‘Nederland behoort tot de absolute top’

Wij Nederlanders klagen regelmatig over de hoge zorgkosten die we moeten betalen. Maar is dat wel terecht als we naar andere landen in de wereld kijken?

Zorgeconoom Richard van Kleef van de Erasmus Universiteit stelt in het Algemeen Dagblad dat het inderdaad een hoop geld is, die bijna 4.500 euro gemiddeld per persoon per jaar. In dat bedrag zitten de premie voor de basisverzekering, het eigen risico, de eigen bijdagen en belastingen en premies die van ons loon afgaan inbegrepen.

Maar hij noemt het niet buitensporig. “In sommige landen liggen de gemiddelde zorgkosten weliswaar lager dan in Nederland, maar dat gaat vaak gepaard met slechtere toegankelijkheid”, zegt hij in de krant. “Hier ben je voor een bezoek aan de huisarts niets kwijt en zijn de wachttijden kort. Wat toegankelijkheid betreft, behoort Nederland tot de absolute top.”

Wachttijden
Dat blijkt ook uit het rapport Health at a Glance 2017. Daarin vergelijkt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling de gezondheidszorg in 35 industrielanden. Nederland komt hier goed uit de verf.

De gemiddelde wachttijd voor een knie-operatie bedaagt 42 dagen en voor een nieuwe heup 40 dagen. In Groot-Brittanië ligt dat gemiddelde veel hoger, respectievelijk 104 en 97 dagen.

Medicatie

Nederland scoort ook niet slecht wat betreft medische zorgkosten, meent Van Kleef. “Na het eigen risico vergoedt de verzekeraar vrijwel alle kosten. Ook voor medicatie. In andere landen, België bijvoorbeeld, betaalt men meer uit de eigen portemonnee.”

De eigen bijdrage voor medicijnen ligt hoger bij onze zuiderburen. En dat bedrag kan oplopen omdat sommige medicijnen daar veel duurder zijn dan in Nederland. Neem maagzuurremmers. Hier 3 euro, in België 42 euro. Anti-psychotica 153 euro bij onze zuiderburen, in Nederland 12 euro.

Al met al: we hebben het nog niet zo slecht. Maar de zorg kan altijd goedkoper.

14 december 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.