Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Alles over werkgeluk in de zorg

Wat is werkgeluk, en hoe kunnen we het vaker voelen?

Werkgeluk: een simpele samenvoeging van twee woorden met een betekenis die van gigantische invloed is op ons leven. Want laten we eerlijk zijn – wanneer we bijna tweeduizend uur per jaar op ons werk besteden, neemt dat een flink deel van je leven in beslag. Tijdens die tweeduizend uur wil je jezelf wel gelukkig voelen. Toch?

Werkgeluk in de zorg: zo staat het er op dit moment voor

Mensen die in de zorg werken doen dat omdat ze graag zorgen. Simpel. Maar in dat zorgen gaan ze ver – vaak eigen grenzen over. Dit gigantische verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat ze zichzelf regelmatig voorbij lopen. En dat is slechts één van de vele redenen dat twee op de drie zorgmedewerkers in Nederland (toekomstig) werkplezier in het afgelopen jaar niet meer dan een 6,9 (onderzoek PGGM&CO) gaven. 

En wist je dat 55% van de HR-medewerkers in de zorg zegt dat werkgeluk een centrale plaats inneemt in de organisatie? En dat slechts 29% van de zorgmedewerkers het daarmee eens is? (Bron: HRM Barometer)

Infographic - HR-Medewerkers-vs-Zorgmedewerkers

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Daar moet verandering in komen. Die 6,9 moet omhoog! Werkgeluk is namelijk essentieel. Je functioneert zoveel beter wanneer je werkgeluk ervaart:

  • Je bent productiever, creatiever en gemotiveerder;
  • kunt tegenslagen beter aan;
  • vindt sneller oplossingen;
  • en (laten we eerlijk zijn!) bent fijner in omgang.


Als iedereen meer werkgeluk kan ervaren in deze mooie sector, kan er weer echt gezorgd worden. Wordt er de hele dag met collega’s gelachen, is die administratie in no-time weggewerkt en is er weer energie voor tien! Hoe, horen we je denken? Simpel: werkgeluk begint in je hersenen.

Wat bepaalt jouw werkgeluk

Het zijn namelijk niet de tijdsdruk, de extra diensten of administratieve rompslomp die jouw werkgeluk bepalen. Sterker nog: omstandigheden dragen voor maar een kleine 10% bij aan jouw werkgeluk. Een kleine 50% wordt bepaald door jouw aanleg en maar liefst 40% heb je in eigen hand (Lyubomirsky 2005). 

Klinkt leuk toch? Dat je zelf grote invloed hebt op het ervaren van werkgeluk. De volgende vraag is natuurlijk ‘hoe’. 

Meer werkgeluk ervaren doe je zo

Om werkgeluk te voelen, zijn de stofjes serotonine en dopamine je beste vrienden. Deze stofjes zorgen er namelijk voor dat we ons gelukkig, vrolijk en positief voelen. Maar nog belangrijker is dat deze stofjes ervoor zorgen dat ons brein nieuwe verbindingen kan maken of bestaande verbindingen kan repareren of versterken. Hoe sneller de verbinding naar ‘geluk’ in jouw hersenen gemaakt wordt, hoe sneller je werkgeluk ervaart.

6x-Meer-werkgeluk-3-Ontdek-meer-over-het-functioneren-van-je-brein

Snelle verbindingen maken: het is super belangrijk voor ons werkgeluk. Vraag jij jouw hersenen bijvoorbeeld om aan iets leuks te denken, dan zal het meteen op zoek gaan naar nieuwe verbindingen om het doel zo snel mogelijk te bereiken. En dat doel is het vrijkomen van de stofjes die jou gelukkig maken. 

Als jij dagelijks over hetzelfde bospad wandelt, zul je na verloop van tijd merken dat het pad heel makkelijk te begaan is. En zo werkt het ook voor jouw brein. Hoe vaker je de verbinding richting geluksgevoelens legt, hoe makkelijker (en sneller) deze na verloop van tijd te maken is. Dit betekent dat jij je hersenen kunt trainen om de weg naar geluk sneller te vinden.

Super handige informatie natuurlijk: en deze praktische zorg tips helpen je vast wat op weg. Maar in realiteit is het soms wat lastig. Zeker in de zorg zijn er natuurlijk altijd stressfactoren die je ongelukkig maken. Tijdsdruk, slaaptekort, extra taken, extra diensten, fouten van collega’s- en ga zo maar door. Je kunt werkgeluk dan ook alleen ervaren wanneer álles mooi in balans is.

De 8 van werkgeluk

Om het ‘werken aan werkgeluk’ wat vatbaarder te maken, wordt werkgeluk binnen de zorg vaak bepaald op basis vande 8 van werkgeluk: De 8 van werkgeluk kijkt zowel naar invloeden van buitenaf:

  • het vertrouwen dat jij van je organisatie krijgt;
  • de mogelijkheden die je krijgt om je dag zelf in te delen;
  • de doorgroeikansen binnen je organisatie;
  • en de waardering die gegeven wordt,


áls naar invloeden waar alleen jij wat over te zeggen hebt:

  • het plezier dat je in je werk hebt;
  • de voldoening die jij uit je werk haalt;
  • de gezelligheid op de werkvloer;
  • en de verbinding die jij met je organisatie en collega’s voelt.

Maar hoe breng je die ‘8 van werkgeluk’ in balans? Hoe pak je de welbekende stressfactoren in de zorg aan en wat doe je als je niet genoeg vertrouwen hebt in het management? 

In deze serie leggen we alle ins- en outs, alle frustraties en alle vraagstukken over werkgeluk in de zorg onder het vergrootglas. Zo zetten we samen alles op alles om het werkgeluk binnen de zorg naar een hoger niveau te brengen. Ben jij er klaar voor?

Lees ook: