Negen jaar samenwerking tussen PIDZ en Daelzicht: van noodkreet naar reddingsboei

Vanaf de oprichting van PIDZ, inmiddels tien jaar geleden, is er een nauwe samenwerking met Daelzicht. Dat verbond met deze Limburgse zorginstelling is inmiddels uitgegroeid tot een partnerschap. Een interview met leidinggevende zorg Rogér Pubben van Daelzicht over tien jaar PIDZ.

Geheel vreemd is het niet dat Daelzicht de allereerste zorginstelling is waarmee PIDZ een samenwerking is aangegaan. Oprichter Wichard Fassbender (Fass, alsook Wies in de Limburgse volksmond) zette zijn eerste stappen in de zorg bij deze zorginstelling. Rogér Pubben kent hem nog uit die tijd van de nachtdiensten. Fass was destijds eind twintig en kind aan huis. Uiteindelijk spreidde hij zijn vleugels uit, zoekend naar nieuwe uitdagingen. Dat leidde in 2011 samen met Ron Simmer tot de oprichting van Personeel in de Zorg en later PIDZ. Pubben werkt nog altijd bij Daelzicht, inmiddels al twintig jaar als leidinggevende zorg.

Wat weet jij nog van de allereerste keer dat Daelzicht de hulp inschakelde van PIDZ?

Rogér Pubben: ,,Eigenlijk gaat het zelfs nog terug vóór dat PIDZ überhaupt bestond. Wies ken ik natuurlijk al veel langer, maar de eerste keer dat we externe hulp inschakelden om gaten in de roosters op te vullen, klopten we aan bij SimCare (de onderneming van oprichter Ron Simmer, toen hij nog werkte als zzp’er, red.). We hadden alles binnen het eigen netwerk afgestruind en rondgebeld. De nood was echt heel hoog. Uiteindelijk kwamen we bij Ron uit en hij kwam ons toen uit de brand helpen.”

“Als wij dan een opdracht hadden, dan gingen Ron en Fass op zoek naar een geschikte zzp’er. Als ze niemand gevonden kregen, dan kwamen ze zelf.”

Rogér Pubben, leidinggevende zorg bij Daelzicht

Oprichter Ron Simmer kan dat bevestigen en weet het nog goed. ,,Ja, in de tijd dat ik als zzp’er werkte, kwam ik daar op diverse locaties. Toen ik later met Fass ben gaan samenwerkingen, hebben we in verloop van tijd gekozen voor een andere naam. Eerst Personeel in de Zorg, daarna PIDZ.”

Hoe verliep de samenwerking in de beginjaren?

Pubben: ,,Het mooie is dat in de beginjaren van PIDZ er nog niet zo’n mooi geavanceerd systeem was zoals nu. Als wij dan een opdracht hadden, dan gingen Ron en Fass op zoek naar een geschikte zzp’er. Als ze niemand gevonden kregen, dan kwamen ze zelf. Dat vind ik nu echt met zorg verbonden. Ook in het prille begin, toen Monique (Blatter, eerste medewerker, red.) net bij PIDZ werkte, belde ze het hele netwerk plat om iemand te vinden. Als ze niemand gevonden kreeg, dan speet haar dat ontzettend erg. Dat kan natuurlijk gebeuren en was voor ons dan ook niet zo’n groot probleem, omdat je voelde dat ze er alles aan had gedaan.”

Is dat de basis geweest voor het partnerschap dat er nu ligt?

,,De rechtstreekse lijntjes met Eindhoven, hoe klein het toen was en hoe groot het nu is, hebben we eigenlijk altijd gehouden. We hebben ook ieder jaar – tot een aantal jaar geleden – geëvalueerd met Ron. Wat ging goed en wat niet? Dat spraken we ook altijd naar elkaar uit.”

PIDZ maakte een stormachtige ontwikkeling door. Van een zolderkamer in Eindhoven naar het Klokgebouw in die stad, waarna het verhuisde naar de Pastoor van Arskerk. In totaal telt PIDZ nu dertien vestigingen. Daelzicht is altijd verbonden gebleven en heeft in die ruim negen jaar dat er een samenwerking is ruim 19.000 opdrachten uitgezet. Sommige PIDZ’ers van het eerste uur komen nog steeds op Daelzicht. Ook de zorginstelling is gegroeid van vier intensief groepen, waar cliënten de intensiefste zorg krijgen, naar bijna dertig een kwart eeuw later.

Bijna 19.500 opdrachten. Dat is veel.

Er valt een stilte. ,,Ja, inderdaad nu je het zegt. Dat is inderdaad heel veel. Het is onmogelijk om het in deze tijden zonder zzp’ers te doen. Dat is een utopie. Ik gebruik PIDZ niet alleen als de tent spreekwoordelijk in brand staat, maar kijk ook vooruit. Als ik weet dat in mei mensen op vakantie gaan, dan probeer ik daar op in te spelen. Of als er een vacature langdurig openstaat, dan zullen de cliënten toch zorg moeten krijgen.”

Hoe los je dat dan op?

Als ik dan vijf PIDZ’ers kan inzetten die de open eindjes aan elkaar knopen dan heb ik het kwalitatief goed geregeld. Het liefst kies je natuurlijk voor zzp’ers die bekend zijn. We kunnen inmiddels uit een grote pool putten van zo’n bijna tweehonderd mensen die bekend zijn. Dat zorgt binnen het team weer voor tevredenheid. Ik merk ook dat de vijftien afdelingen die ik onder mijn hoede heb hoger scoren op de medewerkerstevredenheidsonderzoeken. PIDZ is voor ons een reddingsboei geworden.”

Tien jaar PIDZ

Nog meer verhalen lezen over tien jaar PIDZ?

Het avontuur van Cees Onderwater van PIDZ Alkmaar 
Jubileum: PIDZ bestaat tien jaar en geeft 3 cadeaus aan de zorg 
Tien jaar PIDZ door de ogen van Monique
HandicapNL: ‘De afgelopen anderhalf jaar is eenzaamheid onder veel jongeren gegroeid’
Sander Slootmaker (MIND): ‘Mentale gezondheid moet net zo cool zijn als lichamelijke gezondheid’
Samen actief ouder worden met het Ouderenfonds 
Tien jaar PIDZ door de ogen van Monique 

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.