Marjo laat Siems wens uitkomen

Alleen je middelvinger kunnen bewegen en toch websites bouwen. Een vaardigheid die Siem Geelen tot in de puntjes beheerst. Bij grafisch vormgeefster Marjo Peeters kan hij zich helemaal ontplooien, ondanks zijn hersenbeschadiging.

Siem is niet het type dat tijdens dagbesteding vogelhuisjes in elkaar timmert of meedoet aan een muziekmiddag. Nee, hij wil juist midden in de samenleving staan. Het allerliefste zou hij willen doorleren, maar dat kan niet op Werkenrode School (voortgezet speciaal onderwijs), waar hij tot zijn twintigste les heeft gehad.

Middels een cv-video via YouTube, die meer dan tienduizend keer is bekeken, solliciteert hij naar een baan. Die vindt Siem bij Marjo, omdat haar schoonzus Veronique hem al een aantal jaar begeleidt. Ze werken nu een half jaar samen, maar kennen elkaar al vijf jaar. Het blijkt een gouden formule.

Marjo (42) en Siem (21) voelen elkaar heel goed aan. Ze hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen – letterlijk, want Siem praat door zijn niet-aangeboren hersenletsel heel moeilijk. Als Marjo hem niet helemaal begrijpt, dan is Ray Werts (ook PIDZ’er) daar om Siem tijdens het vraaggesprek aan te vullen. Hij begeleidt hem – niet via PIDZ – al een aantal jaar voor drie dagen in de week.

Voor wie maken jullie websites?

Marjo: ,,We bouwen websites voor zzp’ers en het mkb. Een doelgroep die goed bij ons past, omdat zij geen torenhoge eisen stellen. Het programma dat we gebruiken is heel gebruiksvriendelijk. Als je iets wil aanpassen, kun je dat heel gemakkelijk zelf.”

Hoe heb jij geleerd om websites te bouwen?

Siem: ,,Eigenlijk wilde ik op Werkenrode School de opleiding tot websitebouwer volgen. Maar deze bleek helemaal niet te bestaan. Dus heb ik een cursus gevolgd op school. De rest heb ik mijzelf aangeleerd.”

Wat is jullie geheim?

Marjo: ,,Siem is een stuk geduldiger en technischer, dan ik ben. Hij werkt ook heel zelfstandig en is goed met tafel. Siem schrijft ook regelmatig korte teksten of een inleiding om een webpagina wat aantrekkelijker te maken.”

Siem: ,,We maken websites op maat, denken mee en geven de klanten tips wat een mooie en goede website zou kunnen zijn. Het HKZ-keurmerk verlangt dat je, bijvoorbeeld, een klachtenportaal en privacyverklaring hebt. Als een opdrachtgever dit over het hoofd ziet, dan wijzen wij hem of haar daarop. We gaan graag in gesprek over de wensen.”

Motivator

Siem bouwt niet alleen websites. Hij helpt ook mee op het ROC met de administratie. Als dank voor zijn diensten, heeft hij een workshop Photoshop cadeau gekregen die hij weer kan meenemen voor het bouwen van de websites. Maar Siem is ook een motivator. Op scholen wil hij leerlingen een spiegel voorhouden: hun mogelijkheden reiken tot heel ver. Maak daar gebruik van, wil hij de studenten meegeven.

Hoe doe je dat?

Siem:,,Met een flinke dosis zelfspot. Ik neem het allemaal niet te serieus op. Ik heb enorm veel ambitie, maar moet door mijn handicap enorm hard werken om alles voor elkaar te krijgen. Deze leerlingen hebben alle mogelijkheden en doen er soms veel te weinig mee. Ik probeer hen dan te motiveren door te vertellen over mijn eigen ervaring en hoe ik hiermee omga.”

Ben je niet bang voor negatieve ervaringen?

Siem: ,,Ik heb het een keer mee gemaakt en dat was écht niet leuk. Ze zaten onderuitgezakt op de stoel, luisterden muziek en zuchtten de hele tijd. De leraar had totaal geen gezag. Dat was jammer. Maar over het algemeen luisteren ze heel aandachtig. Daarom doe ik het ook zo graag.”

En met deze verschillende werkzaamheden kan Siem van betekenis zijn voor veel mensen. Zijn wens is uitgekomen. Hij staat midden in de samenleving.

21 augustus 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.