Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Bewaak je eigen grenzen om de werkdruk te verlagen

Hoewel een baan in de zorg pittig kan zijn, geeft het Marjolijn van de Ven (28) ook vooral heel veel energie. Ze werkt als logopediste en gaat elke dag met veel plezier naar haar werk. Toch weet ze als geen ander hoe het is om te worstelen met de balans tussen werk en privé, en de hoge werkdruk. Ze vertelt hoe ze hiermee omgaat en deelt tips.

Al op jonge leeftijd weet Marjolijn wat ze later wil worden. Haar moeder werkt jarenlang als peuterleidster op een peuterspeelzaal en laat haar met deze wereld kennismaken. “Vanaf toen heb ik altijd gezegd: ik ga later ook met kinderen werken.” Wel wist ze dat de rol van peuterleidster niet voor haar is weggelegd, maar ontdekt ze dat logopedie misschien iets voor haar was. “Ik liep een keer mee met een collega van mijn moeder die logopediste was en ben toen zelf dit vak gaan studeren. In mijn derde studiejaar liep ik stage op een revalidatieafdeling voor ouderen waar ik merkte dat ik werken met deze doelgroep nóg veel leuker vond dan met volwassenen. Inmiddels zit ik alweer bijna vijf jaar in het vak.”

Dankbaar werk

Marjolijn is een ware duizendpoot. Zo werkt ze onder andere in een verpleeghuis in Vlissingen op een GRZ-afdeling (ouderenrevalidatie), maar ook op andere afdelingen én ze legt huisbezoeken af. 

“Het werk dat ik doe is heel erg breed. Van taal- en stemtherapie tot onder andere sliktherapie. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een beroerte gehad, waarna ze moeite hebben met spreken en daarom ook dingen niet meer durven te doen. Spraak is zo’n belangrijke factor in het menselijk leven. Ik vind het dan ontzettend mooi om met iemand aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat diegene uiteindelijk weer kan communiceren. Je ziet iemand echt groeien en dat maakt het werk ongelofelijk dankbaar.”

Personeelstekort in de zorg

Net als in heel veel andere sectoren van de zorg ziet Marjolijn ook binnen haar werk de werkdruk oplopen. “We hebben sinds vorig jaar te kampen met een personeelstekort. De agenda’s van alle medewerkers zitten bomvol. En dat zorgt weleens voor lastige situaties. Het liefst wil je natuurlijk iedereen helpen, daarom ben ik ook de zorg gaan werken, maar helaas gaat dat nu gewoon niet.” 

Normaal gesproken heeft Marjolijn drie of vier agenda’s te vullen. “Eerder hield ik dan echt rekening met de cliënten. Dan zag ik bijvoorbeeld dat een meneer al drie keer bij een collega is geweest, dan probeerde ik hem daar opnieuw in te plannen. Maar nu is hier niet altijd ruimte voor. Daar heb ik het best wel moeilijk mee gehad, maar gelukkig steunt mijn leidinggevende mij heel erg. Dat geeft een hoop rust.”

Zorg dat je, wanneer dat nodig is, op tijd hulp zoekt als zorgverlener

Volgens Marjolijn is omgaan met de balans tussen werk en privé en een hoge werkdruk echt een proces. “Je komt jezelf sowieso tegen. Ik heb gemerkt dat ik vooral vorig jaar tegen heel veel dingen aan liep en kwam er zelf ook niet meer uit. Toen besloot ik aan de bel te trekken bij mijn leidinggevende, want ik wilde leren hoe ik hiermee om moest gaan.” 

Ze kreeg hulp van een maatschappelijk werker die haar leerde om grenzen te stellen. “Daar heb ik echt heel veel aan gehad. Je grenzen aangeven is best heel spannend, maar ook zó belangrijk. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Maar hoe pak je dat aan? “Het klinkt heel makkelijk om te zeggen maar: gewoon doen! Toen mijn leidinggevende op gegeven moment zei: ‘We moeten meer mensen proberen in te plannen’ heb ik mijn grens getrokken en gezegd: ‘Nee, ik ga dit niet doen. Dit is mijn grens. Ik heb al zoveel cliënten en daarnaast ook nog administratieve werkzaamheden. Als ik nog meer ga doen, dan heb ik over een paar maanden een burn-out.” 

Hoewel ze het super spannend vond om aan te geven, merkte ze dat haar leidinggevende naar haar luisterde en dat er niet over haar grens heen werd gegaan. “Ik zeg ook vaak: ‘Je hebt maar twee handen en een x-aantal uur waarin je het werk moet doen’. Dat helpt me ook te relativeren. Ik doe wat ik kan in de tijd die ik heb.”

Ontspanningsmomentjes

Wat zijn naast grenzen bewaken nog meer tips die Marjolijn voor andere zorgprofessionals heeft? “Hoewel het soms lastig kan zijn, probeer ik ook altijd mijn werk op mijn werk te laten. Zodra ik de computer uitzet, ben ik vrij. Tijd voor thuis en voor ontspanning. Voor mij werkt het om naar huis te gaan, eten te koken, een rondje te wandelen en de dag kort door te nemen met mijn vriend. Op die manier maak ik mijn hoofd leeg. Vroeger woonde ik nog verder van mijn werk af en had ik altijd een uur reistijd. Dat hielp ook heel erg. In dat uurtje naar huis toe lukte het me dan door middel van een fijn muziekje of een podcast mijn hoofd leeg te maken.” 

Naast ontspanning zoeken, vindt Marjolijn het team dat om haar heen staat ook erg belangrijk. “We steunen elkaar. Daardoor krijg ik – ondanks de hoge werkdruk – er vooral heel veel energie voor terug. Het is heus weleens lastig, maar het is zeker niet alleen maar lastig. We maken ook heel veel plezier.”

Voor jou:

6 Tips meer wergeluk ervaren

6x meer werkgeluk ervaren

Alles-over-werkgeluk-in-de-zorg

Alles over werkgeluk in de zorg