzp-pool op te zetten, naast het houden van regie, is het drukken van de kosten. Want inderdaad, aan het inschakelen van PIDZ voor het inzetten van zzp’ers zijn kosten verbonden. Een deel van die kosten gebruiken wij voor het onderhouden en doorontwikkelen van ons mijnPIDZ-systeem en de PIDZ app. Ook een regionale zzp-pool ontkomt niet aan deze kosten als zij gebruik willen maken van een online systeem gebruiken.
Een ander deel van de kosten zit in onze mensen. Mensen die zich iedere dag inzetten voor het waarborgen van de kwaliteit van onze dienstverlening en de zzp’ers bij PIDZ en het voorkomen van onder andere (diploma)fraude. PIDZ hecht veel waarde aan de vergewisplicht, denk hierbij bijvoorbeeld aan het persoonlijk ontmoeten van álle zzp’ers en het zeer uitgebreid screenen van hun verplichte documenten voordat zij bij PIDZ ingeschreven worden. Ook hier geldt dat dit kosten zijn die een regionale zzp-pool ook zal moeten maken als zij net zo scherp als ons willen controleren op de kwaliteit van zzp’ers. Dit zijn kosten die een zorginstelling juist weer niet hoeft te maken wanneer zij gebruikmaken van de dienstverlening van PIDZ.
Nog een ander deel van de kosten investeren wij in onze missie: de zorg beschikbaar houden voor iedereen. Wat ons betreft is het stimuleren van het werkgeluk van álle zorgprofessionals in Nederland dé manier om hieraan bij te dragen. Dat doen wij door middel van diverse initiatieven waarmee wij zowel zorginstellingen als zorgprofessionals inspireren en stimuleren om met dit belangrijke thema aan de slag te gaan. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan het oplossen van de personeelsproblematiek in de zorg.
Wil je meer weten over wat wij voor zorginstellingen of zzp’ers kunnen betekenen? Kijk dan verder op onze website.