Welke zzp verzekeringen moet je hebben wanneer jij je bij PIDZ aanmeldt?

zzp verzekeringen
Welke-zzp-verzekeringen-moet-je-hebben-wanneer-jij-je-bij-PIDZ-aanmeldt-mobiel
Wanneer jij je als zzp’er in de zorg wil aanmelden bij PIDZ moet je van tevoren een aantal dingen regelen. In een eerder artikel hebben we je aan de hand van 10 stappen uitgelegd welke zaken wij bij PIDZ belangrijk vinden die je geregeld moet hebben wanneer je via ons een opdracht komt invullen. Een van die dingen die we erg belangrijk vinden, is dat je de juiste zzp verzekeringen hebt afgesloten.

Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht wanneer je via PIDZ wilt werken. Verder zijn er nog een aantal andere zzp verzekeringen die we je aanbevelen om af te sluiten, maar die in principe niet verplicht zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je uiteindelijk zelf waar je je wel of niet voor wil verzekeren. In dit artikel leggen we je uit welke verzekering je moet hebben wanneer je via PIDZ wil werken en welke wij aanraden.

Inhoudsopgave:

Verplichte zzp verzekeringen bij PIDZ: de aansprakelijkheidsverzekering 

Wanneer je via PIDZ wil werken ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt bij een ander. Of wanneer iemand door jouw werk lichamelijk letsel oploopt. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt dan de kosten van deze schade. 

Wanneer je in loondienst werkt, zal je werkgever een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten, maar als zzp’er moet je dit uiteraard zelf regelen.
De aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers beschermt je als je aansprakelijk gesteld wordt voor: 

 • Verkeerde medische handelingen verrichten bij personen, zowel zorgprofessionals als cliënten of patiënten. Denk hierbij aan onjuiste hoeveelheid medicijnen toedienen. 
 • Schade aan spullen van een ander 
 • Gevolgschade: schade die voortkomt uit iets dat jij hebt veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterschade na een brand. De brand heeft die niet direct veroorzaakt, maar het is wel een gevolg van de brand. 

Wanneer we het hebben over een aansprakelijkheidsverzekering zijn er twee soorten die hieronder vallen:  

 1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering vergoedt schade aan personen of spullen. De verzekering dekt geen financiële schade door een beroepsfout, bijvoorbeeld doordat je de verkeerde medicatie aan een patiënt hebt toegediend. Om je te beschermen tegen schade door beroepsfouten heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. 
 1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de kosten dekt die je maakt voor beroepsfouten in jouw werk.  

Bij PIDZ is het verplicht om een van de twee hierboven genoemde aansprakelijkheidsverzekeringen te hebben als jij je bij ons aansluit. Hierbij moeten de volgende zaken voor een bedrag van minimaal 2,5 miljoen euro gedekt zijn:

Schade aan zaken van een ander:

 • Een ander is iedereen behalve de aansprakelijke verzekerde.
 • Verzekerde is aansprakelijk voor de schade.
 • Schade aan losse spullen.
 • Schade aan onroerend goed.
 • Schade aan dieren.
 • Ook het verlies van spullen.

Schade aan een ander waarvoor een verzekerde aansprakelijk is:

 • Verwonding (lichamelijk of geestelijk).
 • Ziekte (lichamelijk of geestelijk).
 • Overlijden. Voor schade aan een ander geldt geen eigen risico.

Zzp verzekeringen die PIDZ aanraadt om af te sluiten 

Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht wanneer jij je wilt aansluiten bij PIDZ. Maar daarnaast zijn er nog andere verzekeringen die we zzp’ers in de zorg aanraden om af te sluiten. Het is uiteraard geheel aan jou om te bepalen waar je je voor wil verzekeren als zzp’er in de zorg. Maar als het aan ons ligt, adviseren wij je de volgende verzekeringen af te sluiten, omdat ze jou beschermen als ondernemer. 

1. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Niet geheel verrassend raden we bij PIDZ zzp’ers in de zorg aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zonder deze zzp verzekering loop je namelijk als zelfstandig ondernemer het risico om geheel zonder inkomsten te zitten wanneer je onverhoopt ziek wordt.  

De verhalen van zzp’ers die dit is overkomen zijn helaas bekend en in deze situatie wil je zelf absoluut niet belanden. Het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er is nu nog niet verplicht in Nederland, maar vanaf 2024 gaat dit veranderen. 

Zorg er dus voor dat je verzekerd bent bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij de grote bekende spelers zoals: Allianz, de Rabobank of Centraalbeheer 

Daarnaast zijn er ook nog andere partijen waar je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt afsluiten. Zo is Tulpenfonds hier een goed voorbeeld van. Tulpenfonds is een organisatie die speciaal voor zzp’ers een financieel vangnet biedt. 

2. Een rechtsbijstandsverzekering 

Tot slot is er nog een zzp verzekering waarvan wij bij PIDZ vinden dat het verstandig is om die te hebben. Dat is de rechtsbijstandsverzekering. Een rechtsbijstandverzekering (rvb) dekt onverwachte juridische kosten en juridisch advies.  

Als zzp’er kan het namelijk voorkomen dat je betrokken raakt bij een verkeersongeluk, waardoor je tijdelijk niet meer kan werken. Of dat een grote opdrachtgever weigert jou te betalen. In dit soort gevallen heb je juridische hulp nodig en daar verzeker je jezelf voor met een rechtsbijstandsverzekering. 

Al met al stellen wij bij PIDZ het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht wanneer jij je aanmeldt bij ons. Bij voorkeur ben je in het bezit van zowel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, als ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.  

Daarnaast raden we je ook aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Op die manier heb je een goed vangnet voor jezelf opgesteld mocht er onverhoopt iets gebeuren op het gebied van ziekten of geschillen. Of je deze twee verzekeringen ook wil afsluiten, is geheel aan jou. Als zelfstandig ondernemer bepaal je dat natuurlijk zelf. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de verplichte zzp verzekeringen bij PIDZ? Stel ze dan gerust in de comments.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.