Zelfstandig ondernemerschap zorgt voor meer werkgeluk bij PIDZ’ers Meriam en Caroline

PIDZ’ers Meriam Mandaat (43) en Caroline Henneman (55) zijn nu ruim een aantal jaar zzp’er in de zorg. Wat bewoog hen om naar de Kamer van Koophandel te stappen? En: ervaren zij nu met zelfstandig ondernemerschap meer werkgeluk dan voorheen? Dat vertellen zij op de Internationale Dag van het Geluk.

Waarom ben jij zzp’er in de zorg geworden?

Meriam: ,,Het ondernemerschap zit er bij mij van jongs af aan al in. Mijn vader had een eigen horecazaak. Na een tijdje krijg ik al het gevoel dat ik toe ben aan iets anders. Niet omdat ik het slecht heb, maar vanwege mijn nieuwsgierigheid. Dus dat ik zzp’er in de zorg ben worden, is voor mij eigenlijk heel logisch. Hoewel, ik heb hiervoor ook een eigen winkeltje gehad in Portugal. Als alleenstaande moeder is het financieel ook aantrekkelijker. Werken in de zorg is geen vetpot.”
Caroline: ,,Ik vind het belangrijk om vrij te zijn en te kunnen kiezen waar en wanneer ik werk. Ik vind het heerlijk om een aantal maanden in het buitenland te verblijven. Werken in een vast team past niet echt bij mij. Dat heb ik ervaren in het ziekenhuis, toen ik op mijn 45ste de opleiding verpleegkundige niveau 4 volgde. Veel geroddel en negativisme. En ook alle neventaken die de zorgprofessionals er ‘even’ bij moeten doen. Nee, niks voor mij. Daarom ben ik ook een tijdje de zorg uitgegaan om daarna als zzp’er terug te keren.”

“De omgang met cliënten, de gesprekken die ik met hen voer en de dankbaarheid die ik krijg. Dat zorgt voor mijn werkgeluk.” 

Caroline Henneman, PIDZ’er

Wat heb jij in het buitenland gedaan?

Meriam: ,,Ik ging op mijn 23ste voor een half jaar naar mijn vader om daar te werken en te kijken wat ik nu precies wilde. Uiteindelijk ben ik daar acht jaar blijven plakken. Daar heb ik in de horeca gewerkt en een eigen surfshop gehad, dat ik heb omgetoverd tot een winkel voor dameskleding. Ik ben helemaal geen retailer en zou nooit in een winkel kunnen werken, maar voor mijzelf is het toch anders. Voor mijn kinderen ben ik teruggekomen naar Nederland, zo’n tien jaar geleden.”
Caroline: ,,Nu overwinter ik voor het tweede jaar op rij in het buitenland. In 2021 ben ik in de herfst van Faro in Portugal naar Santiago de Compostella gelopen. Dit jaar ben ik vanaf november op fietsvakantie op de Canarische eilanden en in Spanje. Nu jij mij belt zit ik in de buurt van Sevilla. Ik heb nog zo’n vijf weken te gaan. Heerlijk, zo alleen. Dit voelt als vrijheid voor mij en dat kan dankzij het zelfstandig ondernemerschap.”

Wat versta jij onder zelfstandig ondernemerschap?PIDZ'er Meriam Mandaat vertelt over zelfstandig ondernemerschap

Meriam (foto rechts): ,,Dat jij volledig de eigen regie hebt over je agenda en zelf kunt bepalen waar en wanneer je werkt. Ik ben in november voor een derde keer aan een hernia geopereerd. Nu bouw ik weer rustig op. Maar ook scholing hoort daar voor mij bij, omdat ik graag kennis wil opdoen in de vakgebieden waarin ik interesse heb. Nu ik drie jaar zzp’er ben, weet ik écht waar mijn interesses liggen.”
Caroline: ,,Onder zelfstandig ondernemerschap versta ik dat de zzp’ers zelf hun eigen uurtarief kunnen bepalen, facturen versturen en voor hun opdrachten zorgen. Je moet eigenlijk niet zitten wachten tot er iets voorbijkomt en op jouw bordje wordt geschoven, vind ik. Hoewel, het ontzettend verleidelijk is om jezelf bij een servicebureau aan te sluiten, want zij hebben de connecties met de zorginstellingen en dus ook de opdrachten. Dat maakt het wel makkelijker.”

Kun jij uitleggen wat je bedoelt met ‘waar écht mijn interesses liggen’?

Meriam: ,,In de beginperiode nam ik zowat elke opdracht aan, met als gevolg dat ik soms dacht: wat doe ik hier? Je bent nieuw en onzeker, omdat je niet weet of er wel voldoende werk is. Inmiddels weet ik dat er werk in overvloed is en ben ik selectiever. Mijn hart gaat uit naar de psychiatrie en verslavingszorg – en ook de mensen met dementie en gedragsproblemen vind ik een leuke doelgroep om mee te werken. Dus als ik scholing of cursussen volg, zal dat hierover gaan – vroeger heb ik een aantal zorgopleidingen niet afgemaakt. Ik heb inmiddels een studie verpleegkunde weer opgepakt en ben van plan om ooit een eigen woonvorm op te starten. Nee, ik zal niet snel stilzitten.”

Hoe kijk jij naar scholing?

Caroline: ,,Scholing vind ik belangrijk en trouwens ook leuk om te doen. Dus als ik weer in Nederland ben, ga ik weer lekker werken én mijn kennis en handelingen bijspijkeren.”

“In loondienst ging ik regelmatig met tegenzin naar mijn werk. Dat is nu eigenlijk niet meer het geval.”

Meriam Mandaat, PIDZ’er

Ervaar jij nu met zelfstandig ondernemerschap meer werkgeluk dan toen je in loondienst werkte?

Meriam: ,,Zeker. In loondienst ging ik regelmatig met tegenzin naar mijn werk. Dat is nu eigenlijk niet meer het geval.”
Caroline: ,,Zeker weten! Ik heb altijd met plezier gewerkt in de horeca en de technische wereld. Maar nu ik het helemaal zelf kan indelen, voel ik mij vrijer. Ik geniet ook meer van mijn werk.”

Waar haal jij je werkgeluk uit?

Meriam: ,,Als ik positieve feedback ontvang en lekker heb kunnen samenwerken. Maar vooral als ik met een grote grijns wegga en de cliënten met een brede glimlach achterblijven. Dan weet ik dat zij een fijne dag hebben gehad.”
Caroline: ,,De omgang met de cliënten, de gesprekken die ik met hen voer en de dankbaarheid die ik krijg. Ja, werken in de zorg kan pittig zijn. Maar het geeft mij ook veel energie.”

PIDZ peilde onder zorgprofessionals het werkgeluk. Dit zijn de resultaten.

Beluister hieronder onze podcasts over zelfstandig ondernemerschap:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief