Minister Koolmees om tafel voor alternatief wet DBA

Wanneer het nieuwe jaar is ingeluid gaat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om tafel zitten voor een alternatief voor de wet DBA. Het gehele traject zal op 1 januari 2020 afgerond moeten zijn.

Dat schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer, die is opgepikt door kennisplatform Zipconomy. Dit plan is onderdeel van het kabinet om hervormingen rondom de kwalificatie van zelfstandigen door te voeren. Koolmees zette in zijn brief het volgende: “Voor zzp’ers is het van belang dat zij om de juiste redenen kiezen voor zzp-schap en dat er eigenlijk geen sprake is van een arbeidsrelatie. De wet DBA heeft niet de duidelijkheid en rust gebracht die ermee was beoogd waardoor teveel zzp’ers in onzekerheid zitten.”

Opdrachtgevers

Ook wil Koolmees voor opdrachtgevers meer duidelijkheid scheppen. Dat wil hij doen door middel van een opdrachtgeversverklaring, die ook begin 2020 mogelijk zal worden ingevoerd. Deze is te verkrijgen na het invullen van een nog te ontwikkelen webmodule. “Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid over het (niet) verschuldigd zijn van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zolang inderdaad wordt gewerkt conform ingevulde antwoorden in de webmodule”, stelt Koolmees, die ook schijnzelfstandigheid wil gaan aanpakken.

21 december 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.