Werken in loondienst combineren met ondernemerschap

Werken in loondienst combineren met zzp in de zorg
Zzp in de zorg combineren met werken in loondienst
Werken in loondienst combineren met ondernemerschap, hoe doe je dat? Wij vertellen je er alles over. Hoe zit het bijvoorbeeld met je inkomstenbelasting?

Inhoudsopgave:

Werken in loondienst combineren met ondernemerschap, hoe doe je dat? Je bent gelukkig bij je huidige baan in loondienst, maar er blijft toch iets kriebelen om te weten hoe het is om te werken als zzp’er in de zorg. Het is mogelijk om deze twee manieren van werken te combineren. Je kunt proeven van het ondernemerschap om te kijken of het iets voor jou is, terwijl je de zekerheid behoudt van de zorgprofessional in loondienst. Maar hoe valt dit goed te combineren? Dat bespreken we in dit artikel.

Vraag toestemming

Het klinkt misschien vanzelfsprekend om toestemming te vragen, maar het is ontzettend belangrijk om zo enige commotie te voorkomen. Het kan namelijk zijn dat er in jouw contract met je huidige werkgever een relatie- of concurrentiebeding staat.

Een concurrentiebeding houdt in dat jij toestemming moet vragen aan jouw werkgever om bepaalde handelingen te verrichten in de regio waar jouw werkgever werkzaam is.

Een relatiebeding houdt in dat jij, als zzp’er in de zorg, geen contact op mag nemen met de relaties van jouw werkgever. Vanwege onder andere deze bedingen is het verstandig om het gesprek aan te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Door open kaart te spelen met je werkgever, zullen de mogelijkheden misschien wel groter zijn dan dat je op voorhand denkt.

Beschikbaarheid

Wat is jouw beschikbaarheid? Hoeveel uur staat er in je contract dat je werkzaam bent voor je werkgever? Als dit voltijd is, dan wordt het al lastiger om naast je huidige baan te beginnen als ondernemer en een onderneming te starten. Het is altijd mogelijk om aan jouw werkgever te vragen wat er mogelijk is binnen die tijd. Nee heb je, ja kun je krijgen. Op deze manier kun je ook makkelijker naar jouw opdrachtgevers communiceren wanneer jij beschikbaar bent.

Kamer van Koophandel

Vergeet jezelf niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zonder inschrijving heeft jouw onderneming ook geen bestaansrecht. Voordat jij jezelf in gaat schrijven bij de KvK is van belang dat je alvast nadenkt over een naam en welke rechtsvorm je aan wilt gaan nemen. De meeste ondernemers in de zorg kiezen over het algemeen voor een eenmanszaak.

Urencriterium

Om recht te hebben op fiscale voordelen als zzp’er, moet je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden – in welke vorm dan ook. Mocht je dit halen, dan heb je onder andere recht op startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Omgerekend is de 1225 uur per kalenderjaar zo’n 24 uur per week, zonder vakantiedagen. Deze uren hoeven niet direct declarabel te zijn. Het gaat om de uren die jij aan je onderneming besteed.

Wanneer je het ondernemerschap combineert met een baan in loondienst zal dit urencriterium wat lastig zijn om te halen. Haal je urencriterium niet, dan zullen de belastingvoordelen ook vervallen. Je kan nog wel aangesteld worden als ondernemer door de fiscus voor de inkomstenbelasting. Wanneer dit het geval is, heb je recht op de MKB-winstvrijstelling van 14 procent. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Vul dan de Ondernemerscheck van de Belastingdienst in.

Let op: Werk je langer dan vijf jaar als zzp’er? Dan verwacht de Belastingdienst dat je per kalenderjaar meer tijd moet besteden aan je bedrijf dan aan andere werkzaamheden, zoals een baan in loondienst.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Heb je als ondernemer minder dan 20.000 euro omzet per jaar? Dan kom je in aanmerking voor de Kleine ondernemersregeling (KOR). Als je hier gebruik van maakt ben je drie jaar lang vrijgesteld van btw. Op deze manier kun je een scherpere prijs aanbieden bij je klanten en hoef je ook geen btw-aangifte meer te doen.

Echter, kun je ook geen btw terugvragen over de investeringen en aan de Belastingdienst. Ook zijn de kosten met btw niet meer aftrekbaar. Voor een zzp’er in de zorg is dit misschien minder interessant, omdat deze zorgprofessionals sowieso vrijgesteld zijn van btw.

Inkomstenbelasting

Een vraag die mogelijk op je tong brandt: ga ik meer inkomstenbelasting betalen? Dat hangt ervan af. De Belastingdienst telt het bruto-inkomen vanuit loondienst én ondernemerschap bij elkaar op. Als dit stijgt, omdat je zzp’er in de zorg bent geworden, kan een deel van je inkomen terechtkomen in een hogere belastingschijf.

https://youtu.be/ajlt2NaX9UA

Zakelijke rekening

Wie alleen in loondienst werkt, ontvangt iedere maand netjes zijn salaris op zijn privérekening. Maar wie daarnaast als zzp’er in de zorg werkt, ontvangt ook omzet uit de facturen. Het is slim om daarvoor een zakelijke rekening te open. Dat voorkomt chaos op de bankrekening en maakt de boekhouding overzichtelijker omdat je zakelijk en privé kunt splitsen.

Administratie

Of je nu parttime-zzp’er bent of fulltime onderneemt. Voor beide groepen geldt hetzelfde: je hoort volgens de Belastingdienst een goede administratie bij te houden van de afgelopen zeven jaar. Bewaar de bonnetjes en in- en verkoopfacturen dus goed.

Verzekeringen

Ga je parttime ondernemen? Dan gelden er dezelfde regels wat betreft verzekeringen als voor fulltime zzp’ers. Welke verzekeringen vanuit PIDZ verplicht zijn, dat lees je hier.

Vergeet niet om deze post te delen.

Aan de slag als zzp'er in de zorg via PIDZ

Wij zijn altijd op zoek naar vakbekwame zorgprofessionals zoals jij: mensen met kennis van zaken en hart voor de zorg.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.