Waar liggen de kansen voor de zelfstandige zorgprofessionals?

Als zelfstandige zorgprofessional zie jij vooral mogelijkheden. De kansen die zich voordoen, grijp jij met beide handen aan. Een echte ondernemer dus. Maar waar liggen de kansen voor jou als zzp’er in de zorg?

1. Je kunt werken aan je portfolio

De tekorten in de zorg worden steeds groter. Volgens Lex Tabak, zelfstandig adviseur en coach in de zorg, is het tekort niet enkel een periodiek. Het speelt niet alleen in de grote steden, maar ook landelijk. Op zijn blog stelt hij dat de schaarste van zorgprofessionals almaar groeit en over vijf jaar staan mogelijk 100.000 vacatures open. De gevolgen hiervan zijn nu al te merken: opdrachten staan langer open dan normaal en worden vaak niet ingevuld.

“Voor de zelfstandige zorgprofessionals betekent deze ‘marktschaarste’ de mogelijkheid om vooral op veel verschillende plekken actief te zijn. Je kunt een leuk, uitdagend en gevarieerd pakket aan opdrachten bij elkaar verzamelen en daarmee je ervaring verbreden”, schrijft Tabak op zijn blog. 

2. Je kunt een degelijk tarief vragen

Logisch dat jij nadenkt over je tarief. Toch ziet Tabak graag een dialoog ontstaan tussen de opdrachtgevers en zzp’er. “Uiteraard is de zorgsector gehouden aan grenzen en reiken de mogelijkheden niet tot aan de hemel, maar we weten ook dat sommige opdrachtgevers nog steeds werken met ‘tekenen bij het kruisje’-tarievenlijsten voor zzp’ers. Die werkelijkheid raakt wat meer naar de achtergrond.”

Juist de tekorten bieden nu de mogelijkheid om na te denken over je eigen tarief. “De afweging wat jij wil verdienen en het werk dat je daarvoor dient te verrichten, ligt altijd bij jezelf”, schrijft Tabak. Daarom ben je ondernemer geworden, toch? Bij PIDZ krijg je gehele vrijheid om je eigen uurtarief te bepalen, zonder iets af te dragen. De zelfstandige zorgprofessional is ook daadwerkelijk een ondernemer.

3. Door de Wkkgz kan jij je onderscheiden

Sinds 1 januari 2016 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) van kracht. Hierin staat wat de overheid onder goede zorg verstaat en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. De Wkkgz biedt kansen. Waarom? Omdat nog niet alle zzp’ers aan deze wet voldoen en zo kan jij je onderscheiden en nog verder professionaliseren. Er is ook een HKZ-keurmerk in de maak, dat op onafhankelijke wijze het zorgondernemerschap toetst.

4. Bijscholing is belangrijk

“De zorg staat nooit stil. Nadat je een opleiding hebt gevolgd, ben je echt nog niet uitgeleerd. Het is goed om je kennis te blijven bijspijkeren”, zegt oprichter Norma Claussen van Academie voor Zorgend Nederland (AVZN), in Wij-krant #02. “Het werken in kleinschalige woonvormen vraagt andere competenties dan werken in grootschalige woonvormen.”

Claussen meent dat de juiste bijscholing bijdraagt aan je eigen profilering. De essentie ligt in de volgende vragen: weet ik voldoende van de sector waarin ik werkzaam ben? Ben ik bekwaam genoeg. “Kun je die vragen niet met volmondig ‘ja’ beantwoorden, dan zou het niet verkeerd zijn om bij te scholen. Het gaat uiteindelijk om de cliënt. Die staat altijd centraal.”

26 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.