Na dubbele pech lacht het leven Wendy weer toe

Wendy Odrosslij (33) heeft een zware tijd achter de rug. Op haar 28ste krijgt ze de diagnose borstkanker, waarna ze ook nog eens in de bijstand belandt. Na een roerige periode krabbelt de PIDZ’er nu weer uit het dal.

Terug naar 2014. Wendy schrijft zich begin dat jaar in bij PIDZ Roermond. Kerngezond. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering flitst door haar hoofd, maar ze besluit dit niet te doen. Ietwat naïef, blijkt later, maar geheel onlogisch is de beslissing niet.

In haar appartement in het centrum van Geleen legt Wendy uit waarom. ”Als beginnend zzp’er had ik het geld niet om die honderden euro’s voor een verzekering opzij te leggen. Dus spaarde ik elke maand. Als ik dan een keer mijn been zou breken, had ik in ieder geval een spaarpotje.”

De beslissing om geen AOV af te sluiten komt haar letterlijk en figuurlijk duur te staan. Chronische vermoeidheid speelt Wendy parten. Ze besluit toch maar naar de huisarts te gaan. Die constateert borstkanker. Op haar 28ste gaat ze de medische molen in. Een half jaar chemokuren, operaties en medicijnen.

Haar herstel verloopt moeizaam. Ze loopt infecties op en ligt meer in het ziekenhuis dan in haar eigen bed. Ze blijkt belast te zijn met de erfelijke BRCA1-mutatie, die de kans op borst- en eierstokkanker vergroot. ”Mijn zus heeft ook borstkanker gekregen op jonge leeftijd. Het is echt dubbele pech.”

Uiteindelijk zijn het twee slopende jaren geweest, met nog een operatie in 2016, een borstreconstructie. Na het behandeltraject komt Wendy pas toe aan de verwerking. Dan dringt de ziekte pas écht tot haar door. ”Ik raakte depressief en ben daarvoor in therapie gegaan”, legt ze uit. ”Ik herkende mijzelf gewoon niet meer in de spiegel door mijn haaruitval en de amputatie van mijn borsten.”

Bijstand
Doordat Wendy niet over een AOV beschikt – ze raadt iedereen aan er een af te sluiten –, komt er als zzp’er geen geld in het laatje. Een telefoontje naar de gemeente wijst uit dat ze eerst haar spaarrekening van 12 duizend tot 5 duizend euro moet reduceren, voordat ze recht heeft op een bijstandsuitkering. ”Dat is toch apart”, klinkt de verbazing nog door in haar stem. ”Ik moest enkele maanden later mijn belastingaangifte doen. De gemeente wilde dat ik een schuld zou opbouwen bij de fiscus en dat is wel het laatste dat ik wil. Gelukkig ging de Belastingdienst akkoord met een vooruitbetaling van de aangifte.”

Als de spaarrekening flink is gekrompen, krijgt Wendy haar bijstandsuitkering. Ze wordt ook nog eens met tien procent gekort vanwege ‘onverantwoordelijk gedrag’. ”De gemeente vond dat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering had moeten afsluiten, vandaar die korting.” Ze komt tot een heldere maar vervelende conclusie: “Ziek zijn is gewoon heel duur. Niet alles wordt door de zorgverzekering vergoed.” Alsof je dubbel wordt gestraft, wil ze hiermee zeggen.

Met 850 euro per maand moet Wendy zien rond te komen. Dat lukt haar, maar een dagje uit, een terrasje pakken of spontaan nieuwe schoenen kopen zit er niet meer in. Om kosten te besparen, verkoopt ze haar auto en betrekt ze een appartement via de sociale woningbouw. Wendy heeft zelfs recht op de Voedselbank, maar dat slaat ze af. ”Dat is toch een bepaalde drempel die je over moet. Ik vond dat toch wel erg heftig. Dus ging ik regelmatig bij vrienden eten.”

Toekomst
Na drie ellendige jaren, waarin Netflix voor enige verlichting zorgt, gaat het nu beter. Wendy keert terug in loondienst om het werkritme rustig op te pakken, klautert uit de bijstand en besluit daarnaast weer te zzp’en.

Heeft alle ellende de Limburgse ook wat gebracht? ”Zeker. Ik weet nu precies wat ik wel en niet wil. Ik geniet nu veel meer, ook van mijn geld. Niet dat ik het over de balk smijt. Ik ben mij gewoon meer bewust van hoe fijn het is om spontaan iets te kunnen ondernemen.”

Voor Wendy ziet de toekomst er rooskleurig uit. Ze kan weer meedoen aan Obstacle Runs (parcours afleggen over hindernissen) en de eerste vakantie in vijf jaar is geboekt: twaalf dagen naar Curaçao, begin 2020. Het leven lacht haar eindelijk weer toe. Gelukkig maar.

18 november 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.