Dit is waarom bijscholing in de zorg voor jou als zzp’er in de zorg waardevol is

Waarom bijscholing voor jou als zzp'er in de zorg waardevol is.
Waarom bijscholing voor jou als zzp'er in de zorg waardevol is.
De zorg van vandaag loopt achter op de zorg van morgen. De sector verandert continu. Als zzp’er in de zorg is het belangrijk om daarin mee te gaan, op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en jezelf te onderscheiden van andere ondernemers. In dit artikel leggen we uit waarom bijscholing in de zorg belangrijk is.

Inhoudsopgave:

Bijscholing in de zorg: je bent nooit uitgeleerd

Wie denkt dat hij klaar is met studeren wanneer het zorgdiploma binnen is, heeft het mis. Je bent nooit uitgeleerd. Dat geldt niet alleen binnen de zorg, maar eigenlijk in alle sectoren. Nieuwe technieken, nieuwe wet- en regelgeving waaraan je dient te voldoen, binnen iedere sector krijg je ermee te maken. Werk je in de zorg, dan moet je vooral denken aan de Wet, kwaliteit, klachten en geschillen zorg of de wet DBA. Ook kun je met diverse keurmerken kwaliteit aantonen als zzp’er. Dit hoort er allemaal bij. En het komt de kwaliteit ten goede. Zo krijgen de cliënten en patiënten de best mogelijke zorg.

Met bijscholing in de zorg je onderscheiden van de rest

Nederland telt meer dan 150.000 zzp’ers in de zorg. Jij bent dus niet de enige binnen jouw vakgebied. Door jezelf continu bij te scholen en/of cursussen te volgen, blijf jij op de hoogte van wat er speelt. Zo kan jij je onderscheiden van de rest, want waarom zou een opdrachtgever jou inzetten als de ander precies hetzelfde werk verricht? Precies! Omdat jij dankzij bijscholing net dat beetje extra brengt wat een andere zorgprofessional niet heeft.

Bovendien is het belangrijk om jezelf te blijven toetsen, omdat bepaalde verpleegtechnische handelingen ‘verlopen’ als je ze drie maanden niet hebt verricht. Dat kan zorgen voor problemen bij je opdrachtgever, omdat je juist die handeling nodig hebt. Bijscholing kan hierbij helpen.

Doorleren dankzij STAP-budget

Werken in de zorg is vermoeiend. Dat verduidelijken ook de verzuimcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten heeft gebracht over het eerste kwartaal van 2022. De zorgprofessionals zitten van alle werkenden in Nederland het meest thuis. Vind naast jouw drukke baan dus nog maar eens energie en tijd om de studieboeken in te duiken. Bovendien vinden veel ondernemers het volgen van een opleiding of cursus te duur, je moet dit grotendeels uit eigen zak betalen.

Echter, mogelijk kan het STAP-budget je een duwtje in de goede richting geven. Dit is in het leven geroepen, omdat de Rijksoverheid het belangrijk vindt dat mensen zich blijven ontwikkelen en zelf de regie behouden in hun loopbaan. Zo kan je nu toch eindelijk die gewenste cursus of opleiding gaan volgen die aansluit bij jouw werk.

Hier zijn wel spelregels aan verbonden. Dit zijn ze:

  • Het STAP-budget bedraag maximaal 1000 euro per jaar
  • Vraag minimaal vier weken voordat de opleiding of cursus begint het STAP-budget aan
  • Zzp’ers in de zorg mogen ook gebruikmaken van het STAP-budget
  • De volgende aanvraagronde is vanaf donderdag 1 september 2022 om 10.00 uur
  • Is het potje op? Dan kan jij je bij de volgende ronde weer aanmelden

 

Met bijscholing in de zorg werk je aan het urencriterium

Ook niet onbelangrijk: het urencriterium. Dit is het minimumaantal uren (1225) dat jij volgens de Belastingdienst in je onderneming moet steken om bepaalde belastingvoordelen te krijgen, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Scholing valt hier ook onder. De uren die jij hieraan besteedt, mag je hierbij optellen. Onderaan de streep kan het urencriterium net het verschil maken en je duizenden euro’s opleveren. Dat alleen al is een erg goede reden om regelmatig de boeken in de duiken.

Blijf gemotiveerd door bijscholing in de zorg

De omgang met cliënten is leuk en misschien ook wel uitdagend vanwege de steeds complexere zorgvraag. Voor hen ben je uiteindelijk in de zorg ingegaan. Toch kan het zijn dat je iets mist in je werk. En het zou jammer zijn als hierdoor de cliënten en patiënten een ongemotiveerde zorgprofessional tegenover zich hebben.

Door bijscholing in de zorg te volgen, kan het vlammetje in jou feller gaan branden. Je komt misschien tot nieuwe inzichten die je (direct) kunt toepassen in de praktijk. Dat geeft weer energie, zodat je (weer) gepassioneerd aan de slag gaat.

Bevoegd- en bekwaamheid op peil houden met bijscholing in de zorg

Wie scholing volgt, houdt ook direct zijn bevoegd- en bekwaamheid op orde. Bij bepaalde (verpleegtechnische) handelingen is het belangrijk dat je  bent. Het zijn twee verschillende dingen en wel hierom: iemand die bevoegd is, beschikt over de juiste papieren. Vergelijk het met een autorijbewijs.

Maar dat betekent niet dat je ook bekwaam bent. Dat wil zeggen dat je beschikt over de juiste kennis van de techniek, handeling, anatomie en mogelijke risico’s, maar je weet ook weet hóe je de handeling moet uitvoeren. Daarom is het belangrijk om voortdurend je kennis bij te spijkeren.

Ben jij dankzij dit artikel enthousiast geworden over het volgen van bijscholing in de zorg. Neem dan eens een kijkje in de YOE Academie van onze samenwerkingspartner YOE. Wellicht staat daar iets tussen wat bij jou past.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.