Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

6x meer werkgeluk ervaren

Wanneer we lekker in ons vel zitten gaat álles beter. We genieten van alles wat de dag te bieden heeft. We zijn productiever, creatiever, vinden sneller oplossingen en bij de pakken neerzitten – dat zit er niet in!

Maar dat betekent niet dat iedere dag een feestje is. Soms gaat het gewoon even niet zo lekker. Raken we geïrriteerd door de file, een vervelende opmerking, slechte koffie, of voelen we ons gehaast en gestrest… En zodra je die slechte bui eenmaal te pakken hebt… Je kent het wel.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om jezelf (en vooral je brein) te trainen om minder snel bij de pakken neer te zitten, en jezelf vaker op-en-top gelukkig te voelen.

1. Een goed humeur begint bij jezelf

6x-Meer-werkgeluk-1-Een-goed-humeur-begint-bij-jezelf

Ons humeur werkt aanstekelijk: en dat geldt voor zowel een goed als een slecht humeur. “Soms irriteer ik mezelf aan een zzp-collega die tegen afspraak in bepaalde dingen blijft doen waar de client niet bij gebaat is.” Vertelt Madeleine, zzp’er in de thuiszorg. “Ik maak dit bespreekbaar binnen het team, vloek een paar keer binnenmonds en laat het los. Die irritatie vasthouden doet namelijk niets goeds voor mijn humeur. Leef en laat leven zeg ik altijd.” 

Heeft je collega een slechte bui, dan kun je hier zomaar mee aangestoken worden. Maar er is ook goed nieuws: dit geldt ook voor een goed humeur! Begin jij je dag positief en vol energie, dan steek je hier gegarandeerd mensen mee aan. En het goede humeur dat je hierdoor van je collega’s en cliënten terug krijgt, geeft jou weer nieuwe energie.

“Wist je dat we onze hersenen kunnen herprogrammeren om ons gelukkiger te voelen?"

2. Zing jezelf gelukkig!

6x-Meer-werkgeluk-2-Zing-jezelf-gelukkig

Een slechte bui is shit, maar je kunt je er zelf uithalen. Hoe? Simpel: zing jezelf gelukkig! Hoe chagrijnig je ook bent: goede muziek geeft je nieuwe energie. Wat dacht je van wat knallers over de zorg? Gloria Estefan met Dr. Beat bijvoorbeeld, of John Mayer met I don’t need no doctor, of Peter Koning met Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Als deze meezingers je niet uit je sleur halen…

3. Ontdek meer over het functioneren van je brein

6x-Meer-werkgeluk-3-Ontdek-meer-over-het-functioneren-van-je-brein

Wist je dat geluk begint in je hersenen? Sterker nog: we kunnen onze hersenen zelfs herprogrammeren om ons vaker gelukkig te voelen. Tof, toch?! Teresa Aubele legt je precies uit hoe, in het boek Geluk begint in je brein. Een andere aanrader is Geluk in de zorg door Pieter van Haren. Lezen dus: hoe meer je weet, hoe makkelijker het wordt!

4. Leer mediteren

6x-Meer-werkgeluk-4-Leer-mediteren

Wist je dat mediteren je innerlijke rust kan geven en zelfs helpt stress los te laten. Sterker nog: een paar minuten mediteren staat gelijk aan een aantal uur slapen. Wie had dat gedacht?! Begin de dag dus lekker met een meditatie om goed in je vel te zitten. Nu zijn er natuurlijk dagen waar de tijdsdruk super hoog ligt. Pak in dat geval wat rustmomentjes met een korte meditatie wanneer je er even doorheen zit. Een paar minuutjes is al genoeg!

Mediteren is even oefenen. Maar het is ook de snelste en fijnste manier om nieuwe energie te krijgen.

“Haal je eigen coachingstraject in huis met dit geweldige zorgboek"

5. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

6x-Meer-werkgeluk-5-Werk-aan-je-persoonlijke-ontwikkeling

Volg een cursus, ga een nieuwe deeltijdstudie aan of start een coachingstraject. Een nieuwe uitdaging geeft je nieuwe energie én kan een mooie toevoeging zijn om meer geluksmomentjes te ervaren. Het trekt je even uit de sleur en geeft je net dat extra beetje motivatie! 

Geen zin in lange trajecten? Haal dan je eigen coachingstraject in huis! Lees bijvoorbeeld het boek Zelfzorg voor de jonge dokter van Froukje Verdam. Een lekker leesbaar boek vol praktische tips en oefeningen om te ontdekken hoe je met plezier naar je werk kunt blijven gaan.

6. Kom in beweging

6x-Meer-werkgeluk-6-Kom-in-beweging

De stofjes serotine en dopamine spelen een super grote rol bij de reacties in ons brein. En nog belangrijker: ze zorgen ervoor dat we ons gelukkig, vrolijk en positief voelen! De meest snelle en makkelijke manier om deze stofjes aan te maken, is door actief in beweging te komen. Maak een mooie wandeling tijdens je lunch, of pak de fiets naar het werk wanneer het kan. Fysieke activiteit maakt écht gelukkig. 

Wat helpt jou om in een goed humeur te komen? Waardoor voel jij jezelf nu écht gelukkig?

Lees ook:

Zoeken