Juridische afdeling
Om te beginnen heeft PIDZ een juridische afdeling met experts op het gebied van wetgeving in de zorg. Hierdoor zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen we ook actie ondernemen wanneer dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van onze Overeenkomst van Opdracht, wanneer hier aanleiding voor is. Ook hebben onze experts nauw contact met externe juristen, zodat onze standpunten en documenten als het gaat om de wet DBA altijd gebaseerd zijn op de meest recente rechtspraak.
Als kennispartner delen we onze kennis natuurlijk graag met zorginstellingen. We organiseren webinars, presentaties en geven advies aan zorginstellingen en zzp’ers over hoe om te gaan met de wet DBA. Zo vind je bijvoorbeeld een reeks artikelen over wetgeving in onze kennisbank.
Overeenkomst van Opdracht
Wanneer je een opdracht overeenkomt met een zzp’er, wordt er automatisch via ons mijnPIDZ-systeem een Overeenkomst van Opdracht (OvO) opgesteld. Dit is een directe overeenkomst tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit is belangrijk, omdat dit het ondernemerschap onderstreept. Wanneer een zorginstelling de OvO met een bureau afsluit in plaats van met de zzp’er, dan neigt dit naar een uitzendconstructie. Dit ondermijnt het ondernemerschap van de zzp’er in de ogen van de Belastingdienst.
Daarnaast is de inhoud van de OvO uiteraard van belang om te voldoen aan de eisen uit de wet DBA. Onze OvO is door onze juridische experts opgesteld. Het voordeel hiervan is dat de OvO van PIDZ volledig toegespitst op de zorgsector: er is rekening gehouden met relevante wetgeving, klachtenregeling, BIG-registratie, maar bijvoorbeeld ook vrije vervanging. Dat is belangrijk, omdat de afspraken in de OvO op deze manier zo duidelijk mogelijk omschreven zijn en ook daadwerkelijk nagekomen kunnen worden op de werkvloer.
Natuurlijk is de OvO van PIDZ inhoudelijk zo opgesteld dat een zzp’er zoveel mogelijk gestimuleerd wordt in zijn ondernemerschap en een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer voorkomen wordt. Denk hierbij aan bepalingen waarin bijvoorbeeld staat dat zzp’ers niet verplicht mogen worden om opleidingen van de zorginstelling te volgen. Of niet aanwezig hoeven te zijn bij personeelsbijeenkomsten (overleggen, borrels, teamuitjes) als deze niet relevant zijn voor het uitvoeren van de opdracht. En dat zij geen concurrentiebeding hebben.
Urenregistratie, facturatie en betaling
Net zoals de OvO afgesloten wordt tussen zorginstelling en zzp’er, zo vinden ook de urenregistratie, facturatie en betaling rechtstreeks plaats tussen zzp’er richting de zorginstelling. In tegenstelling tot hoe (sommige) andere bureaus dit proces aanpakken, heeft PIDZ dus geen actieve rol in dit proces. Dit is de meest zuivere vorm gekeken naar ondernemerschap en PIDZ wil hier geen afbreuk aan doen door (bepaalde fases van) het betalingsproces over te nemen.
Concreet houdt dit in dat de zzp’er verantwoordelijk is voor het invullen van de urenregistratie. De zorginstelling keurt deze uren goed. De zzp’er stuurt vervolgens uit naam van zijn eigen onderneming een factuur naar de zorginstelling, die rechtstreeks aan de zzp’er wordt uitbetaald.
Meer weten?
Op deze manier dragen wij vanuit PIDZ bij aan het stimuleren van ondernemerschap van zzp’ers en het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Wil je meer weten over de wet DBA? Neem dan contact met ons op via vragenoverdba@pidz.nl.