Leiderschapstraining belangrijk voor werkgeluk PIDZ’er Sander: ‘Waardeer eerst jezelf’

Het is vandaag de internationale Doe Vriendelijk Dag. Binnen de zorg is vaak sprake van het tegenovergestelde: woede en agressie. PIDZ’er Sander Bijlsma vertelt hoe hij hiermee omgaat en ook over werkgeluk, dat hij hervond dankzij leiderschapstraining. ,,De waardering van een ander is een extraatje. Het gaat erom dat jij bij jouw eigen waarden blijft als zorgprofessional.”

Een regelmatig gehoord geluid binnen de zorg is dat zorgprofessionals hun werkplezier zijn verloren. Dit kan te maken hebben met een te hoge werkdruk, de bijkomende administratie of de geringe tijd die er is voor persoonlijk contact met cliënten en patiënten.

Ook Sander behoorde een aantal jaar geleden tot die groep. Als afgestudeerd verpleegkundige werkte hij binnen een forensisch psychiatrische afdeling. Regelmatig kreeg hij te maken met agressieve cliënten. ,,Als je jonger bent en net komt kijken, ben je je nog niet zo bewust van de heftigheid en impact daarvan. Je praat met collega’s erover en gaat weer door met je werk”, vertelt hij via Microsoft Teams.

‘Klaar met agressie’

Toch besloot Sander op een dag te stoppen, want ‘hij was klaar met de agressie’. Hij ging de wereld ontdekken, keerde in 2011 terug in de zorg maar liep in zijn nieuwe werk opnieuw tegen dezelfde problemen aan. Dat zette hem aan het denken en Sander richtte zich op trainingen in persoonlijk leiderschap, iets wat hem al langer fascineerde.

“Het meest waardevolle is dat je de cliënt erkent, ziet.”

PIDZ’er Sander Bijlsma 

Tijdens dat traject, dat de verpleegkundige zeven jaar geleden inzette, leerde hij zichzelf steeds beter kennen. ,,Ik leerde over emoties. Wat zeggen die nu eigenlijk en wat doen ze met jou?  Je leert daarin patronen herkennen en dat die bij ieder persoon weer verschillen. Ik zag in dat ik op het laatst een trucje begon toe te passen, vluchtte of de situatie wilde ontwijken, omdat ik niet zo goed wist hoe ik ermee om moest gaan. Daarom ben ik met mijzelf aan de slag gegaan”, licht hij toe.

Sander Bijlsma volgt leiderschapstraining

Steviger in zijn schoenen

Door meer met zichzelf bezig te zijn, heeft Sander als zorgprofessional het werkgeluk hervonden. ,,Ik durfde op een gegeven moment niet meer te zeggen waar het op stond. Ik cijferde mijzelf weg of hield mijzelf groot. Dat gaat allemaal ten koste van je werkgeluk en het vreet ook nog eens energie. Door die trainingen durf ik nu mijn zegje te doen en sta ik achter de dingen die ik belangrijk vind.”

Die rugzak vol met kennis over zichzelf én aangereikte handvatten tijdens de gevolgde leiderschapstraining en andere cursussen kan hij toepassen in zijn werk. ,,Ik keerde tijdelijk terug op de afdeling waar ik had gewerkt en was een ander persoon op het werk, veel relaxter. Ik kon beter met de emoties van de cliënten omgaan. Het is voor hen een afweermechanisme. Door die trainingen begrijp ik dat beter.”

Gelijkwaardig met de cliënt

En daar zit de crux, stelt de 45-jarige PIDZ’er. ,,Je hebt al snel bij boosheid het idee dat dat niet mag, omdat er misschien gevaar in schuilt. Voor jezelf of de omgeving. Maar ook een cliënt mag boos zijn”, verduidelijkt Sander op rustige toon. ,,Het meest waardevolle is dat je de cliënt erkent, ziet. Voor hem is op dat moment iets heel belangrijk, anders was hij niet zo boos geworden. Vaak is de situatie erkennen voor mij een belangrijke eerste stap.”

“Het is belangrijk eerst waardering in jezelf te zoeken en uit te dragen wie jij wil zijn. De complimenten van een ander zijn dan een mooi extraatje.”

Sander Bijlsma

Hij stelt uiteraard ook grenzen. ,,Als je op rustige toon in gesprek gaat, kun je de druk van de ketel halen. Het zijn ook mensen, hè. Je bent gelijkwaardig aan elkaar.” Deze methodiek werkt vaak, merkt de begeleider.

Leiderschapstraining

Net als de meesten bloeit ook Sander op van waardering. Toch wil hij benadrukken dat het vooral belangrijk is om jezelf te waarderen. Ook dat heeft hij geleerd bij zijn leiderschapstraining. Dat inspireert hem zo dat hij de trainingen zelf wil gaan verzorgen. ,,Als je trouw blijft aan je eigen waarden als zorgprofessional dan geef je jezelf al waardering.”

Wat de begeleider hiermee precies bedoelt? ,,Het is belangrijk eerst waardering in jezelf te zoeken en uit te dragen wie jij wil zijn. Waar sta jij voor en wat vind jij écht belangrijk? De complimenten van een ander zijn dan een mooi extraatje”, benadrukt Sander. Hij glundert. ,,Als je van de cliënten een compliment krijgt in welke vorm dan ook, is dat natuurlijk prachtig. Je doet het uiteindelijk voor hen.”

Beluister hieronder onze podcast over werkgeluk: 

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.