Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Balans in je werk: zo kies je voor jezelf!

Balans in je werk: het klinkt zo logisch. Maar waarom ervaren we dan toch nog vaak die hoge werkdruk? Dominique de Kock (32) verruilt de commerciële wereld voor een baan als jongerenwerker in de zorg. Gek genoeg lijkt de zorgwereld haar juist meer rust te brengen. 

Ze lijkt meer in balans dan ooit. Dus vragen we haar om tips voor een fijne werk en privé balans voor degene die werkt in de zorg. Doe er je voordeel mee!

Met een commerciële achtergrond is Dominique gewend om veel uren te maken voor haar werkgever. Targets behalen en bij elk evenement haar gezicht laten zien. Veelal op werkplekken met veel reistijd; vijf uur woon werkverkeer op een dag is niets. Gedurende elf jaar staat haar leven in teken van een hoge werkdruk. “Ik was vrijwel altijd van huis en daardoor raakte mijn privéleven op de achtergrond.”

Kan het ook anders?

Haar kinderwens zorgt voor verandering. “Je gaat ineens beter nadenken over je tijdsindeling: waar sta je? Waar wil je naartoe? Wat past daarbij?” Dominique besluit haar geluk te zoeken in de zorg. “Ik wil meer voor een ander betekenen en dan kom je al snel uit bij de zorgbranche. “Hoe Dominique balans in haar werk vindt?”. Je kindje heeft je nodig en daarover ben ik vanaf het eerste moment heel duidelijk geweest naar mijn omgeving. Ik ben erachter gekomen dat als je duidelijkheid geeft aan collega’s en het thuisfront, je dan pas je grenzen kunt bewaken.”

Of hier ook nadelen aan zitten?

“Natuurlijk! Ik heb ook weleens schuldgevoelens als ik door de thuissituatie shifts van collega’s niet kan overnemen. Ik ben van fulltime naar parttime gegaan. Soms heb ik het gevoel dat ik lang niet bij alles betrokken ben en daardoor van alles mis. Door mijn gevoelens te delen met mijn omgeving ben ik me ervan bewust dat het zo mag zijn. Vaak geven zij aan dat ik mezelf niet schuldig hoef te voelen. Ze geven aan mij terug: ‘je mag ook voor het moederschap kiezen’. Dat heeft me doen beseffen dat ik wél de juiste keuzes maak en dat zorgt ervoor dat ik deze schuldgevoelens kan loslaten. Hoe zorg je ervoor dat je zowel thuis als op het werk de juiste kwaliteit blijft leveren?Ga met elkaar het gesprek aan en spreek je gevoelens uit. Zo zorg je voor wederzijds begrip voor elkaars situatie.”

Wat kun je leren van Dominique?

“Iedereen is een sociaal werker óf kan het zijn. Ook jij. We hebben elkaar zowel in als buiten de zorgorganisatie hard genoeg nodig om vooruit te komen in de zorgbranche. Ervaar jij een hoge werkdruk in jouw werk? Kun jij letterlijk verdwalen in het vele werk dat er nog moet gebeuren? Het mooie aan werken in de zorg is dat je zelfs met een kleine bijdrage een groot verschil kan maken. Met enkel een positieve mindset ben je al van toegevoegde waarde. Door oprechte interesse te tonen voor degene die jij hulp verleent. Een luisterend oor te bieden. Maar ook door er gewoon voor elkaar te zijn, zowel voor de hulpvragers als voor je team. Werk samen aan het grotere geheel in plaats van op je eigen eilandje.”

Balans - zo kies je voor jezelf- door dominique-in-artikel

Hoe hoog is jouw werkgeluk?

Een groot gedeelte van onze tijd besteden we aan werken. Toch wel fijn als we deze uren plezierig en gelukkig kunnen invullen. Maar wat bepaalt nu eigenlijk jouw werkgeluk? Voor een groot gedeelte is dat de verbinding met collega’s. Verbinding ontstaat als iemand zich veilig voelt op de werkvloer. Veilig genoeg om persoonlijke dingen met een ander te delen. 

Zo vertelt Dominique haar collega’s over haar thuissituatie en legt uit hoe zij daar rekening mee kunnen houden, wat haar werkgeluk bevordert. Wat kun jij met jouw collega’s delen om jouw werkgeluk te verhogen?

Lees ook:

Zoeken