Wat kun je met een bhv-certificaat?
Vanuit de Arbeidsomstandighedenwet is een werkgever verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Bhv, ofwel bedrijfshulpverlening, is een van de manieren die hieraan bijdraagt. In Nederland zijn er naar schatting 500.000 bhv’ers die samen binnen een bedrijf verantwoordelijk zijn om in geval van nood de andere mensen in veiligheid te brengen.
De hoofdtaken als bhv’er zijn:
- Verlenen van eerste hulp zoals levensreddend handelen, reanimatie en het werken met een AED
- Beperken en bestrijden van een beginnende brand
- Een ontruiming organiseren en begeleiden
Dit betekent dat je tijdens de opleiding allerlei technieken en handelingen jezelf eigen moet maken. Denk bijvoorbeeld aan spoedeisende- en niet-spoedeisende hulp, gebruik van verbandmiddelen, hoe je de stabiele zijligging toepast en hoe te handelen bij botbreuken en elektriciteitsongevallen. Maar ook dingen zoals crisiscommunicatie, de beste aanpak bij ontruiming en blustechnieken komen aan bod. Zo word je in korte tijd opgeleid tot een vaardige bhv’er.
Ben je als zzp’er verplicht om een bhv-certificaat te hebben?
Daar kunnen we kort over zijn: nee. Volgens de Arbowet ben je als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Maar, als zzp’er, gaat dit voor jou dus niet op. Daarom is het hebben van een bhv-certificaat wettelijk gezien niet verplicht.
Waarom je bhv-certificaat halen toch interessant is
Toch kan het interessant zijn om ook als zzp’er in de zorg een bhv-cursus te volgen. Er zijn namelijk opdrachtgevers die specifiek vragen om zorgprofessionals die ook hun bhv-certificaat hebben. Ook zijn relatief weinig zzp’ers bhv gecertificeerd en is het weer een extra manier om je te onderscheiden van die andere 150.000 zzp’ers in de zorg in Nederland. Het bhv-certificaat is namelijk ook een soort extra keurmerk dat laat zien dat jij jezelf blijft ontwikkelen en kwaliteit van zorg levert.
Tot slot leer je tijdens een bhv-cursus waardevolle dingen die je zomaar ineens nodig kan hebben in een noodsituatie. Een geruststellende gedachte dus dat jij met een bhv-certificaat bewezen hebt de rots in de branding te zijn tijdens zeer stressvolle situaties. En altijd handig: je leert ook weer dingen over jezelf. Blijf jij bijvoorbeeld koel in noodsituaties en hoe goed behoud je het overzicht tijdens een evacuatie?
Jezelf blijven ontwikkelen als zzp’er in de zorg
Als zorgprofessional is het belangrijk dat je jezelf continu blijft ontwikkelen. Ook een cursus tot bedrijfshulpverlener, ofwel het halen van je bhv-certificaat valt onder professionele ontwikkeling. Zo verbeter je ook op dit gebied je vaardigheden en word je een nog betere zorgprofessional.
Een ander voordeel is dat scholing ook onder het urencriterium valt. Dit is het minimumaantal uren (1225) dat jij volgens de Belastingdienst in je onderneming moet steken om bepaalde belastingvoordelen te krijgen, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Het volgen van cursussen en scholing levert je onderaan de streep dus ook geld op. Meer weten? Lees ons artikel over Waarom bijscholing in de zorg belangrijk is en kijk voor meer informatie over bhv op Arboportaal.nl.