Te maken met agressie op de werkvloer? Dit is de meerwaarde van zorgbeveiligers en zorgsupportmedewerkers

Iedereen kent de beveiliger bij de deur van de kroeg of de persoon die rondloopt op een festivalterrein. Maar ook bij zorginstellingen zie je ze steeds vaker: iemand die de veiligheid waarborgt, zoals een zorgbeveiliger of zorgsupportmedewerker. Wat doen zij nu eigenlijk, wat zijn de verschillen en wat heb jij er als zzp’er in de zorg aan? In dit artikel geven wij antwoord.

Om te beginnen wil algemeen directeur Hetty van Dommelen van PIDZ een lans breken voor meer veiligheid in de zorg. Ze stelt dat de zorgprofessionals hard nodig zijn – zeker in deze tijden van grote tekorten – en dat zij over incidenten op de werkvloer moeten kunnen praten, want een veilig gevoel op de werkvloer is essentieel. ,,Ze zijn hier zelf voor verantwoordelijk, maar ook de organisatie speelt hierin natuurlijk een rol”, vertelt Hetty. ,,Een balans hierin vinden, kan lastig zijn: hoe vind je het evenwicht tussen het voor jezelf zorgen, voor jou laten zorgen en het veilig kunnen werken?

“Het moet niet zo zijn dat mensen de zorg verlaten, omdat zij zich onveilig voelen op hun werk.”

Juliët Stegeman, Adviseur Zorg & Veiligheid SureCare

Uit eigen ervaring weet Hetty dat dreiging van of een daadwerkelijk incident impact kunnen hebben. ,,Soms kan de impact van dreiging zelfs groter zijn dan de daadwerkelijke klap die erop volgt. Een eerste keer gaat je niet in de koude kleren zitten. PIDZ probeert hier zijn steentje aan bij te dragen en kijkt naar samenwerkingen om de zorg veiliger te maken.”

Knelpunten in de zorg

Op die manier is een partnerschap met SureCare ontstaan. ,,Door de handen ineen te slaan kunnen we niet alleen bijdragen aan knelpunten in de zorg, zoals werkdruk, maar ook ondersteunen op het gebied van veiligheid”, legt Adviseur Zorg & Veiligheid Juliët Stegeman van SureCare uit.

De belangrijkste vraag hierbij is: hoe ga je hier op een creatieve manier mee om? ,,Door mensen (uit andere branches) aan te trekken en te laten focussen op een van de belangrijkste redenen waarom mensen de zorg verlaten, namelijk: werkdruk en een onveilig gevoel”, antwoordt Juliët.

De zorgbeveiliger en zorgsupportmedewerker vergroten door proactief op te treden, een warme bejegening en benaderbaar en betrokken te zijn het gevoel van veiligheid binnen de muren van de zorginstelling en op het terrein van de organisatie. Op deze manier draagt PIDZ samen met SureCare bij aan het werkgeluk van de zorgprofessionals.

,,De cliënten en zorgverleners moeten een veilig gevoel hebben op de plek waar ze wonen en werken. Het moet niet zo zijn dat mensen de zorg verlaten, omdat zij zich onveilig voelen op hun werk”, vertelt Juliët.

Beluister hieronder de podcast over de werkgeluk: 

Overeenkomst en verschil beveiliger en zorgbeveiliger

Eerst de overeenkomsten tussen een beveiliger en zorgbeveiliger. Net als een ‘gewone’ beveiliger heeft de zorgbeveiliger een diploma en mag deze persoon een ‘V’ op de borst dragen. Dit houdt in dat ook de zorgbeveiliger een object of persoon veiligstelt.

Er zijn ook verschillen. De mensen die toezicht houden bij een evenement of bij de ingang van horecagelegenheid treden vaker autoritair op en kiezen voor een onderdrukkende aanpak. Met deze werkwijze willen zij ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd.

“Je wil gewoon niet horen dat het zorgpersoneel niet de zorg kan bieden die de mensen verdienen.”

Melvin Reingoud, directeur SureCare

Een zorgbeveiliger heeft juist eigenschappen, kwaliteiten en kenmerken die beter bij de zorg passen. Denk hierbij aan empathisch vermogen, proactief zijn of het de-escalerend kunnen werken. Daarom denkt Melvin Reingoud, directeur van SureCare, op de website van de samenwerkingspartner van PIDZ dat niet iedere beveiliger in de zorg kan werken. ,,Het gaat om een specifieke aanpak en bejegening. Dat de beveiliger affiniteit met zorg heeft, is daarom erg belangrijk.”

Wanneer inzet zorgbeveiliger?

De zorgbeveiligers worden ingezet als een locatie kampt met ongewenste bezoekers, zorgverleners te maken krijgen met incidentele vormen van agressie, er doorgaans een onveilig gevoel heerst of als er crisissituaties plaatsvinden waarbij opschaling vanuit de beveiliging noodzakelijk is maar er niet wordt verwacht dat iemand de gehele dag doorbrengt op een en dezelfde afdeling.

Verschil zorgbeveiliger en zorgsupportmedewerker

Een zorgbeveiliger maakt geen deel uit van het zorgteam. Een zorgsupportmedewerker daarentegen wel. Deze persoon vormt daar altijd een aanvulling op, maar is niet per se iemand met een beveiligingsdiploma. Een zorgsupportmedewerker handelt onder regie van een zorgprofessional. Zijn primaire taak is het waarborgen van de veiligheid op een afdeling.

Een zorgsupportmedewerker maakt een wandeling met een cliënt

De inzet van een zorgsupportmedewerker

Om deze redenen kan een zorgsupportmedewerker worden ingezet:

  • Een of meerdere cliënten ervaart angst;
  • Zorgprofessionals of medebewoners ervaren een gevoel van onveiligheid;
  • Er is een hoog verloop;
  • Als aanvulling op een team om de veiligheid te waarborgen en de werkdruk te verlagen.

Daarnaast vervult de zorgsupportmedewerker dus ook secundaire taken, zoals een rondje wandelen met een cliënt, een kopje koffie drinken of de post aannemen. ,,De cliënten en patiënten krijgen zo meer aandacht en daardoor neemt de kwaliteit van de zorg toe. Je wil gewoon niet horen dat het zorgpersoneel niet de zorg kan bieden die de mensen verdienen”, zegt directeur Reingoud.

Conclusie

De inzet van een zorgbeveiligers en zorgsupportmedewerkers verlicht de druk op de zorg én vergroot het gevoel van veiligheid aanzienlijk binnen de zorginstellingen. Een win-winsituatie.

De zorgprofessionals – en ook de cliënten – voelen zich een stuk veiliger met hun aanwezigheid en zij worden ontlast waardoor zij zich op hun primaire taak kunnen richten: het zorgen voor mensen. Hierom zijn de zorgbeveiliger en zorgsupportmedewerker een meerwaarde voor de zorgsector.

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.