Wat is de wet DBA ook alweer? Kortgezegd moet deze wet schijnzelfstandigheid van zzp’ers voorkomen. Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin een zzp’er werkzaamheden uitvoert die volgens de wet eigenlijk in loondienst uitgevoerd moeten worden. Maar niet alleen opdrachtgevers (zorginstellingen) en opdrachtnemers (zzp’ers) spelen hierin een rol. Ook de werkwijze van bemiddelingsbureaus is van groot belang. Want schijnzelfstandigheid kan niet alleen voorkomen bij de zorginstelling, maar ook bij het bemiddelingsbureau waarmee je samenwerkt.
De wet DBA, zzp’ers en bemiddelingsbureaus
Met de vele grote en kleine bemiddelingsbureaus in de zorg heb je veel om uit te kiezen. Maar deze bureaus hanteren ook allemaal andere werkwijzen als je kijkt naar de eisen van de wet DBA over schijnzelfstandigheid. Wil je je werk als zzp’er zo zuiver mogelijk uitvoeren volgens de wet DBA? Let dan op de volgende 6 zaken.
1. Het bemiddelingsbureau mag geen invloed uitoefenen op jouw keuzes
Je bent niet in dienst bij een bemiddelingsbureau, je bent zelfstandige. Dat betekent dat je dus ook bepaalt: wanneer je werkt, waar je werkt, wat je uurtarief is. Een bemiddelingsbureau mag hier géén invloed op uitoefenen. Ook (het tekenen voor) gedragsregels valt hieronder. En aangezien je niet in dienst bent bij een bemiddelingsbureau, is het ook niet de bedoeling dat je op LinkedIn aangeeft dat je bij een bemiddelingsbureau werkt.
2. Je factureert rechtstreeks aan de zorginstelling
Een bemiddelingsbureau is slechts een tussenpartij die de verbinding legt tussen opdrachten van zorginstellingen en zzp’ers. Wanneer je een opdracht hebt uitgevoerd, moet je dan ook rechtstreeks factureren aan de zorginstelling en niet aan het bemiddelingsbureau. Het bemiddelingsbureau speelt geen rol in de betaling van jouw uitgevoerde opdrachten.
3. Je wordt betaald door de zorginstelling
Hetzelfde geldt voor de betaling: je bent zelfstandige en niet in dienst (zoals bij detachering of uitzend het geval is) bij een bemiddelingsbureau. Je vergoeding ontvang je dan ook rechtstreeks van de zorginstelling en niet van het bemiddelingsbureau. Heb je nog niet betaald gekregen of gaat er iets mis met de betaling? Dan moet je dus ook bij de zorginstelling zijn en niet bij het bemiddelingsbureau.
4. Bekijk de Overeenkomst van Opdracht goed
De Overeenkomst van Opdracht is belangrijk, want hierin staat hoe jij je opdracht gaat uitvoeren bij de zorginstelling. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan is dit een van de zaken waar de rechter naar kijkt. Het is dus belangrijk dat de inhoud ervan goed aansluit op de eisen uit de wet DBA. En daarnaast is het van groot belang dat deze rechtstreeks met de opdrachtgever wordt afgesloten, dus niet met het bemiddelingsbureau.
5. Voorkom een concurrentiebeding en vergoeding voor overname
Een ander belangrijk onderdeel in de Overeenkomst van Opdracht is het eventuele concurrentiebeding. Wat houdt dit in? Een concurrentiebeding in een Overeenkomst van Opdracht houdt in dat je geen opdrachten via een ander bemiddelingsbureau mag aannemen. Dat is niet zoals je als zelfstandig ondernemer zou moeten werken. Sterker: wanneer je hiermee akkoord gaat, is dit voor de Belastingdienst een duidelijk teken van verkapt werkgeverschap. De consequenties hiervan lees je verderop in dit artikel.
Ook interessant om op te zoeken in de Overeenkomst van Opdracht, is of een bemiddelingsbureau een fee vraagt wanneer je overstapt van een zzp-constructie naar een loondienstverband bij een zorginstelling. Deze vergoeding voor overname zie je vaak bij detachering- of uitzendkrachten. Maar bij zzp’ers hoort dit niet zo te zijn. Je bent tenslotte een zelfstandig ondernemer en als jij besluit om daarmee te stoppen en in loondienst te gaan, hoeft een bemiddelingsbureau daar niet voor betaald te worden.
6. Opleidingen bepaal je zelf
Onderdeel van je ondernemerschap is dat je ook aandacht hebt voor je ontwikkeling als zorgprofessional. Jij bepaalt welke opleiding je gaat doen en waar. Een bemiddelingsbureau mag hier, net als een zorginstelling, geen invloed op uitoefenen. Bieden zij je een vast pakket aan opleidingen of cursussen, of verlangen ze van je dat je een bepaalde opleiding gaat volgen? Dan is dit niet volgens de eisen van de wet DBA.
De gevolgen voor jou als zzp’er als een bemiddelingsbureau verkeerd omgaat met de wet DBA
Je leest het wel eens: een zzp’er die vele tienduizenden euro’s – of meer – moest betalen omdat de rechter schijnzelfstandigheid vaststelde. Hoewel er op dit moment nog niet actief gehandhaafd wordt door de Belastingdienst, is het natuurlijk wel verstandig om je zaken als zzp’er op orde te hebben. Want de Belastingdienst handhaaft wél bij zorginstellingen die bewust verkeerd omgaan met de regels. Wanneer jij daar als zzp’er toevallig hebt gewerkt, word ook jij meegenomen in de controle. En als schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld, kan dit grote gevolgen hebben. Ook voor de zzp’er in de zorg.
Als zzp’er maak je gebruik van bepaalde fiscale voordelen, bijvoorbeeld de startersaftrek. Wanneer vastgesteld wordt dat je geen zzp’er was maar hebt gewerkt in loondienst, dan wordt met terugwerkende kracht gekeken of je wel recht had op de fiscale voordelen die je hebt ontvangen en aan welke verplichtingen je in dat geval mogelijk niet hebt voldaan. Zo wordt gekeken naar de sociale afdrachten voor pensioen en werknemersverzekeringen en dat wordt met terugwerkende kracht gecorrigeerd.
Elke situatie is anders, dus om welke bedragen het in jouw situatie exact gaat is niet aan te geven. Maar het is in alle gevallen een situatie die je wilt voorkomen. Ook de keuze voor een goed bemiddelingsbureau dat volledig op de hoogte is van wat er speelt op het gebied van de wet DBA speelt daarin een belangrijke rol.
Ben je zzp’er in de zorg en wil je weten wat PIDZ voor jou kan betekenen? Lees dan verder op onze website.