Een kijkje in de keuken van: Ellen Smits

Zestig uur tikt Ellen Smits, zzp’er via PIDZ Haarlem, wel aan in één week. Daar zit dan de administratie, mail checken en het werken bij inbegrepen. Maar hoe ziet een gemiddelde dag van haar er eigenlijk uit? Een kijkje in het leven van deze zelfstandige zorgprofessional.

Ellen (53) is geen vroege vogel. Ze heeft ’s morgens een opstartperiode nodig. Dat is er met de jaren ingeslopen, omdat ze veel avonddiensten had. Hoe uit zich dat dan? “In de ochtend ben ik veel rustiger, niet zo aanwezig”, legt ze uit. “Maar chagrijnig ben ik eigenlijk nooit.”

Daarom geeft ze bij opdrachtgevers vaak aan dat ze bij voorkeur maximaal drie vroege diensten achter elkaar werkt. Niet met een strenge blik, maar met een knipoog en een lach.

Van avondmens naar vroege vogel

Vanwege haar voorkeur voor avonddiensten kan ze alleen in de ochtend tijd doorbrengen met haar man, Bert Kemner, met wie ze nu iets meer dan één jaar getrouwd en negen jaar samen is. Sinds begin september is dat lastiger, omdat Bert (60) na een jaar thuisgezeten te hebben nieuw werk heeft gevonden.

Dit betekent dat hij vroeg opstaat en thuiskomt als Ellen tussen de ouderen staat. Maar daar komt verandering in. “Nu Bert weer aan het werk is, zal ik meer een vroege vogel moeten worden. Je wil elkaar toch ook graag zien”, zegt Ellen. “Dat zal in het begin even wennen zijn.”

Ontspanning

Voordat haar avonddienst begint, neemt Ellen tijd voor ontspanning. Maar of je het echt relaxen kunt noemen? De ene keer doet ze huishoudelijke klusjes, de andere keer leest ze een boek of gaat ze bij lekker weer een stukje fietsen. “Ik probeer vaak te ontspannen, maar stiekem ben ik ook vaak ook nog bezig met mijn acquisitie.”

Warm eten

Samen genieten beiden van hun tijd samen – de twee bonusdochters (31 en 29), zoals Ellen het zo mooi omschrijft, uit Berts eerdere relatie zijn allang het huis uit. Voordat de PIDZ’er naar het verzorgingscentrum in Noordwijk gaat, kookt Bert in de meeste gevallen in de middag. De keuken? “Bert is van alle markten thuis en ik vind het ook altijd lekker”, zegt Ellen met een glimlach. Na de lunch volgt een kopje koffie en dan stapt Ellen de auto in.

Zonnetje in huis

Ellen is een heel vrolijk mens. Wanneer ze op haar werk verschijnt, is dat altijd met een grote glimlach. Haar collega’s noemen haar niet voor niets het zonnetje in huis en zijn zeer te spreken over haar professionaliteit. Natuurlijk heeft ze ook weleens een mindere dag. Ellen: “Dan stap ik in de auto, kijk in de achteruitkijkspiegel en geef ik mijzelf een schop onder de kont. ‘Kom op El, je doet het voor de bewoners’. Als ik hen weer een fijne dag kan bezorgen, geniet ik daar ontzettend van.”

Weinig tijd voor elkaar

Op de werkvloer is deze PIDZ’er erg zorgzaam en vrolijk, maar dat verandert als ze rond middernacht thuiskomt. Dan is Ellen gesloopt. “Bert zegt dat ik veel te hard loop, omdat ik het iedereen naar de zin wil maken. Hij vindt dat ik ook weleens nee mag zeggen, want ik neem soms te veel hooi op mijn vork. Doe ik dat niet, dan trapt Bert wel op de rem. Dat levert soms discussies op, maar ik begrijp het wel.”

Ellen geniet met volle teugen van haar werk en dat kan met Berts ideeën botsen. “Als ik een weekje vrije ben, stelt Bert voor op leuke dingen te gaan doen. Maar nog geen dag later heb ik weer opdrachten aangenomen. Dus hij pint zich nergens meer op vast, haha!”

Wat doet ze voor het slapengaan? Een boek lezen in bed of wat tv kijken. “Maar niks met spanning, want dan kan ik nog niet rustig in slaap komen.” En dan gaat het nachtlampje uit. Op naar een nieuwe dag.

24 november 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.