Werken als zzp’er in de zorg: de voor- en nadelen volgens PIDZ

De voor en nadelen voor zzp'ers in de zorg
De voor en nadelen voor zzp'ers in de zorg | mobiel
Jij wil werken in de zorg, want voor anderen zorgen is het mooiste wat er is. Op welke manier je precies wil werken in de zorg is helemaal aan jou. Er zijn namelijk verschillende opties, waar loondienst er slechts een van is. Steeds meer zorgverleners kiezen er daarnaast voor om te gaan werken als zzp’er in de zorg. Hier zitten veel voordelen aan vast, maar ook zeker nadelen. Om de beroemde uitspraak van Johan Cruijff te citeren: ‘elk voordeel heb zijn nadeel’.
In dit artikel zetten we de volgens PIDZ belangrijkste voor- én nadelen voor je op een rij, zodat je weet waar je aan begint.

Inhoudsopgave:

De voordelen van werken in de zorg als zzp’er

Werken in de zorg als zzp’er brengt veel voordelen met zich mee. Het vaakst genoemde voordeel is de vrijheid die veel zzp’ers in de zorg ervaren. Echter, hiernaast zitten er nog meer voordelen aan deze vorm van werken in de zorg. Welke dit volgens ons zijn, lees je hieronder:

1. Je geniet van veel vrijheid

Het klopt dat je als zzp’er in de zorg veel vrijheid hebt. Je bent de baas over je eigen agenda en deelt je tijd zelf in. Er even een weekje tussenuit? Geen probleem.
Daarnaast heb je ook de vrijheid om te kiezen voor welke organisatie je wilt werken. Komt er een opdracht voorbij bij een instelling die niet bij je past, dan ben je vrij om hiervoor te bedanken. Als ondernemer hoef je namelijk niet overal ja op te zeggen.

2. Je hebt veel afwisseling in je werk

Naast de vrijheid is het feit dat je veel afwisseling hebt in je werk een andere vaak genoemde reden om aan de slag te gaan als zzp’er in de zorg. De ene dag werk je in een groep met meerdere cliënten, de andere dag kun je je volledig focussen op één persoon. Geen dag is hetzelfde.

3. Je uurtarief bepaal je zelf

Nog een bijkomend voordeel van het werken in de zorg als zzp’er is dat je zelf bepaalt hoeveel je per uur wilt verdienen. Natuurlijk heb je te maken met gemiddelde bedragen binnen jouw functieprofiel en moet je er goed op letten dat je niet te hoog, of te laag inzet, maar in principe ben je vrij om zelf je uurtarief te bepalen. Dit is overigens nog best wel lastig. Voor handige tips en tricks verwijzen we je naar dit artikel.

4. Je administratieve werkdruk is minder

Natuurlijk moet je als zzp’er in de zorg je eigen administratie bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan je facturen, verzekeringen en belastingen. Daarnaast moet je jouw uren bijhouden voor de Belastingdienst én – indien van toepassing – voor je BIG-registratie. Waar jij je als zzp’er in de zorg minder druk over hoeft te maken is administratie op de werkvloer. Ook sluit je bijvoorbeeld niet aan bij team overleggen van het zorgteam waar jij je opdracht uitvoert. Hierdoor houd je meer tijd over voor hetgeen je zo leuk vindt: het zorgen voor anderen

De nadelen van werken in de zorg als zzp’er

Na het lezen van het bovenstaande stukje denk je misschien: zzp’en in de zorg, dat wil ik ook! Echter, er kleven ook zeker nadelen aan waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je deze stap maakt. Hieronder zoomen we in op 4 nadelen die wij bij PIDZ vaak horen:

1. Je moet veel zelf regelen

Wellicht de keerzijde van het hebben van veel vrijheid in je werk, is dat je ook veel zelf moet regelen. Er is geen HR-manager waar je op kan terugvallen als zzp’er in de zorg. Je bent verantwoordelijk voor het binnenhalen van je opdrachten, het regelen van je administratie, je pensioen, je verzekeringen, trainingen etc. Dit is een behoorlijke lijst aan verantwoordelijkheden en je moet hier wel echt voor gemaakt zijn.

2. Je werkt voornamelijk alleen

Een ander nadeel van het werken als zzp’er in de zorg is dat je veel alleen werkt. Natuurlijk werk je bij opdrachten vaak samen met zorgverleners van de instelling, maar als het gaat om het runnen van je onderneming sta je er zelf voor. Even sparren met vakgenoten of ervaringen uitwisselen met mede zzp’ers kan wel, maar is lastiger om te organiseren.

3. Je hebt minder zekerheid van inkomsten

Wanneer je aan de slag gaat als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van je eigen werk en word je alleen betaald voor de uren die je ook daadwerkelijk werkt. Bij ziekte en vakantie krijg je dus niet doorbetaald, want je hebt geen recht op bijvoorbeeld een WW-uitkering. Kortom: als zzp’er moet je zelf voor genoeg werk en inkomen zorgen, zodat je een buffer kunt opbouwen. Zeker in het begin is dat vaak best lastig.

4. Je bent verantwoordelijk voor al je eigen administratie

Hoe je het ook wendt of keert, administratie zul je helaas altijd moeten doen. Waar je als zzp’er in de zorg minder tijd kwijt bent aan het bijhouden van cliënten of patiëntenadministratie, heb je deze tijd nodig voor het doen van de administratie van je eigen onderneming. Het goed bijhouden van je gewerkte uren, het op tijd versturen van facturen, je belastingaangifte goed regelen, het zijn dingen waar de meeste ondernemers een hekel aan hebben, maar die wel heel belangrijk zijn.

Al met al zitten er aan het werken als zzp’er in de zorg een hoop voordelen, die er wellicht toe leiden dat jij als zorgprofessional meer werkgeluk ervaart. Echter, ben je ook zeker bewust van de nadelen voordat je de overstap maakt van loondienst naar het ondernemerschap, want die zijn er namelijk ook. Onderaan de streep is het belangrijkst dat jij kiest voor een manier van werken in de zorg die bij jou past.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.