Niet geheel onbelangrijk als ondernemer: geld verdienen. Zonder omzet geen brood op de plank, vakanties of het kunnen betalen van je woning. Maar hoe bepaal je nu als zzp’er in de zorg je eigen uurtarief en waar moet je allemaal rekening mee houden? Dat leggen we jou uit in dit artikel.
De eerste stap is gezet: je hebt jezelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tijd om leuke opdrachten aan te nemen. Maar ja: wat vraag je nu voor jouw werkzaamheden? Een gangbaar uurtarief bepalen lijkt simpel, dat is het zeker niet.
Aan de ene kant wil je als zzp’er in de zorg professioneel overkomen en daar een passend tarief voor vragen. Wie een te laag uurtarief vraagt, kan ervoor zorgen dat opdrachtgevers denken: oh, wat goedkoop, het werk dat deze persoon levert, kan nooit van hoge kwaliteit zijn.
Aan de andere kant wil je ook niet te veel vragen voor jouw werkzaamheden, want een te hoog uurtarief kan opdrachtgevers afschrikken omdat ze jou veel te duur vinden en daardoor voor een ander kiezen. Daarom is het goed om hier een gulden middenweg in te vinden. Maar hoe doe je dat nu?
Wat doet de concurrentie?
Eerst is het belangrijk om eens te kijken naar de markt en je concurrenten. Als jij zzp’er in de zorg bent met het functieprofiel verzorgende IG: wat vragen anderen voor één uur werk? Breng dat in kaart, dan weet je in welke richting je moet denken. Let er wel op dat zorgprofessionals met meer ervaring en/of meer bevoegdheden meer kunnen vragen, omdat zij ook meer verantwoordelijkheden dragen.
Hoe maak jij het verschil?
Iemand met meer ervaring en bevoegdheden zit hoger in de prijs, maar iemand met een bepaald specialisme vaak ook. Denk aan een dialyseverpleegkundigen of IC-verpleegkundigen. Zij bieden specialistische zorg aan, waardoor zij ook weer meer kunnen vragen. Dit komt omdat het aanbod van dit soort zzp’ers in de zorg schaarser is.
Dit hoeft niet te betekenen dat jij weer de schoolbanken in moet, maar jij kunt jezelf ook als helpende, verzorgende IG of begeleider onderscheiden van de rest. Denk eens goed na hoe jij het verschil maakt. Die kwaliteiten die de doorslag geven, kan jij meenemen in het bepalen van jouw uurtarief.
Declarabele uren
Niet alle uren die jij in jouw onderneming steekt, kan jij declareren. De tijd die jij met je cliënten doorbrengt natuurlijk wel. De uren die jij – om een aantal voorbeelden te noemen – in je administratie, acquisitie, reistijd, of website steekt, kan jij niet doorberekenen aan de opdrachtgever.
Dit zijn niet-declarabele uren die je wél kunt gebruiken voor het urencriterium (1225 uur). Dit is een wettelijk vastgelegde drempel die bepaalt of jij wel of niet in aanmerking komt voor bepaalde belastingvoordelen als zzp’er in de zorg.
Houd er dus rekening mee in het bepalen van je uurtarief dat je niet alle gewerkte uren kunt doorberekenen.
Je kosten afdekken
Bij het bepalen van je uurtarief wil je natuurlijk ook geld overhouden om je woning te kunnen betalen, boodschappen te doen, leuke dingen te ondernemen, pensioen op te bouwen en op vakantie te gaan.
Maar als zzp’er in de zorg maak je ook kosten. Denk aan reiskosten, verzekeringen, bijscholing, een boekhouder, je website, abonnementskosten van je telefoon, misschien wel een auto van de zaak en natuurlijk je inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Dit moet jij allemaal kunnen betalen van de prijs die jij hanteert, want niemand wil zich een slag in de rondte werken en onder aan de streep niets over houden of zelfs in de problemen komen.
Je moet dus met heel veel dingen rekening houden. Om jou op weg te helpen, helpen we jou met een rekentool waarmee jij eenvoudig je uurtarief kunt bepalen.
Hoe bepaal ik mijn uurtarief?
- Maak een schatting van de te verwachte zakelijke kosten per jaar;
- Wat wil je zelf netto overhouden per maand?;
- Bereken de benodigde bruto omzet uit;
- Ga na hoeveel dagen je wil werken op jaarbasis, uitgaande van een 8-urige werkdag en een vijfdaagse werkweek;
- Niet alle uren zijn declarabel. Je mag uitgaan van zo’n 70 procent. Meer is natuurlijk mooi meegenomen;
De rekensom
- De zakelijke kosten bedragen 25.000 euro per jaar;
- Netto wil je 2.000 euro overhouden om van te leven en te sparen voor later. Dit is op jaarbasis 24.000 euro. Tel daarbij vakantiegeld op van 8 procent en dat brengt het totaal op 25.920 euro;
- De benodigde bruto omzet: 25.000 euro + 25.920 euro = 50.920 euro;
- In totaal werk je 230 dagen bij een werkweek van vijf dagen, vakantie- en feestdagen. Dat komt neer op 1840 declarabele uren.
- Ga ervan uit dat je als zzp’er in de zorg zo’n 70 procent kunt factureren. Dan houd je 1.288 declarabele uren over.
- Het uurtarief: 50.920 euro / 1.288 uren = 39,53 euro per uur exclusief btw. De meeste zzp’ers in de zorg zijn vrijgesteld van btw – check op de website van de Belastingdienst of dit ook voor jouw werkzaamheden geldt. Dit betekent dat het uurtarief dat jij hanteert ook daadwerkelijk de prijs is die de opdrachtgever voor jouw werkzaamheden betaalt.
Rekenhulp nodig?
Aan de hand van bovenstaande rekensom kan jij nu jouw bruto-uurtarief zelf bepalen. Vind jij het lastig om het zelf uit te rekenen? Dan doet de rekentool van de website van Bereken Het werk voor jou. De Kamer van Koophandel heeft een instructievideo gemaakt waarin het ook nog eens wordt uitgelegd.
Nu jij weet hoe jij je uurtarief kunt bepalen en waar je rekening mee moet houden, kun je doen waar jouw passie ligt: zorgen voor mensen.