Niek gaat terug naar de bedoeling

Sinds zijn motorongeluk in 2010 is Niek van den Adel (37) gebonden aan een rolstoel. Zijn dwarslaesie weerhoudt hem niet om de zorg te verbeteren.

Samen met hulphond Joep komt Niek de Pastoor van Arskerk binnen. Het beestje is zijn steun en toeverlaat. Een knuffel, een stukje wandelen of een aai over de bol. Joep is daar wanneer Niek hem nodig heeft en luistert altijd. En daaraan ontbreekt het nog weleens in de zorg, stelt Niek.

Vanuit zijn eigen ervaringen als patiënt in ziekenhuizen en zorginstellingen en zijn opgedane kennis als partner en trainer bij Wakker is hij inmiddels een expert in klantgerichtheid en verandertrajecten. Dit heeft hem uitnodigingen opgeleverd als spreker op congressen en symposia. In binnen- en buitenland inspireert hij zorgprofessionals, bestuurders en overheidsvertegenwoordigers. Zijn verhaal valt ook op in de landelijke media, met uitnodigingen in diverse praatprogramma’s zoals het oud-RTL Late Night van presentator Humberto Tan.

Bekijk hieronder de aflevering van RTL Late Night waarin Niek zijn verhaal doet:

Oprechte aandacht

De zorg zou meer uit de cocon van de systeemwereld met alle protocollen, processen en administratie moeten treden en meer fungeren vanuit het hart, vindt Niek. De uitspraken ‘Voor alle mensen met een groots zorghart’, dat op de voorpagina van deze krant staat, en ‘Je kunt pas goed voor een ander zorgen als er goed voor jou wordt gezorgd’ passen dan ook goed bij zijn gedachtegoed. ,,Dat is de essentie. Daar zouden we veel meer op terug moeten grijpen.” 

Niek ziet dat er vooral winst te behalen valt bij aandacht voor de mens. Het pure luisteren lijkt steeds meer te verdwijnen naar de achtergrond door het keurslijf van de systeemwereld waarin de zorgprofessionals zijn gedrukt. ,,We moeten niet vergeten dat onze gezondheidszorg tot de beste ter wereld behoort. Daar mogen we enorm trots op zijn. Maar we willen continu verbeteren en vergeten daarbij te vragen wat de cliënt eigenlijk écht wil.” Dat hangt natuurlijk samen met een aantal factoren, weet hij, zoals werkdruk en tijd.

In een ziekenhuis begint Niek, bepaald geen ochtendmens, zijn dag heel anders als een verpleegkundige de lampen plots aanzet of wanneer iemand hem op de schouder tikt en hem op rustige toon vertelt dat het tijd is om op te staan. Of wanneer de thuiszorg ineens de keukenkastjes opentrekt of de zorgverlener zich netjes voorstelt en vraagt wat zij die dag voor hem die dag kan betekenen. ,,Het gaat om de bewustwording van je eigen gedrag. Ik denk oprecht dat je patiënten en cliënten een mooie dag kunt bezorgen door tijd te investeren in je houding en manier van communiceren.”

Verbeteren

Als inspirator bij de diverse PIDZ PLUS-bijeenkomsten, die bekend staan om persoonlijke ontwikkeling en vergroting van het netwerk, probeert Niek de aanwezige zorgprofessionals bewustwording bij te brengen. Hij voelt zich met hen én PIDZ verbonden. ,,Het ondernemende bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondernemers zoeken elkaar toch sneller op. Daarbij zijn de doelen van PIDZ en mijzelf hetzelfde: de kwaliteit van zorg verbeteren. Daarom voel ik een klik”, legt de ambassadeur uit, die ook bij komende edities van PIDZ PLUS de zorgprofessionals zal komen inspireren.

Ook Niek ziet dat veranderingen in een conservatieve sector gepaard gaan met angst en weerstand. Maar hoe moeilijk is het om bij mevrouw Jansen op bezoek te gaan en haar te feliciteren met haar jarige kleinzoon? Best lastig, merkt Niek door de jaren heen. ,,De winst ligt dan ook niet bij het investeren in miljarden om de werkdruk te verminderen, maar bij onszelf. De mens is ervoor gemaakt dingen te doen waarvan hij of zij gelukkig wordt.” Hoe blijft het leuk? ,,Door je hart op te zoeken.”

Waar zijn hart ligt, heeft Niek na zijn motorongeluk gevonden. Het heeft – hoe gek het misschien klinkt – zijn leven leuker, beter en fijner gemaakt. Hij is opnieuw wakker geworden.

Zijn dwarslaesie maakt het er voor hem niet gemakkelijker op. Maar door anderen te inspireren en terug te laten keren ‘naar de bedoeling’, de reden waarom iemand in de zorg is gaan werken, wil hij de zorg graag verbeteren. En een betere wereld, begint bij jezelf.

Bekijk hieronder de aflevering van De Wandeling waarin Niek zijn verhaal doet:

23 juli 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.