Column Hetty | Kwaliteit van de zzp’er

Steeds vaker lezen we reacties op internet dat PIDZ nogal streng is als het gaat om de inschrijving van nieuwe zzp’ers. Kwaliteit staat hierin voorop. Jij wil toch ook graag dat jouw naaste de best mogelijke zorg krijgt?

Zorg verlenen blijft mensenwerk. Dat was vroeger al zo, dat is nu niet anders en zal in de toekomst ook niet gaan veranderen. Voor het écht goed begeleiden van cliënten zijn zorgprofessionals nodig, geen robots. En ook in de zieken-, verzorgings- of verpleeghuizen zijn de mensen van onschatbare waarde, want het menselijk contact zorgt altijd voor iets extra’s.

Mensen maken fouten. Een fout in de zorg kan grote risico’s of misstanden veroorzaken. Daarom houdt PIDZ vast aan de eisen die zij stelt en wordt er naar drie aspecten gekeken: de zorgprofessional, houding en gedrag en de ondernemer.

We maken een belofte aan de zorginstellingen – en ook aan al ingeschreven zzp’ers – dat er gekwalificeerde zorgprofessionals komen met de juiste houding en goed gedrag.

Hetty

Ik kan in deze column bij wijze van spreken driehonderdduizend dingen opnoemen waaraan iemand moet voldoen om zich bij PIDZ te kunnen inschrijven, maar dat doe ik niet. Een diploma, Verklaring Omtrent Gedrag en een lidmaatschap van de geschillencommissie Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) spreken voor zich, lijkt mij, en zijn een paar van deze criteria.

En soms schuurt dit, want iemand met twintig jaar werkervaring kan een enorm goede zorgprofessional zijn. Toch is deze persoon niet welkom bij PIDZ zonder diploma’s. De situatie kan ook andersom: iemand met de juiste papieren maar zonder werkervaring kan zich ook niet bij PIDZ inschrijven als zzp’er (wel voor detachering), omdat minimaal twee jaar werkervaring wordt verwacht. Dan is het erg vervelend om zo iemand af te wijzen.

Wat te denken van het stukje ondernemerschap. Ook daar kijkt PIDZ kritisch naar, want een zzp’er verleent niet alleen zorg, maar is ook ondernemer. Daar horen volgens wet- en regelgeving ook bepaalde eisen en criteria bij. Denk aan een eigen website. Hoe kun jij je anders als eenpitter profileren?

Waarom houdt PIDZ zich zo vast aan de opgestelde criteria, terwijl sommige concullega’s dat soms minder doen? Voor ons blijft het dubbel om hierover te blijven praten en te schrijven, als niet iedereen hetzelfde nastreeft.

Is PIDZ misschien te streng? Dat denk ik niet. We maken een belofte aan de zorginstellingen – en ook aan al ingeschreven zzp’ers – dat er gekwalificeerde zorgprofessionals komen met de juiste houding en goed gedrag. Hier toetst PIDZ ook op; kom jij je afspraken na en voeg jij de daad bij het woord?

Daarom laat PIDZ de intakegesprekken ook altijd fysiek plaatsvinden. Aan tafel dus. Wij willen ruiken, horen, voelen en proeven hoe iemand in elkaar steekt. Dat gaat lastig als iemand zich digitaal kan inschrijven via een beeldscherm.

Door de teugels te laten vieren en minder selectief te zijn bij het inschrijven van zzp’ers helpt PIDZ mee om het imago van hen te verslechteren. Juist zij zijn ook hard nodig.

Hetty

Moet alles dan perfect zijn? Nee. En dat kan ook niet. Ook het screenen van zzp’ers blijft mensenwerk. Een kennismakingsgesprek is een momentopname waarop je niet iemand van A tot Z kunt leren kennen. Het is niet altijd een schot in de roos. Daarom hebben we procedures ingericht waardoor we ook na inschrijving kunnen bijsturen op kwaliteit.

Maar door de teugels te laten vieren en minder selectief te zijn bij het inschrijven van zzp’ers helpt PIDZ mee om het imago van de zelfstandige zorgprofessional te verslechteren. Juist zij zijn ook hard nodig – net als elke zorgprofessional.

En wij maken juist de belofte dat de mensen op de werkvloer ervan op aan kunnen dat de zzp’er die te hulp schiet een goede zorgprofessional is, in houding en gedrag. Daarom lijkt PIDZ streng, maar wij streven enkel naar de beste kwaliteit van zorg, en dús van de zzp’ers die we altijd willen waarborgen.

Hetty

Beluister hieronder de podcast van samenwerkingspartner YOE over de rol van service- en bemiddelingsbureaus:

Lees ook andere columns van Hetty:

De column van Hetty over de kwaliteit van zzp'ers

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.