Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

De balanskunst van Marlies: evenwicht in onderzoek, onderwijs en influencen

Met 24 duizend volgers op LinkedIn noemt Marlies Schijven (54) zich gekscherend ook wel ‘medfluencer’. Met haar PrullenbakVaccin én Tikkie voor de Zorg maakte ze naam online en gaf ze de zorgwereld een online podium. Omdat de online wereld nooit stopt, net als haar passie voor de zorg zijn we nieuwsgierig: hoe brengt Marlies balans aan in haar werk en privé? 

Lachend zegt Marlies: “Het is een valkuil dat ik nog op mijn telefoon kijk totdat ik ga slapen.” Het geeft weer dat Marlies altijd ‘aan’ staat. Toch voelt het voor de gedreven chirurg, onderzoeker en onderwijzer van Amsterdam UMC niet zo. “Ik heb gestudeerd aan de Design Academy, Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde. Ik ben twee keer cum laude afgestudeerd en houd van hard werken. Maar soms moet ik de boel wel even laten vallen om mijn persoonlijke agenda ook enige voorkeur te geven.”

Off day

Een balans vinden in haar werk is dan ook best lastig. “Sinds een jaar doe ik geen wisselende diensten meer en dat scheelt enorm. Maar als ik ergens mee worstel, bijvoorbeeld met een patiënt of een lastige e-mail, dan pak ik dat alsnog na werktijd op. Mijn gedachten staan niet snel stil. En er zit altijd wel een liedje in mijn hoofd.” Toch heeft Marlies voor haarzelf wel manieren gevonden om balans te vinden in haar werk en privé. “Thuis heb ik het vrijwel nooit over mijn werk. Daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb een man, geen kinderen, wel een hondje die toevallig ook vijf puppies krijgt. Ik geniet enorm van thuis, we lachen veel. Als ik op vakantie ga, dan ga ik vaak wel wat langer weg. Dan moet ik wel echt detoxen en las ik meestal op dag 3 een off day in. Ik merk dat ik rond die dag enorm moet schakelen om de drukte in mijn hoofd te vervangen voor een andere mindset. Dat vind ik heel lastig. Ik kan dus niet naar een vakantieplek waar ik vanaf dag één plat op het strand ga liggen. Ook op vakantie stap ik eerst over op andere activiteiten, zodat de ene drukte wordt vervangen door de andere. Ik lees mijn e-mail op vakantie dan ook niet, maar breng daarvan wel iedereen ruim van tevoren op de hoogte.”

"Ik krijg er erg veel energie van als ik iets voor iemand anders kan betekenen."

Diversiteit

Ook thuis heeft Marlies een modus gevonden die voor haar werkt. “Ik maak lange dagen van 07.00 tot 19.00 uur, maar na 19.00 uur ben ik vrij.” Met een fulltime baan tikt Marlies al snel een 60-urige werkweek aan, om nog maar niet te spreken over de toezichthoudende rollen die ze naast haar baan vervult. Hoe houd je dit tempo vol? “In mijn werk kan ik iets betekenen voor een ander en niet alleen voor mezelf. Dat maakt werken in de zorg, zeker in diverse rollen, fantastisch! Dat vind ik écht. Ik krijg er erg veel energie van als ik iets voor iemand anders kan betekenen. Het is hartstikke druk, maar wat het werk luchtig maakt is dat ik van allerlei dingen doe. Ik sta niet vijf dagen op de OK of vijf dagen op de poli, dan zou ik ook gek worden. Nu doe ik een mix van zorg, onderzoek, onderwijs en begeleiden; daar krijg ik veel energie van. Werken op de OK is fysiek pittig, maar als ik zo’n dag heb, dan weet ik dat ik de volgende dag weer fijn met onderzoekers samen zit of met een enthousiaste groep coassistenten spreek.” 

Marlies maakt een mooie vergelijking: “Een gevarieerd eetpatroon maakt je fysiek en mentaal sterk. Dit geldt hetzelfde voor werk: zorg ervoor dat je balans aanbrengt in de diversiteit van je werk.” 

Jezelf uitspreken

Passie spat ervanaf als Marlies vertelt over de diversiteit in haar werkweek: “Er komen zoveel leuke dingen op mijn pad. Zo werk ik actief samen met mensen die niet uit de zorg komen; creatievelingen en bevlogen ondernemers. Vaak genoeg vraag ik mezelf af: ‘Waarom doen wij dit óók niet in de zorg, dat kan toch veel slimmer?’ en zo ontstaan de mooiste ideeën. Zo ontwikkel ik games voor de zorg én heb ik een actie opgezet waarmee we onder de noemer ‘een Tikkie voor de Zorg’ geld inzamelen van blikjes statiegeld om te gebruiken voor zorginnovaties. Hier krijg ik zoveel energie van!” 

Het is niet gek als je Marlies online al eens ontmoet hebt. Ze is zichtbaar op LinkedIn en Instagram. “Ik vind het belangrijk dat je laat zien wat je doet. En ik vind dat ik vanuit mijn positie ook een bepaalde verantwoording heb om mezelf uit te spreken.” Tijdens de coronapandemie uit Marlies zich online met haar PrullenbakVaccin, waardoor 10.000 mensen zich extra, of vroeger dan dat ze aan de beurt waren, hebben kunnen laten vaccineren. Een golf media-aandacht volgde en in no time groeide haar online bereik. “Dat was nooit gelukt als ik online niet zo zichtbaar was geweest. Wat je nu ziet is dat mensen vaker op hun telefoon zitten dan dat ze offline zijn. En dus op een andere manier de wereld inkijken. Helaas wordt er via de socials veel onzin verkondigd van mensen die niet aan waarheidsvinding doen en die vooral in hun eigen mening geloven.”

Sociale miscommunicatie

Sociale miscommunicatie noemt Marlies een kwalijke ontwikkeling van deze tijd. “Daar hebben ook wij als professionals last van, met als gevolg dat wij veel tijd kwijt zijn in de  spreekkamer om spookverhalen en andere onwaarheden weer te ontzenuwen. Daarom vind ik het extra belangrijk dat zorgprofessionals zich online en via de socials laten zien en daar op een begrijpelijke manier de vakkennis overbrengen. Ik doe dit al jaren en nog steeds vinden collega’s er iets van, maar ik probeer ze te blijven uitleggen waarom ik het doe. Het is fijn om gezien te worden, maar in mijn ogen nog veel fijner om iets voor een ander te kunnen betekenen.”

Lees ook:

Zoeken