Melanie laat cliënten in hun waarde

Zelf heeft ze geen gemakkelijke jeugd gehad en nu probeert PIDZ’er Melanie Beijert (24) kinderen gelukkig te maken met haar manier van coaching en begeleiding. ,,Bij mij mag je zijn wie je bent.”

Melanie komt bij peuters, kinderen, pubers en jongeren. Eigenlijk alle jeugd in de leeftijd van drie tot achttien jaar. Allemaal hebben ze een rugzakje. Een taalachterstand, bijvoorbeeld, of autisme of AD(H)D. Door alles wat zij meemaken, lijkt het alsof ze er al een heel mensenleven op hebben zitten. Melanie probeert te zorgen dat zij licht aan het einde van de tunnel zien of in haar eigen bewoordingen ‘groeien van zaadje tot stralende bloem’.

Volgens die visie werkt ze nu bijna een jaar. De PIDZ’er heeft in loondienst gewerkt, maar kon zich niet altijd vinden in de protocollen van de zorginstelling. Hoe kan ze het anders aanpakken, vraagt Melanie zich af, zodat zij wel achter de manier van begeleiding staat?

En daarom begint ze voor zichzelf. Naast werken binnen zorginstellingen, valt ze weleens in als peuterleidster bij kinderen met een taalachterstand en geeft Melanie een-op-een-begeleiding. Met hart-tot-hartgesprekken probeert ze op hetzelfde niveau te komen als de cliënten. ,,Het hoeven niet altijd zware gesprekken te zijn. Je kunt ook gewoon naast ze zitten of een wandeling maken. Zij hebben ook gewoon verhalen over de dag op school.”

Zonnebloem
Een zonnebloem staat bij haar centraal. Waarom? ,,Een zonnebloem kan tot grote hoogte groeien, zonder dikke stengel. Je hoeft geen dikke stam te hebben of breed te zijn om ver te komen. Als de wortels maar goed zijn.” Dit probeert Melanie over te brengen door liefde, warmte en vrolijkheid te brengen in het leven van de cliënt.

Door haar jeugd, waarin ze gepest werd, een eetstoornis ontwikkelde en in een pleeggezin terechtkwam, kan zij zich gemakkelijk inleven. ,,Ik wil zorgen dat de cliënten zich graag gekend en geliefd voelen. Iets dat ze door hun hectische leven waarschijnlijk missen.”

Op haar eigen manier creëert Melanie een bijzondere band met haar cliënten. Ze weet dat ze het leven van een kind niet volledig kan veranderen, maar probeert mee te geven wat wel goed gaat door te positieve kant te versterken. Die manier van begeleiding slaat aan.

Het zorgt voor ontspannen sferen binnen, bijvoorbeeld, gesloten afdelingen waar drie cliënten honderduit over haar trouwerij praatten alsof Melanie een heel goede vriendin was. ,,Dat vind ik het meest bijzondere moment tot nu toe sinds mijn prille carrière als zelfstandige.”

13 juni 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.