Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Haar mentaliteit biedt Sandra steun tijdens de Ramadan

Oververmoeid, geëmotioneerde cliënten, flinke eetlust; alles zit tegen als Sandra Borsboom begint aan de Ramadan. Zogezegd een valse start. Maar de gedreven zorgmedewerker is niet het type om bij de pakken neer te zitten. Sterker nog, ze leert ervan en deelt waardevolle tips hoe ze de Ramadan combineert met haar werk in de zorg, wisselende diensten en vrije tijd.

“De eerste dag was meteen heftig! Het verliep alles behalve volgens planning, maar ja, dat is Allah ook. Ik maakte de grootste planningsfout in mijn leven. In hoeverre je het kan plannen, want je weet nooit exact wanneer de Ramadan start. Ik werk wisselende diensten en toeval bestaat dat er precies een slaapdienst gepland stond.” Sandra’s eerste obstakel. Daar kwam een gefrustreerde cliënt bovenop en een enorme hongerklop. “Normaal verlopen mijn dagen niet zo, maar alles zat tegen en dan is het wel even pittig.”

Vooroordelen

Sandra is geboren en getogen in Friesland, sinds een jaar bekeerd tot de Islam en werkt nu voor het zesde jaar in de zorg. In de jeugdhulp, gehandicaptenzorg en sinds begin dit jaar als zzp’er via PIDZ. “Ik wilde eerst ervaring opdoen in de zorg en daarna als ondernemer aan de slag. Je stapt met ervaring ergens binnen en dat geeft veel zelfvertrouwen.” Haar zelfvertrouwen heeft echt moeten groeien en dat heeft wellicht te maken met negatieve reacties in het verleden. “Mensen uit de omgeving waar ik vandaan kom, hebben een sterke mening. Zo kreeg ik weleens de opmerking: ‘Je werkt toch wél hard, ondanks dat je een hoofddoek draagt?’ of ‘Ik dacht echt dat je niet leuk was, maar je bent superleuk!’. Ik vind het jammer dat mensen al zo’n vooroordeel hebben, zonder dat ze je persoonlijk kennen. Dat maakt je wel onzeker.” Nu Sandra in een nieuwe omgeving werkt, voelt ze gelukkig een andere vibe waarin ze zich meer welkom voelt. Mijn collega’s en de bewoners zijn heel complimenteus. Ik heb nu vijf jaar ervaring in de zorg en durf met trots te zeggen dat ik goed ben in mijn werk. Dat heb ik lange tijd niet gedaan.”

Ondanks dat er weinig moslims op haar afdeling werken, voelt Sandra zich gesteund tijdens de Ramadan. “Iedereen is heel begripvol en lief, dat maakt het een stuk makkelijker.”

Kennis vergroten

Inmiddels weet Sandra wat voor haar goed en minder goed werkt tijdens de Ramadan. “Ik heb een hele strakke planning in de periode van vasten. In de ochtend – laat staan in de nacht – ben ik geen grote eter. Dus probeer ik mijn energie te halen uit gezond eten. Ik start de dag met fruit, een breaker, kwark en noten, en ik drink veel water. Dan ga ik werken en luister ik onderweg naar een podcast. Ik luister gebeden om mijn kennis te vergroten. Het liefst in het Arabisch, zodat ik op een dag mijn gebeden kan uitbreiden. Ik ken er momenteel drie, en er zijn er oneindig veel. Ramadan is voor mij een mooie tijd om in deze kennis te investeren. Met als doel deze gebeden ooit op een dag te kunnen bidden. Ik doe vijf gebeden op een dag en daar krijg ik vanuit het werk ook ruimte voor. Dat is heel mooi. Als ik een vroege dienst heb, dan heb ik geen tijd om ‘s ochtends nog even een dutje te doen en is de kans groter dat ‘de man met de hamer’ in de middag komt. Om dat te overwinnen, ga ik vaak boodschappen doen en heel uitgebreid koken totdat het tijd is voor het avondeten. In de weekenden kies ik ervoor een wandeling te maken. Afleiding is namelijk heel fijn in deze periode.”

Op je tanden bijten en volhouden

Een doorzettersmentaliteit is volgens Sandra een must tijdens de Ramadan. “Ik heb geen tips om het makkelijker te maken, wél tips die voor mij goed werken. Ik ben een gevoelsmens en daarom is het in deze maand extra belangrijk dat ik mezelf omring met mensen die mij als persoon zien en niet enkel mijn hoofddoek. Ik werk op groepen waar ik wél kan bidden. En daarnaast werk ik in deze periode extra hard om maar veel bezig te zijn. Mensen verwachten dat je weinig energie hebt, maar juist door lekker bezig te zijn, denk je even niet aan eten en drinken. Veel mensen weten niet dat we zelfs geen glas water mogen drinken, en daar heb ik af en toe wel behoefte aan.” Op je tanden bijten en volhouden is dé tip van Sandra. 

“Een doorzettersmentaliteit is van groot belang. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Ik vind het echt knap van je. Ik had dit nooit gekund’. Maar voor mij is dit juist een periode waar ik naar uitkijk. Je komt echt even tot jezelf. Een zwangere vrouw stopt met roken uit liefde voor haar baby. Die liefde hebben wij ook voor de Islam, voor Allah. Dat maakt de Ramadan een warme periode. En je merkt aan je lichaam en geest dat het heel gezond is. Alleen met die mindset hou je de Ramadan vol. Zorg dus echt voor positieve vibes.”

Lees ook:

Zoeken